חבלה במזיד ברכב

חבלה במזיד ברכב היא עבירה חמורה שאנו נתקלים בה לעיתים קרובות במסגרת סכסוכי נהגים בכביש, סכסוכי שכנים, הליכי גירושין או אפילו סתם מתוך ונדליזם. מה העונש על חבלה במזיד ברכב והאם יש הבדל בין ניקוב צמיגים לבין שריטת כלי רכב עם מפתח? עו"ד אלעד שאול מסביר.

מה העונש על חבלה במזיד ברכב

סעיף 413 לחוק העונשין אוסר על גירמת נזק בכוונה לרכב או לחלק ממנו, המזיק לרכב עובר עבירה חמורה מאוד מסוג פשע, שהעונש עליה הוא עד חמש שנות מאסר. מבחינת החוק אין הבדל בין הריסת הרכב כליל עד שלא ניתן לנהוג בו יותר לבין חבלה קוסמטית שמצריכה תיקון קל או שגרמה לירידת ערך ברכב.

כל פגיעה באחד מחלקי הרכב במזיד נכללת בהגדרת החבלה במזיד ברכב ודינה זימון לחקירה במשטרה, הגשת כתב אישום פלילי וענישה, וכן גם מדובר בחיתוך צמיגים, ניפוץ שמשה או שבירת המראה ברכב.

 

מדוע חבלה במזיד ברכב היא עבירה חמורה?

ישנן כמה סיבות לעונש החמור שקבע המחוקק לעבירת החבלה לרכב. ראשית, רכב מהווה בסיס להתנהלות יומיומית ומשמש את האדם לפעולות חיוניות כמו הגעה לעבודה, טיפולים רפואיים, רכישת מזון ועוד. פגיעה ברכב עלולה לפגוע באותן פעולות ובחופש התנועה של בעליו.

הגנה על רכב אינה רק מפני גניבה אלא כוללת גם פגיעה בו ויש ערך משמעותי של שמירה על קניינו של אדם. רכב הוא נכס בעל מעמד מיוחד והמחוקק ראה לנכון להתייחס אליו בשונה מנכסים אחרים. המעמד המיוחד שניתן לרכב ואלימות כלפיו הוא שנתן את הפרשנות לענישה חמורה.

שנית, חבלה במזיד ברכב מהווה פעולה אלימה שעלולה לגרום במקרים מסוימים גם לנזקים לבני אדם או סיכון חיים ממש. כך למשל מי שמנקב צמיגים ברכב, מנפץ את השמשה או פוגע באחת המראות ברכב – עלול לגרום לנהג לנסוע ברכב לא בטיחותי וחושף אותו לסיכון מוגבר לתאונת דרכים.

לבסוף, חבלה ברכב שנעשתה בכוונה נעשית לרוב לאחר תכנון או חשיבה על המעשה וככל שהמעשה מתוכנן ושקול יותר כך העונש גבוה יותר. בשל הסיבות הללו ראה המחוקק לנכון להוסיף סעיף מיוחד לעבירת חבלה במזיד ברכב שהענישה המרבית עליה היא "כבדה" באופן משמעותי.

לשם השוואה והמחשת חומרת העונש, העונש על עבירת תקיפה סתם היא שנתיים מאסר ואילו תקיפה הגורמת חבלה ממשית דינה עד שלוש שנות מאסר – והנה אנו רואים שגרימת נזק לרכב עונשה 5 שנות מאסר. הענישה המחמירה על חבלה במזיד ברכב זכתה לביקורת מצד אנשי משפט, בעיקר לנוכח הנתון שהיא חמורה יותר מפגיעה בבני אדם.

אנו כעורכי דין פליליים מנוסים מנסים לנצל את הביקורת הציבורית הרחבה הזו על מנת להגן על לקוחותינו שנחקרו תחת אזהרה במשטרה על עבירות של גרימת נזק לרכב ולעיתים מצליחים לגרום לסגירת התיק הפלילי מבלי שהוגש בו כתב אישום, גם אם יש בו ראיות לגרימת נזק לרכב במזיד.

 

מה נחשב כגרימת נזק במזיד לרכב?

