יבוא סמים מסוכנים לישראל היא עבירה פלילית שהעונש עליה יכול להגיע עד 20 שנות מאסר. כשמסתכלים על הוראות פקודת הסמים המסוכנים, יבוא סמים נמצא יחד עם עבירות חמורות כגון סחר, יצוא והספקה. מה נחשב סם מסוכן ואיך אפשר להתמודד עם חקירה באזהרה, שימוע לפני העמדה לדין או כתב אישום בעבירות של הבאת סמים לישראל?
מהו הוא יבוא סם מסוכן?
החוק מגדיר יבוא כהכנסת סם לישראל "שלא במעבר", מעבר הוא דרך רשמית להכנסת סחורות לישראל דרך היבשה, האוויר או הים, תוך קבלת כל האישורים הדרושים לכך. יבוא סם מסוכם שלא במעבר משמע הכנסת הסם לישראל בדרך שאינה רשמית, או ללא קבלת האישורים לכך, למשל, דרך נמל התעופה בן גוריון (נתב"ג) כשהסמים מוסתרים בכבודה של הנוסע או בבגדיו.
החוק מגדיר "סם מסוכן" ככל חומר שמפורט בתוספת הראשונה לחוק, על צורותיו השונות. הפסיקה הכירה גם בנגזרות מבניות ונגזרות כימיות של אותם סמים מסוכנים. כך למשל, סם ה"נייס-גיא" בתחילה נחשב סם חוקי בשל השינוי המבני שנעשה בו במסגרת מעבדה, מה שהפך את החומר לכזה שלא מופיע ברשימת הסמים המסוכנים בפקודה.
לאור ניסיונות אלו, תוקן החוק ופסיקת בתי המשפט קבעה ש"סם מסוכן" הוא החומר המופיע בפקודת הסמים וכן כל "סם סינטתי" שהמבנה שלו שונה במעבדה. סמים כגון "קפטגון", "נייס גיא", "אפדרין", "פנטדרון" ועוד נמכרים לעיתים באתרי אינטרנט הנחזים להיות לגיטימיים ונשלחים לישראל באמצעות דואר שליחים רגיל (Shipping). ברוב המקרים, החבילות מאותרות על ידי חוקרי המכס והמזמין מעוכב לחקירה.
סעיף 13 לפקודת הסמים המסוכנים קובע:
"לא ייצא אדם סם מסוכן, לא ייבא אותו, לא יקל על ייצואו או ייבואו… אלא אם הותר הדבר בפקודה או בתקנות או ברישיון מאת המנהל"
לפי לשון הפקודה ניתן להסתבך בפלילים בעבירת יבוא סם, גם אם לא נושאים את הסם על גופכם או בתיקכם באופן ישיר ומספיק שסייעתם להליך הייבוא. כך למשל, מוגשים כתבי אישום רבים נגד בלדרים שייבאו סמים לישראל ממדינות ברחבי העולם, כאשר רק בלדר אחד נשא את הסמים על גופו ושאר השותפים לתהליך מואשמים בייבוא כשותפים לדבר עבירה מכיוון שעשו פעולות על מנת להקל את הייבוא.
העונש על יבוא סמים
סעיף 19 לפקודה קובע שאדם המייבא סם לישראל דינו 20 שנות מאסר, עונש זהה לנאשם בייצוא סמים, סחר או הספקה. מעבר לעונשי המאסר, בית המשפט רשאי להטיל על הנאשם עונשים נוספים כגון קנסות בסכומים שיכולים להגיע למאות אלפי שקלים, ופתיחה בהליכי חילוט כספים ורכוש של הנאשם בעבירות סמים, של בני משפחתו מקרבה ראשונה וילדיו שטרם מלאו להם 21 שנה.
הליכי החילוט והענישה הכלכלית בעבירות יבוא סמים מחו"ל הם אגרסיביים מאוד ולעיתים נאשמים בעבירות אלו סובלים מהקפאה מוחלטת של חשבונות הבנק, עיקול קופות גמל, קרנות השתלמות וקופות חיסכון והטלת עיקולים ואיסור מכירה של דירות מגורים, בתי עסק, רכבים ועוד.
חקירה במשטרה על חשד ליבוא סם מסוכן
זימון חשוד לחקירה תחת אזהרה בגין עבירות יבוא סמים עלולה להוביל למעצר לתקופה ממושכת עד לקבלת תסקיר משירות המבחן שיוכיח שהחשוד לא מסוכן לציבור. החוק קובע שאדם המייבא סמים לישראל נחשב "סוחר סמים" לכל דבר ועניין ולכן ברירת המחדל היא שהוא מסוכן לציבור ויש לעצור אותו עד לתום ההליכים.
בשל העובדה שיבוא סמים מחו"ל הוא הליך שמעורבים בו סכומי כסף גדולים, מעורבות רשויות חקירה נוספות בתיקים אלו כגון רשות המיסים והרשות לאיסור הלבנת הון.
