עבירות סמים הן מהעבירות הקשות בספר החוקים. פקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש) תשל"ג – 1973 קובעת את האיסור החל בין היתר על: שימוש בסמים, אחזקת סמים, סחר בסמים, תיווך בעסקת סמים, הפקת סמים, וכולי. סמים קלים ככבדים, נחשבים לחומרים מסוכנים וממכרים שיש להם פוטנציאל להרוס את המרקם החברתי, לפגוע בבריאות, ולהרחיב את מעגלי האלימות והפשיעה. לפיכך, רשויות האכיפה מגבירות מאמץ ללכידת עברייני סמים, והמחוקק ראה לנכון להחמיר בעונשים במטרה להרתיע.
הדין מתייחס באופן מחמיר לעבירות סמים. בתיק פלילי 1340-10-14 מדינת ישראל נגד כפיר יוסף בבית משפט השלום בבאר שבע, (ניתן ביום 28.1.201) קבע בית המשפט:
"הערך החברתי המוגן העומד בבסיס עבירות הסמים הינו בראש ובראשונה ביטחון ובריאות הציבור. בתי המשפט חזרו רבות על הצורך במיגור עבירות אלו וזאת בכל שלבי מערך הפצת הסם, החל בשימוש עצמי וכלה בעבירות הסחר החמורות. עבירות אלו לרוב מלוות ואף יוצרות עבירות נוספות וזאת בשל הדחף העז והבלתי נשלט, למצער, להשיג את אותה מנת סם. אפנה לדבריו של כב' השופט א' שהם בע"פ 3117/12 ארביב נ' מדינת ישראל (6.9.12) לעניין הנזקים שנגרמים בעקבות עבירות הסמים: "בית משפט זה עמד, לא אחת, על חומרתן היתירה של עבירות הסמים, ועל ההשלכות הקשות שיש לשימוש בסם על גופו ועל נפשו של המשתמש".
על החומרה בענישה שיש לנקוט כלפי המעורבים בשרשרת הפצת הסם ראה ע"פ 211/09 שמעון אזולאי נ' מדינת ישראל (22.6.2010):
"… מזה זמן רב, מדגישים בתי המשפט בפסיקתם את חשיבות הערך הענישתי בעבירות סמים כאחד הכלים החשובים בפעילות לביעורו של נגע הסמים. ההחמרה בענישה בגין עבירות סמים משרתת את מטרות הגמול וההרתעה, שהן היעדים העיקריים של הענישה בתחום הסמים".
האם מותר לרשויות האכיפה לחפש סמים בכליו של חשוד?
כדי לבצע חיפוש של סמים בביתו, ברכושו, או על גופו של חשוד, יש צורך בצו חיפוש חתום על ידי שופט. חיפוש שלא כדין נחשב לחיפוש שמתבצע ללא חשד סביר, והתוצאה יכולה לגרום לפסילת ראיות. המשטרה אינה יכולה לעשות חיפוש ללא צו חיפוש מלבד במצבים חריגים. מצב חריג הוא מצב בו מתעורר חשד סביר לכך שהחשוד מחזיק בסמים.
לפיכך, כאשר קיים חשד סביר לביצוע עבירת סמים, תהיה למשטרה סמכות לחפש גם ללא צו חיפוש. החשוד יכול לבקש לברר מהי מטרת החיפוש, וכן לסרב ולהתנגד לחיפוש, אולם יהיה עליו לנמק באופן סביר את סירובו.
חקירה בעבירות סמים
חקירה ככלל היא אירוע מלחיץ וטראומתי לכל אדם כמעט. חשוב מאוד להיות מודעים לזכויות שמגיעות לנחקר על פי הדין, לדרוש אותן, ולדעת כיצד להתנהל בחקירה באופן המטיב מבחינתו.
צריך להבחין בין חקירה תחת אזהרה, שאז אדם נחקר על תקן של חשוד וכל מה שיאמר יכול לשמש נגדו במשפט, זאת לעומת חקירה של אדם כעד.
