הטרדה באמצעות מתקן בזק או בשמה העממי "הטרדה טלפונית" היא עבירה פלילית. אמצעי התקשורת הפכו בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מחיינו. אנחנו משתמשים בסמארטפון, במחשב האישי ובטאבלט למטרות הנאה ועבודה, להשיג מידע, להכיר אנשים חדשים ולתקשר אחד עם השני. ככל שכלי התקשורת מועילים והכרחיים, יש להם גם צד אפל: הטרדה טלפונית באמצעות מכשיר הסלולרי או בכל אמצעי תקשורת אחר.
ההטרדות הטלפוניות הפכו לתופעה גואה ולכן עולה גם הצורך להילחם בה, בין היתר באמצעות חקיקה פלילית ואכיפה מצד המשטרה כנגד מי שמאיים ומטריד באמצעות מתקן בזק. כעורך דין פלילי מנוסה, אני נתקל בחקירות משטרה ובכתבי אישום רבים בגין הטרדה באמצעות הטלפון, משלוח הודעות WhatsApp או הודעות טקסט ללא הפסקה.
מהו מתקן בזק?
לפי סעיף ההגדרות בחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ”ב – 1982, "בזק" הוא "שידור, העברה, או קליטה של סימנים, אותות, כתב, צורות חזותיות, קולות או מידע, באמצעות תיל, אלחוט, מערכת אופטית או מערכות אלקטרומגנטיות אחרות". משמע, מתקן בזק הוא לא מתקן ששייך לחברת "בזק" כפי שאזרחים רבים טועים לחשוב.
מתקן בזק יכול להיות כל אמצעי טכנולוגי להעברת תקשורת מכל סוג שהוא, כולל טלפון קווי, מכשיר טלפון סלולארי פשוט או סמארטפון, מחשב או טאבלט וכיוצא בזה. שימוש במתקן בזק יכול להתבצע באמצעות שיחות, הודעות, דואר אלקטרוני ואפליקציות שונות להעברת מסרים, כגון WhatsApp, Telegram, SMS וכדומה.
מהי הטרדה באמצעות מתקן בזק?
סעיף 30 לחוק התקשורת קובע כי הטרדה באמצעות מתקן בזק היא מצב בו אדם עושה שימוש במתקן בזק באופן שיכול "להפחיד, להטריד, לפגוע, להרגיז שלא כדין או ליצור חרדה". זוהי עבירה פלילית שעלולה לגרור עונש מאסר של שלוש שנים בפועל. מדובר בהגדרה רחבה ביותר שיכולה להוביל להגשת כתב אישום גם במקרים שנראים לאדם הרגיל כמקרים קלים.
מטרתו של הסעיף היא להגן על הזכות הבסיסית של האדם לפרטיות ושמירה על כבודו וחירותו האישית, על פי חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. לפעמים עומד הסעיף מול סעיף חוקתי אחר: חופש הביטוי, שהרי המטריד רוצה ליצור קשר עם הקורבן ולהביע את דעתו בפניו.
השופט רובינשטיין קבע בפסק דין הלינור הראר (רע"פ 10462/03), שהטרדה אינה חופש ביטוי עליה מחויב בית המשפט להגן, אלא היא פוגעת ברווחתו הנפשית ובכבודו של המוטרד. בנוסף, בשנת 2021 הקלות בה ניתן להטריד אדם באמצעות מתקן בזק היא בלתי נסבל ויכולה לפגוע פגיעה קשה בסדרי החיים התקינים של הקורבן.
מקרים נפוצים של הטרדות מסוג זה ניתן למצוא במערכות יחסים אובססיביות, כאשר צד אחד מעוניין להמשיך את הקשר ולכן יוצר קשר באופן תדיר באמצעים שונים, בעוד הצד השני לא מעוניין בקשר בכלל. במקרים אלה, החוק מבקש להגן על שלוות הנפש של בן הזוג שמבקש להיפרד, על תחושת ביטחונו, ולאפשר לו להפסיק את מסכת ההצקות, ההטרדות והאיומים בטלפון ובהודעות טקסט.
