ככלל, חקירה היא אירוע קשה, מלחיץ וטראומתי לאדם בוגר, והרבה מכך לקטין. קטינים ובני נוער נמצאים מעורבים לא אחת בעבירות פליליות, כאשר הם מבולבלים ומושפעים מגורמים חיצוניים כמו חברים, ואינטרנט, ולא תמיד מבינים את חומרם מעשיהם.
קטינים יכולים להיחקר כחשודים מעורבים בעבירה פלילית או כעדים לאירוע פלילי. קטין אינו יודע לקבל אחריות, והחוק רואה בו כמי שאינו מסוגל להבחין בין טוב ורע בצורה מושכלת, ולא אחת בעל שיקול דעת מוטעה.
המדינה בגישתה הפטרנליסטית, נותנת חשיבות לשיקום הקטין, ו"להצלת" עתידו על כן, ראה המחוקק לנכון לקבוע מגבלות על חקירה של קטין וזכויות מיוחדות בין היתר בכל הקשור לליווי לחקירה, נוכחות בחקירה, שעות החקירה, ייעוץ, ועוד.
חוק הנוער (שפיטה ענישה ודרכי טיפול), תשל"א – 1971
חוק הנוער הוא החוק הרלוונטי בכל הקשור לחקירה מעצר והליכים משפטיים של קטינים.
על העקרון המנחה לגבי שמירה על זכויות קטינים, הטיפול והשיקום שלהם, ושילובם בחברה, קובע החוק כדלקמן:
עקרונות כלליים"
1א. (א)
מימוש זכויות של קטין, הפעלת סמכויות ונקיטת הליכים כלפיו ייעשו תוך שמירה על כבודו של הקטין, ומתן משקל ראוי לשיקולים של שיקומו, הטיפול בו, שילובו בחברה ותקנת השבים, וכן בהתחשב בגילו ובמידת בגרותו".
זכות הקטין להבעת דעה
לקטין יש זכות להביע את דעתו ואת רצונו. המידע יימסר לקטין באופן שמובן לו. זכות זו לא מקוימת במקרים רבים ולכן יש חשיבות מיוחדת לייצוג של עורך דין בתחום. מדובר בזכות עקרונית וחשובה מאוד כדלקמן:
"זכות ההשתתפות של קטין לעניין החלטה לגביו
1ב. (א)
נקבע על פי הוראות כל דין, כי תינתן לאדם הזדמנות להביע את עמדתו או כי תידרש הסכמתו לעניין מתן החלטה בעניינו, זכאי קטין שתינתן לו הזדמנות להביע את עמדתו, רצונו ורגשותיו בעצמו, ובדרך המותאמת לגילו, למידת בגרותו ולצרכיו (בחוק זה – הזדמנות להביע עמדה); לעמדתו של הקטין וכן לרצונו ולרגשותיו, יינתן משקל ראוי בקבלת החלטה בעניינו, בהתחשב בגילו ובמידת בגרותו".
גיל האחריות הפלילית וזימון הקטין לחקירה
עלפי סעיף 34 (ו) לחוק העונשין גיל אחריות הפלילית הוא גיל 12.
"סימן ב': סייגים לפליליות המעשה
קטינות (תיקון מס' 39) תשנ"ד-1994
34ו. לא יישא אדם באחריות פלילית בשל מעשה שעשה בטרם מלאו לו שתים עשרה שנים."
עם זאת, חשוד נחשב לקטין מגיל 12 ועד גיל 18, ויש לו כאמור זכויות מיוחדות בחקירה. קטין יכול להיות מוזמן פורמלית לחקירה במשטרה, או להיות מובא למשטרה בשל אירוע פלילי שהוא חשוד במעורבות בו.
מאחר וחקירה עבור קטין היא סיטואציה מפחידה שעלולה לגרום לו להודות במה שלא עשה, או להפליל את עצמו די בקלות קבע המחוקק מגבלות לגבי חקירתו וזכויות מיוחדות שמגיעות לו.
זכויות קטין בחקירה
ליווי של הקטין לחקירה
הורה או אחד מבני משפחתו או קרוביו ( הורה או הורה של הורה, גיס, אח, דוד, וכולי) זכאים ללוות את הקטין לחקירה כדי להקל עליו כך שירגיש בטחון. מדובר בזכות חשובה מאוד שנדרש לממש אותה.
נוכחות של עורך דין בחקירה
בחקירת קטין אפשר שיהיה נוכח עורך דין. עם זאת, הוא מוגבל מאוד בהתערבותו.
נוכחות הורה או קרוב בגיר בחקירת הקטין במשטרה
חוק הנוער (שפיטה ענישה דרכי טיפול) קובע:
על פי חוק הנוער (שפיטה, ענישה, דרכי טיפול), חקירה של הקטין תהיה בנוכחות אחד ההורים או לפחות קרוב משפחה, או אדם אחר שמוכר לקטין ובהסכמתו. הסיבה העיקרית היא להפחית מהחרדה והלחץ ולמתן את החוויה הטראומתית של הקטין בעת החקירה.
המשטרה מחויבת לידע את הוריו של הקטין כאשר הוא מובא לחקירה. אם המשטרה לא מצליחה לאתר את ההורים ולהודיע להם, עליה להודיע לקרוביו הבגירים של הקטין.