אחת הפרשות הגדולות שהיו בשנים האחרונות עסקה בתפיסת קוקאין שהוסתר בתוך ציורים שנתפסו במעבר הגבול. המשטרה ורשות המיסים עצרו 2 חשודים בחשד לייבוא סמים מדרום אמריקה משטרת ישראל, רשות המיסים ואגף המכס והמע"מ ביצעו לאחרונה פעילות משטרתית סמויה יחד עם יחידות משטרה מיוחדות בחו"ל וזאת על מנת להילחם בתופעת ייבוא הסמים המסוכנים לארץ.
כתוצאה מכך, נעצרו שני תושבי הצפון בחשד לייבוא סמים מחו"ל, סמים מסוכנים מסוג קוקאין אשר הוסתרו בציורי שמן שנשלחו באמצעות דואר ישראל. מידת התחכום והיצירתיות שנדרשה על מנת לבצע את ייבוא הסמים המדובר, היא מהגבוהות שנראתה, והדבר עשוי לשחק לרעתם של החשודים במסגרת כתב אישום שהוגש בגין עבירות לפי סעיף 13 לפקודת הסמים המסוכנים.
על פי החשד, ציורי השמן נשלחו לארץ מדרום אמריקה ויועדה אל החשודים שנעצרו. חוקרי יחידת הסמים במכס של נמל התעופה בן גוריון קיבלו מידע מודיעיני מרשויות החקירה בחו"ל, הם תפסו את הציורים מיד עם הגעתם ארצה והעבירו אותם לבדיקה במעבדת הסמים שבמטה הארצי.
מיד עם קבלת האישור מהמעבדה כי מדובר בציורי שמן ובהם מוסלק סם מסוכן מסוג קוקאין, עבר הטיפול ליחידת החקירות והבילוש ביחידה המרכזית של מחוז חיפה (ימ"ר חוף). הבלשים התחזו לשליחי דואר ישראל ותיאמו את מסירת הציורים עם מזמיניהם לכאורה. מיד עם קבלת החבילה על ידי השולח, התנפלו עליו הבלשים והוא נעצר בגין חשד ליבוא סמים אסורים. התיק הועבר אל הפרקליטות לצורך הגשת כתב אישום נגדם.
כתב אישום בעבירת יבוא סמים
כתבי האישום בתיקים אלו מוגשים, ברוב המקרים, לבית המשפט המחוזי בו מתנהלים התיקים החמורים ביותר במדינת ישראל. עם זאת, חשוב להדגיש כי על המשטרה להוכיח מעבר לכל ספק סביר כי דווקא החשוד שנעצר הוא זה אשר אחראי לייבוא הסמים, מלאכה לא פשוטה כלל וכלל.
כאן נכנס תפקידו של עורך דין פלילי שנדרש לייעץ לחשוד לפני החקירה, להזהירו מפני תרגילי חקירה מיוחדים, להסביר לו את זכויותיו ולעמוד בקשר עם רשויות החקירה, קצין החקירות, הפרקליט המלווה ועוד. דרכי הברחת הסמים ארצה משתכללות ללא הפסקה. המשטרה מנסה להתחקות אחר עקבותיהם של עברייני הסמים, לחשוף את שיטות ההברחה המתוחכמות ולהעמיד את החשודים לדין.
לצורך כך, יחידות מיוחדות משתפות פעולה זו עם זו, המשטרה, רשות המיסים, אגף המכס ויחידות שיטור בין-לאומיות. מנגד, עומד החשוד שלצידו עומד אך ורק עורך הדין המומחה לעבירות סמים שמייצג אותו. חשוב לציין, שמכיוון שיבוא סמים היא עבירת פשע שדינה 20 שנות מאסר, לפני הגשת כתב אישום זכאי הנאשם להשמיע את טענותיו ולשכנע את הפרקליטות שלא להעמיד אותו לדין.
הליך זה נקרע "שימוע לפני הגשת כתב אישום", הוא קריטי ומהותי ומאפשר לנו כעורכי דין פליליים, לקבל את חומר הראיות שמוחזק על ידי הפרקליטות, לאתר בו כשלים ולערער את ביטחונם של הפרקליטים בעוצמת חומר הראיות. במקרים רבים אנחנו מצליחים לשכנע את רשויות התביעה לבצע השלמות חקירה שיכולות להוכיח את חפות הלקוח או לסגור את התיק באחת מעילות הסגירה הנפוצות ולא להעמיד את הלקוח לדין פלילי.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
סגירת תיק יבוא סמים בחוסר אשמה
לקוח המשרד שעבד כמאבטח חמוש, נחקר בחשד לייבוא סמים מחו"ל לישראל. האקדח נלקח ממנו והוא עמד לפני פיטורין והגשת כתב אישום חמור לבית המשפט המחוזי. הלקוח פנה לעו"ד אלעד שאול לליווי ויעוץ משפטי לצורך סגירת תיק החקירה.
עו"ד שאול פנה לפרקליט המטפל בתיק ולקצין החקירות האחראי על היחידה החוקרת, העביר לידיהם ראיות ומסמכים המוכיחים שלא היה ללקוח קשר ליבוא הסם לישראל וביקש לסגור את התיק במהירות ובעילת "העדר אשמה פלילית".