במקרים מסוימים תמשיך המשטרה לעקוב אחרי החשוד גם אחרי שישוחרר למעצר בית, ולכן עליו להתנהל בזהירות בדבריו ובמעשיו גם אחרי השחרור.
זכויות של חשוד בעבירת סמים במהלך החקירה במשטרה
המשטרה מחויבת להודיע לחשוד את זכויותיו שמגיעות לו על פי דין, והחשוד חייב למצות אותן, כדי שההליך המנוהל נגדו יהיה הליך הוגן. עבירות סמים הן עבירות קשות מאוד והעונשים עליהן כבדים, לפיכך, זכותו, ויותר מכך חובתו של החשוד היא להיוועץ בעורך דין לפני החקירה.
הזכות להיוועץ בעורך דין
חשוד בעבירת סמים זכאי להתייעץ עם עורך דין פלילי. על פי הדין, המשטרה חייבת לאפשר לחשוד להיפגש עם עורך הדין באופן פיזי, ביחידות, בפרטיות, ותחת חיסיון, ולצורך כך אפילו להמתין עם תחילת החקירה עד שעורך הדין יגיע.
עם זאת, עורך הדין אינו רשאי לשהות יחד עם החשוד במהלך החקירה. חריגים לכך הם מצב שבו החשוד הוא מוגבל שכלית או נפשית, או שהוא קטין. כאשר החשוד הוא קטין על החוקר להודיע להורה או קרוב על החקירה, והוא זכאי לנוכחותם במעמד זה. כמו כן חובה על החוקר להסביר לקטין ולהורה על זכות ההיוועצות עם עורך דין.
על עורך הדין להסביר לחשוד את זכויותיו כאשר החשובה שבהן, היא הזכות להימנע מהפללה עצמית על ידי שתיקה או סירוב להשיב לשאלות.
החובה להסביר לחשוד שהוא זכאי להיוועץ בעורך דין
החוקר מחויב להסביר לחשוד שהוא זכאי להיוועצות עם עורך דין, ואם אין לו אפשרות לשכור עורך דין בתשלום הוא יכול לבקש היוועצות עם עורך דין מהסנגוריה הציבורית בהתאם לזכאותו.
בית המשפט העליון הרחיב את הזכות של החשוד להיוועץ בעורך דין מעבר להיותה זכות של חשוד במעצר, לזכות שהיא רלוונטית לכל מצב של חקירה. אם הנחקר לא מקבל זכות זו, הראיות שימסור במשטרה עלולות להיפסל בבית המשפט. בע"פ 5121/98 בעניין טוראי רפאל יששכרוב נגד מדינת ישראל קבע בית המשפט העליון, כי יש מקרים בהם ראיות שהושגו לא כדין תיפסלנה, כאשר מדובר גם בראיות שהושגו כאשר נפגעה זכותו של חשוד להיוועץ בעורך דין, וכשהמשטרה לא הודיעה לו על זכותו זו.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
החקירה תהיה בשפת הנחקר ובסופה יחתם פרוטוקול חקירה
חקירה של חשוד בעבירת סמים צריכה להתנהל בשפתו. אם החשוד לא מבין את השפה יש צורך להיעזר במתורגמן ולדאוג לתיעוד קולי של החקירה כדי לוודא התאמה בין התרגום לשפת הטופס.
החוקר יתשאל את החשוד ויתעד בכתובים את השאלות והתשובות, כאשר לקראת סוף החקירה יבקש מהנחקר לחתום על פרוטוקול החקירה, ולאשר את הכתוב. פרוטוקול החקירה יכול לשמש בבית המשפט לעניין ההרשעה. חשוב מאוד שהחשוד יקרא את פרוטוקול החקירה לפני שיחתום עליו, והוא יכול לבקש לתקן טעויות שנפלו בפרוטוקול.
על החשוד לדעת שגם דברים שנאמרים מחוץ לפרוטוקול, ולמעשה כל מה שנאמר גם באופן לא פורמלי הוא מתועד.