הפסיקה קבעה שגרימת נזק לרכב תפורש כשינוי מוחשי או פיזי במצב הרכב, גם אם הנזק לא גרם להורדת ערך הרכב בפועל, כך שעצם הפעולה שביצע החשוד והביאה לשינוי הפיזי ברכב, ללא הסכמתו המפורשת, מהווה גרימת נזק גם אם ניתנה חוות דעת שמאית לפיה לא נגרם נזק כספי לרכב.

עורכי דין אלעד שאול ושות׳

ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!

 

נסיבות מקלות אפשריות

צריך לזכור שמדובר בעברה חמורה שהענישה עליה קשה. אבל יש גם מקרים שניתן להקל בעונש. לצורך זה יש לקחת עורך דין פלילי מקצועי ומנוסה שיטען את הטיעונים הנכונים בבית המשפט.

למשל יציע נסיבות מקלות כגון, ניהול אורח חיים נורמטיבי מבחינה אישית ותעסוקתית, עבר נקי מפלילים, התגרות או תקיפה קודמת מצד בעל הרכב או עצם העובדה שמדובר במקרה חד פעמי שנבע ממצוקה רגעית, סערת רגשות או פרשנות שגויה לסיטואציה של הגנה עצמית למשל. טענות נוספות אותן אפשר לטעון הן למשל מצב כלכלי בעייתי, אפשרות לפגיעה בתעסוקת הנאשם אם יורשע, בעיות בריאותיות ועוד טענות רבות.

 

חבלה במזיד ברכב מול היזק לרכוש במזיד (סעיף קל יותר)

סעיף 452 לחוק העונשין מתייחס לעבירת היזק במזיד לרכוש, עבירה שקובעת עונש של עד שלוש שנות מאסר לאדם שגרם נזק או הרס רכוש בכוונה תחילה. מדובר בענישה מקלה יותר ובסעיף קל משמעותית מזה שעוסק בחבלה ברכב.

בעיקרון, סעיף היזק לרכוש במזיד לא מתייחס לחבלה במזיד ברכב ולא אמור "לתפוס" לגביה, אבל כיום ישנן הנחיות פנימיות שמאפשרות לנו כעורכי דין פליליים, לשכנע את המשטרה והתביעה להמיר את סעיף 413 לסעיף המקל יותר ולטפל בעניינו של הלקוח שפגע ברכב, כאילו גרם נזק לרכוש "רגיל" בלבד.

במקרים רבים אנחנו מצליחים לשכנע את התובע המשטרתי לסגור את התיק בעילת חוסר עניין לציבור, או להעביר את התיק ליחידת תביעות הסדר מותנה שיכולה לסגור אתהתיק בהסדר מותנה לאחר קיום מספר תנאים ועונשים קלים יחסית. אם נחקרתם בחשד לחבלה במזיד לרכב או שהוגש נגדכם כתב אישום, אני ממליץ לפנות לעו"ד פלילי לבדיקת התיק שלכם והאפשרות לסגור את התיק על הצד המקל.

 

התמודדות עם זימון לחקירה או הגשת כתב אישום בגין חבלה לרכב

אדם שנחשד או מואשם בעבירת חבלה במזיד ברכב זקוק לייעוץ משפטי מידי מעו"ד פלילי, בעיקר אם מדובר בשלב החקירה במשטרה. מדובר בעבירה שהעונש עליה הוא עד 5 שנות מאסר ואני לא ממליץ להתמודד לבד במקרים כאלו מול המשטרה או גורמי התביעה הפלילית.

לאחר הגשת כתב אישום בוחן בית המשפט את נסיבות ביצוע העבירה לדוגמה, התנהגות הנאשם שהובילה לגרימת החבלה ברכב, התנהלות המתלונן, הנזק שנגרם והאם המעשה בוצע לאחר תכנון מוקפד או בהחלטה רגעית. יש שיקולים רבים שיכולים להוביל להקלה משמעותית בעונש או אף לביטול כתב האישום, אך הדבר צריך להיעשות בזהירות רבה, לאחר גיבוש אסטרטגיה משפטית מוקפדת ומלחמה עיקשת מול הפרקליטות.