בתוך מספר שבועות התקבלה החלטה משמחת על סגירת התיק נגד החשוד ואי העמדתו לדין, אולם התיק נסגר בעילת "חוסר ראיות" מה שהשאיר ללקוח רישום משטרתי אותו צריך למחוק. הגשנו עבור הלקוח בקשה לשינוי עילת סגירה שהתקבלה, עילת הסגירה שונתה לחוסר אשמה והתיק נמחק לחלוטין ממחשבי המשטרה. בשל כך, קיבל הלקוח בחזרה את אקדחו והוא חזר לעבודה.
סגירת תיק חקירה בגין יבוא סמים לישראל מחו"ל
במקרה אחר, פנה אלינו לקוח שזומן לחקירה במשטרה בחשד לייבוא זרעי קנביס באמצעות האינטרנט. עיון בחומר הראיות העלה שקיים קושי ראייתי ממשי בהוכחה שהלקוח הוא זה שהזמין את הסמים וכי אכן ביצע הזמנה של סמים ולא של חומר אחר.
לא מן הנמנע שהזמנה ברשת האינטרנט של חומר מותר תשתבש ויתקבל במקומו חומר אסור שלא מצוי בשליטתו של המזמין ושלא אותו ביקש המזמין לייבא. כשאדם נחקר במשטרה נפתח כנגדו הליך פלילי ונותר לו רישום משטרתי שחשוף לעיני מספר גופים. רק סגירת תיק בחוסר אשמה מובילה למחיקה מוחלטת של הרישום המשטרתי ובולמת את הנזקים שרישום כזה גורם לאדם.
הלקוח שפנה למשרדנו הועסק כאיש בטחון בכיר באחת מחברות התרופות הגדולות, לאור פתיחת החקירה נלקח ממנו נשקו האישי ורישיונו לשאת נשק בוטל, כפועל יוצא מכך הלקוח נפגעה עבודתו והוא עמד בסכנת פיטורין. גם תיק זה נסגר לשמחתנו בעילת חוסר ראיות ולא הוגש כתב אישום נגד הלקוח, לאחר מכן, התקבלה גם בקשת שינוי עילת סגירה לחוסר אשמה ונעשה צדק.
תיק חקירה משטרתי יכול להיסגר משלוש עילות מרכזיות: חוסר ראיות, חוסר עניין לציבור וחוסר אשמה. סגירת תיק בחוסר אשמה מובילה למחיקה ממשית של הרישום המשטרתי ואילו סגירת התיק מהעילות הנוספות מותירה רישום משטרתי אליו חשופים מספר גורמים, עובדה העשויה לגרום נזקים משמעותיים לנחקר. כך למשל, סגירת התיק מחוסר ראיות בעניינו של הלקוח לעיל לא הובילה להחזרת רישיון הנשק שלו.
בקשה לשינוי עילת סגירה של תיק משטרה
תיק משטרה שנסגרת בחוסר ראיות או חוסר עניין לציבור מותיר רישום משטרתי אשר חשוף לעיני מספר לא מבוטל של גופים ובניהם גופי ממשלה ובטחון. על מנת למחוק את הרישום המשטרתי הנ"ל ניתן להגיש בקשה לשינוי עילת סגירה של תיק, או בקשה למחיקת הרישום המשטרתי מהמטה הארצי.
שני ההליכים הללו הם שונים בתכלית זה מזה ויש לבחון בקפידה לאיזה מסלול לגשת. לשם כך, מומלץ בהחלט לפנות לעורך דין פלילי המומחה במחיקת רישום פלילי, סגירת תיקי משטרה ושינוי עילת סגירה וזאת על מנת לבחון את המצב המשפטי המיוחד שלכם ולהחליט באיזה מסלול עדיף לבחור.
מעבר לכך, חשוב לדעת שבקשה לשינוי עילת סגירה ניתן להגיש פעם אחת בלבד. במידה ובקשה זו נדחית, תיאלצו להישאר עם הרישום המשטרתי לתקופה ארוכה מאוד וכשמדובר בתיקי יבוא סמים, הרישום יכול לגרום נזק כבד לאזרח שנחקר. לכן מומלץ שלא להגיש מסמכים למשטרת ישראל או לגופי התביעה לבד, אלא אך ורק באמצעות עורך דין פלילי מומחה בעל ניסיון מוכח בטיפול בעבירות יבוא סמים.
עורך דין לייצוג בתיקי יבוא סמים לישראל
עו"ד אלעד שאול הוא סנגור פלילי מנוסה אשר עבר את הכשרתו המשפטית בפרקליטות מחוז תל אביב פלילי, גוף התביעה של מדינת ישראל במחוז תל אביב והמרכז. המשרד מייצג לקוחות נורמטיביים, שאינם עבריינים מקצועיים, בהליכים פליליים, חקירות משטרה והעמדה לדין. אנו מצליחים להוביל לסגירה משמעותית של תיקי חקירה, מניעת העמדה לדין ובמקרים מסוימים אף סיום ההליך ללא הרשעה.