זכות השתיקה והזכות לאי הפללה
זכות השתיקה היא זכות חשובה של החשוד בעבירת סמים במהלך חקירה, עם זאת צריך לעשות בה שימוש מושכל. יש מצבים שהשתיקה מחמירה את החשדות ומחזקת את הראיות נגד החשוד בבית המשפט, למשל כאשר חשוד בסחר בסמים שותק. מאידך, חשוב מאוד להיזהר מהפללה עצמית, ולא רצוי לדבר לפני שפוגשים עורך דין ומתייעצים עימו. בכל מקרה אין לשקר בחקירה.
זכותו של חשוד בעבירת סמים היא לא להפליל את עצמו. החשוד רשאי שלא להשיב לשאלותיו של החוקר או חלקן כחלק מהזכות למניעת הפללה עצמית. עם זאת, מי שאינו חשוד בעבירה והוא רק נותן עדות לצורך מסירת מידע, מחויב לתת תשובות לחוקרים מלבד תשובות שעלולות להפליל אותו.
המשטרה חייבת לפרוס בפני חשוד את החשדות התלויים נגדו ולהזהיר אותו שכל מה שיאמר בחקירתו יתועד, ויכול לשמש נגדו במהלך המשפט. מצד שני על המשטרה להסביר לחשוד שאומנם זכותו לשתוק אולם שתיקתו עשוי לשמש נגדו בבית המשפט.
בדיקות פוליגרף וקוד למכשיר טלפון
לא ניתן להכריח את החשוד בעבירת סמים לעבור בדיקת פוליגרף ויש צורך בהסכמתו לכך. כמו כן הוא לא חייב לתת למשטרה את הקוד לנייד שלו.
תוצאות החקירה
החקירה יכולה להסגר מחוסר אשמה או מחוסר ראיות, וחשוב מאוד לדאוג גם למחיקת הרישום הפלילי. רישום פלילי בעבירות סמים משליך על המשך החיים. בעקבות מדיניות שמקלה על צריכה עצמית של סמים קלים, ישנם מצבים שמשחררים את החשוד למעצר בית ומבצעים אחריו מעקב.
חשיבות ההיוועצות בעורך דין
עבירות סמים נחשבות לעבירות חמורות וקשות שהמעורבות בהן, וקיומם של רישומים פליליים, עלולים להשפיע על כל המשך מהלך החיים ווהעבודה. לכן החשיבות של ייצוג על ידי עורך דין היא זכות ראשונה במעלה. ייצוג מקצועי יכול לחלץ את החשוד מהתסבוכת הפלילית. ומדובר בחובה במיוחד במקרה של חקירות סמים.
עורך דין מומחה יעמוד על זכויות החשוד, ינחה אותו כיצד להתנהל בחקירה, ויפעל כדי לחלץ אותו מהתסבוכת הפלילית. בהעדר ייצוג של עורך דין, החשוד עלול להסתבך בחקירה, ולהסתכן בהגשת כתב אישום חמור ועונשים כבדים.
ההתנהגות וההתנהלות המשפטית חשובים מאוד כדי לא להסתבך בעבירה ולתת לחשוד תחושת ביטחון, וסיכוי שהתיק ייסגר מחוסר אשמה.
עורך הדין אלעד שאול מבכירי הפרקליטים הפליליים בישראל, מומחה לייצוג בתיקים של עבירות סמים, ובעל ניסיון רב בתחום משלב החקירה ולאורך כל ההליך הפלילי. עורך הדין ידאג למימוש זכויותיכם כנחקרים, וידריך אתכם כיצד להתנהל בחקירה כך שלא תסתבכו.
אם זומנתם לחקירה בעבירת סמים, עורך הדין אלעד שאול ייצג אתכם במקצועיות רבה, תוך מציאת כשלים בהתנהלות המשטרה, והפחתת כובד הראיות ומשקלן, כך שאפשר שלא יוגש נגדכם כלל כתב אישום. מובטח לכם טיפול מעולה ודיסקרטי.