עם זאת, יש חריגים בחוק, שבעת התקיימותם, ההורה לא יהיה נוכח בחקירת הקטין. בין היתר מדובר ב:
- מקום בו ההורה עשוי לגרום לשיבוש החקירה, או שהוא מפריע לחקירה;
- כאשר הקטין היה במעצר עם תחילה החקירה;
- כאשר קיים חשש שנוכחות ההורה תסכן את הקטין או תגרום לפגיעה במצבו הנפשי או הגופני;
- כאשר יש סיכון לסיכול או שיבוש חקירה של חשודים נוספים;
- במידה ויש חשש למניעה של גילוי ראיה;
- חשש לסיכול של מניעת עבירות אחרות;
- כאשר קיימת מניעה של שחרור ממעצר של הקטין או חשודים נוספים;
- יש מקרים שהקטין עצמו מבקש שההורה לא יהיה נוכח בחקירה;
- יש מצבים שהחוקר יחל בחקירה מבלי לדחות אותה בהמתנה להורה או לקרוב המשפחה (כאשר ההורה לא מגיע במסגרת הזמן שנדרש);
- כאשר לא מצליחים לאתר את ההורה או קרוב משפחה אחר.
(חשוב לציין שבפועל קיימים דוחות של משרד הפנים לפיהם 60% ממקרי החקירה של קטינים הינם ללא נוכחות של הורה, ויש שנעשים ניסיונות למנוע את נוכחות המבוגרים בחקירה, בטענה לחשש משיבוש הליכי חקירה.)
זמן היוועצות
לפני החקירה יש לקטין זכות להיוועץ עם אחד מההורים או הקרובים שלו. הדבר נועד כדי להפחית מהטראומה של הקטין, ולהקל עליו.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
זכות השתיקה
זכות השתיקה בחקירה היא זכות יסודית שיש לכל נחקר. נחקר רשאי לשתוק ולא להשיב לשאלותיו של החוקר. החוקר מחויב לידע את הנחקר בזכות השתיקה והוא רשאי לבחור בכך.
זכות ההיוועצות עם עורך דין
הזכות להיוועץ עם עורך דין המתמחה בעבירות נוער היא זכות יסוד שקיימת משלב המעצר ואילך. החוקר חייב להודיע עליה לנחקר, והוא חייב להקפיא ולעצור את החקירה עד שעורך הדין מגיע.
הגבלה בשעות החקירה
על פי חוק הנוער חקירתו של קטין תהא מוגבלת בשעות כדלקמן : כאשר הקטין צעיר מגיל 14 – ייחקר לא יאוחר משעה 20:00, ואם גילו מעל גיל 14 – ייחקר לא יאוחר משעה 22:00.
במקרה שקיימת חריגה בשעות החקירה, יש לבחון את הנסיבות ועל עורך הדין להתערב אם יש צורך.
חקירת קטין בהיותו עד
קטין יכול להיחקר במשטרה כעד בזמנים המותרים לפי גילו כאמור על פי החוק. עם זאת יש חריגים בהם ניתן לחקור קטין כעד בשעות אחרות גם, ובין היתר כאשר:
העבירה שהוא היה עד לה קרתה בסמוך לחקירה והוא התלווה לשוטר;
הקטין הגיע מיוזמתו לתחנת המשטרה להגיש תלונה או למסור עדות;
כאשר יש החלטה מנומקת כתובה לחקור אותו בשעות הלילה מהטעם שדחיית החקירה עלולה לגרום לשיבוש חקירה מעצר של חשודים בעבירת פשע או עוון, פגיעה בשלומו של הקטין, מניעת גילוי ראיה, מניעת שחרור חשודים ממעצר, או כאשר הוא או הוריו נתנו הסכמה לחקירתו בשעות אילו.
לא ניתן לחקור את הקטין כעד מבלי להודיע להורים או לקרוב מבוגר שלו.
חוקרי נוער
קטינים נחקרים על ידי חוקרי נוער מומחים לחקירות. חוקר הנוער יבדוק את מצבו של הקטין וימליץ האם לסגור את התיק או לגנוז אותו בשל נסיבות מיוחדות, או לחילופין לפתוח תיק פלילי וכן רישום בתיקו האישי של הקטין.
מעצר בזמן חקירה
מעצר הקטין בזמן החקירה יבוצע רק במידה ואין אפשרות אחרת למנוע ממנו לברוח, לפגוע בעצמו, או לשבש הליכי החקירה. עם זאת, המחוקק מבקש להימנע מכך ככל האפשר. הקטין זכאי להישמע לפני המעצר באמצעות עורך דין. תפקידו של עורך דין בעניין זה חשוב מאוד, כדי לשכנע את החוקר שלא לעצור את הקטין ובמטרה למנוע ממנו לחץ נוסף.
חשיבותו של עורך דין פלילי בכל הקשור לחקירת קטין
התפקיד של עורך דין פלילי הוא משמעותי מאוד בכל הקשור לחקירת קטינים ולשמירה על זכויותיהם המיוחדות בחוק. לעורך הדין תפקיד חשוב מאוד בכל הקשור לחילוץ מהסבך הפלילי. בנוסף, כל מה שיאמר הקטין בחקירה יכול לשמש כראיה במשפט, ולכן עורך הדין יכין את הקטין לחקירה, ייתן גיבוי משפטי, ימזער את הסיכוי להגשת כתב אישום, ובמקרים רבים התערבותו תימנע פתיחת תיק פלילי נגד הקטין. עורך דין פלילי שמייצג בני נוער חייב להכיר גם את גורמי הרווחה, כדי שיוכל להבטיח שיזכו לטיפול ולשיקום ומימוש כל זכויותיהם.
עורך הדין אלעד שאול מבכירי עורכי הדין הפליליים בישראל, הינו בעל ניסיון רב שנים בהליכים משפטיים בהם מעורבים קטינים כחשודים או כעדים. עורך הדין מומחה בייצוג קטינים בחקירות תחת אזהרה, ובהליכים בבתי המשפט. בכל מקרה של הסתבכות קטין בפליליים כדאי לפנות מיד לעורך הדין אלעד שאול ולהיעזר בשירותיו המקצועיים, ובמומחיותו המיוחדת.