כיצד ניתן להרשיע בהטרדה באמצעות מתקן בזק?
העמדה לדין בעבירת הטרדה באמצעות מתקן בזק מחייבת את התביעה המשטרתית להוכיח לא רק את היסוד העובדתי לפיו הנאשם הטריד את הקורבן בפניות חוזרות ונשנות באמצעות מתקן בזק, אלא עליה גם להוכיח יסוד נפשי מסוים שלאורו פעל הנאשם.
כלומר, יש להוכיח שהנאשם התכוון לפגוע, להפחיד או להטריד שלא כדין את הקורבן. בפני התובע המשטרתי יעמדו שתי שאלות:
- מה קרה מבחינה טכנית? אז יילקחו בחשבון פרמטרים כמו כמה פעמים התקשר הנאשם למתלונן, מה אופי השיחות, באילו שעות וכדומה. כך יוכל בית המשפט להרשיע אדם בהטרדה במידה ושלח מאות הודעות למתלונן שביקש לא ליצור עמו קשר – ובמקרה אחר יכול להרשיע נאשם ששלח מספר הודעות אך בשעות לא מקובלות ובעלות תוכן מטריד, פוגעני או אלים.
- למה התכוון הנאשם במעשיו? התובע יצטרך להוכיח שהנאשם התכוון במעשיו להטריד, שהוא מודע לכך שמעשיו מטרידים ושהוא בחר להמשיך למרות הכול. את המודעות הזו ניתן להסיק, בין היתר, באמצעות התנהגות הנאשם והתנהגות המתלונן. כך למשל, אם המתלונן הפציר בנאשם מספר פעמים שיפסיק להטריד אותו אך הנאשם המשיך – יש בכך להעיד על מודעות לעניין ההטרדה.
צריך לשים לב שישנו קו דק בין עבירת הטרדה באמצעות מתקן בזק לבין עבירת האיומים. מבחינה מהותית, אמירת דברים מאיימים ופוגעניים באמצעות מתקן בזק לא יהוו בהכרח הטרדה באמצעות מתקן בזק והיא יכולה להיחשב לעבירת איומים. כך למשל, אם נערכה שיחה בין שני אנשים במהלכה התלהטו הרוחות וצד אחד איים על משנהו. לא מדובר בהטרדה באמצעות מתקן בזק, אלא באיומים.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
הטרדות באמצעי תקשורת מתקדמים
עם ההתפתחות טכנולוגיות התקשורת, עולה גם השימוש בהן לצורך הטרדות ובמיוחד בסמארטפון. אפשרויות יצירת הקשר כיום הן רבות: מצ'אטים ופורומים (כגון Total Chat) ועד הטרדה באמצעות דואר אלקטרוני (כגון Gmail) ואף תוכנות להעברת מסרים מידיים (כגון WhatsApp או Telegram).
רשויות החוק נאלצות להתמודד עם מקרים חדשים שלא עלו בדעתם של המחוקקים רק לפני שנים ספורות. שני סוגים נפוצים להטרדות בעידן המודרני הן הטרדות מיניות באמצעות שליחת הודעות בעלות אופי מיני או תמונות בעלות אופי מיני (למשל, תמונת איבר מין גברי הידועה בכינויה "דיק פיק") ; או ניסיון ליצור קשר זוגי באמצעות שליחת עשרות ואפילו מאות הודעות דרך אמצעי התקשורת השונים.
האתגר של רשויות החוק בעידן שלנו הוא לאתר ולזהות את המטרידים המשתמשים באמצעים המיוחדים הללו שמאפשרים, בחלקם, הסוואת זהות באמצעות תוכנות מיוחדות כגון VPN, תוך שימוש בכרטיסי Sim ששולמו מראש בשיטת Prepaid, או תחת התחזות לאדם אחר והתלבשות על הזהות שלו, מה שמקשה בזיהוי בעל הקו.