עברת חבלה בזדון ברכב לא תמיד קלה להוכחה ולא תמיד התלונה שהוגשה למשטרה מוצדקת. יש חבלות בזדון שניכרות לעין כגון ניפוץ שמשות, ריסוס על האוטו, עקירת אנטנה ומראות, הצתת רכב, ניקוב צמיגים, שריטות על האוטו במכשיר חד ועוד. אך יש לעיתים טענות של חבלה במזיד שהן לאו דווקא גורמות לנזק, למשל מכת אגרוף או אפילו תאונה קלה שלא גרה לשינוי בנראות הרכב או לירידת ערך בו.

פניה לעורך דין בהקדם האפשרי תמזער את הסיכון להסתבכות בכתב אישום והעדיפות היא לפנות עוד לפני החקירה באזהרה במשטרה על מנת לקבל ייעוץ מקצועי.

חבלה במזיד ברכב

4.6 מתוך 5 - (9 הצבעות)
זקוקים לייעוץ אישי בנושא חבלה במזיד ברכב?
השאירו פרטים ונשוב אליכם במהרה:
תרצו לחזור לנקודה מסוימת בכתבה?
כותב המאמר
עורך דין אלעד שאול
עורך דין אלעד שאול
שותף מייסד במשרד. מעורכי הדין הפליליים המובילים בישראל, יוצא פרקליטות מחוז תל-אביב ובוגר האוניברסיטה העברית בירושלים. נחשב לאחד המומחים הבולטים בתחומי עבירות מחשב, סייבר, מרמה והונאה ועבירות צווארון לבן. מוסמך מטעם גופי ממשל בארץ, באירופה ובארה"ב לניהול סיכוני סייבר, הגנת הפרטיות וניהול משברים.

עו"ד אלעד שאול בפייסבוק • עו"ד אלעד שאול ביוטיוב • מייל אישי [email protected]

שאלות ותשובות
עד חמש שנות מאסר. צריך לפעול לסגירת התיק בלי כתב אישום או המרת הסעיף המחמיר לסעיף קל יותר כגון "היזק לרכוש במזיד".
כל שינוי או פגיעה בנראות הרכב או במכלולי הרכב, גם אם לא נגרם נזק בפועל.
לפנות בדחיפות לקבלת ייעוץ לפני החקירה. מה שתגיד בחקירה ישמש נגדך ויהווה את הבסיס להגשת כתב אישום בעבירת חבלה במזיד לרכב.
עקרונית כן. יש לבדוק את מצב התיק, איכות הראיות וטענות ההגנה.
עורך דין אלעד שאול רקע שקוף
זקוקים לייעוץ?
השאירו פרטים ונשוב אליכם במהרה
הנושא דחוף? חייגו 24 שעות ביממה
לשיחת ייעוץ עם עו״ד אלעד שאול, ללא עלות וללא התחייבות, חייגו עכשיו!
מאמרים נוספים בתחום
ספק סביר

הכלל הבסיסי של המשפט הפלילי הוא שאדם נחשב חף מפשע כל עוד לא הוכחה אשמתו. על פי עקרונות המשפט הפלילי הנטל להוכיח את אשמת הנאשם רובץ לפתחה של המאשימה, היא

קרא עוד
ראיות פורנזיות

דיני הראיות במשפט מהוות חלק מסדרי הדין, כאשר לצורך הוכחת המעשה הפלילי יש צורך בהצגת ראיות.  צריך להבחין בין ראיות ישירות (למשל עדויות) שיוצרות קשר ישיר למעשה הפשע, לבין  ראיות

קרא עוד
ESE.CO.IL ונדליזם
ונדליזם

תופעות של ונדלים במחוזותינו הינם שכיחים ומוכרים. אנו נתקלים חדשות לבקרים במקרים של ונדליזם שבא לביטוי בהשחתת רכוש ציבורי או פרטי ללא סיבה הגיונית ולצורך ההנאה מפעולת ההרס בלבד. מקורה

קרא עוד
תלונות שווא על איומים
תלונות שווא על איומים

לתלונות שווא על איומים יכולות להיות השלכות קשות למדי, לא רק על אלו שהוגשה נגדם תלונת השווא אלא גם על יחסי האמון בין האזרחים ובין רשויות אכיפת החוק. כדי למנוע

קרא עוד
עורך דין אלעד שאול רקע שקוף
זקוקים לייעוץ?
השאירו פרטים ונשוב אליכם במהרה
הנושא דחוף? חייגו 24 שעות ביממה