כמשרד עורך דין פלילי מהמובילים בישראל בתחום עבירות המחשב והסייבר, ליווינו עשרות חשודים ונאשמים בעבירות של הטרדה באמצעות מתקן בזק והתחזות לאדם אחר במטרה להונות, בתחנות משטרה שונות ברחב הארץ וביחידות הסייבר המיוחדות במחוזות השונים.
הידע שלנו בתחום והעובדה שיצאנו לפני מספר שנים מהפרקליטות, מאפשרים לנו גם לייצג נפגעים וקורבנות להטרדה טלפונית, או באמצעות חשבונות פייסבוק מזוייפים למשל. אנו עובדים בשיתוף פעולה עם טובי מומחי הסייבר בישראל ובאפשרותנו להפעיל כלים טכנולוגיים רבי עוצמה לאיתור מטרידנים, לצד שיטות עבודה ותחבולה אנושית לפיצוח פרשיות הטרדה של אלמונים.
עונש על הטרדה באמצעות מתקן בזק
העונש המרבי הקבוע בחוק התקשורת הוא שלוש שנות מאסר, אך העונש נקבע בסופו של דבר על בסיס חומרת המקרה ונסיבותיו של הנאשם. בין היתר, שוקלים נסיבת שקשורות לביצוע העבירה לצד נסיבות שלא קשורות לה. מעורבות משפטית של עורך דין פלילי יכולה להוביל במקרים רבים לסגירת תיקי חקירה בחשד להטרדה באמצעות מתקן בזק – כך למשל סגירת התיק בהליך של הסדר מותנה.
מצד שני, ריבוי מקרי ההטרדה בעידן המודרני והתחכום הרב שאנו מתחילים לגלות מצד חשודם ונאשמים, גורם לבתי משפט לגזור עונשים חמורים וכואבים על נאשמים בהטרדות טלפוניות, כך למשל בית משפט השלום בטבריה גזר בנובמבר 2020 עונש חמור של 15 חודשי מאסר בפועל על אדם שהטריד טלפונית נשים, איים עליהן ופגע בפרטיותן.
איך להתמודד עם האשמה בהטרדה באמצעות מתקן בזק?
אדם שעשה שימוש בטלפון הנייד שלו או במחשב באופן שעלול לאיים או להפחיד את הצד השני, עלול לקבל צו למניעת הטרדה מאיימת, לעמוד בפני הגשת כתב אישום והטלת עונשים. גם חשוד שביצע את ההטרדות באנונימיות יכול להיתפס באמצעות הגשת תלונה למשטרה שיכולה לקבל צווי בית משפט ולחשוף את זהותו, או באמצעות עו"ד פלילי מנוסה בתחום.
כאמור, כדי להרשיע אדם בהטרדה באמצעות מתקן בזק, צריך להוכיח האם התכוון להטריד באמצעות בחינה של אופן הביצוע ותוכן הפעולות. דברים שלא ייחשבו עבירה פלילית בשיחה פנים אל פנים, לא ייחשבו עבירה פלילית במידה ונאמרו בסלולרי, או בכל מתקן בזק אחר.
בכל מקרה, אין לפנות למתלונן לאחר קבלת כתב אישום או זימון לחקירה במשטרה. במקום זאת, מומלץ לפנות לעורך דין מידית. עורך דין פלילי מנוסה המומחה בתחום עבירות הטרדה יוכל ללוות את הנאשם בכל שלבי החקירה נגדו, החל מהחקירה המשטרתית ועד כותלי בית המשפט.
עורך הדין ישמע את גרסתו של הנאשם ויציב אותה בקונטקסט משפטי שיצמצם את הסיכוי לנזק. במקרים מסוימים, יוכל עורך הדין להגיע להסדר מותנה, במסגרתו הנאשם מודה בעובדות המקרה המהוות עבירה פלילית, אך לא עומד לדין ולא מקבל רישום פלילי.