המחוקק רואה צורך להגן על קטינים. קטינים נחשבים לקבוצה "חלשה" בעלת שיקול דעת מוטעה, שנתונה להשפעות חיצוניות, לפיתויים והסתבכויות. לקטינים יש סיכון להודות הודאות שווא, והם מהווים טרף קל בחקירות. הטיב לתאר זאת כב' השופט מנחם פינקלשיין בתיק תפ"ח (מחוזי מרכז) 10101-11-09 מדינת ישראל נ' ע' ש' :
"שונה הוא הנחקר הקטין מן הנחקר הבגיר – במבנה אישיותו, בסף רגישותו, בבשלותו ובתלותו במבוגרים. הספרות והפסיקה הכירו בכך שתגובתו של קטין לשלילת חירותו וללחצי החקירה מעמידה אותו בסיכון מוגבר להודאת שווא, ועל כן דרכי חקירה המותרות כלפי בוגר אפשר שיאסרו לגבי קטינים".
בסוף יולי 2009 נכנס לתוקף תיקון 14 לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) התשל"א 1971, שקובע עקרונות מיוחדים הנוגעים להעדפת שיקולי השיקום והטפול בקטינים, שמירת כבודם בחקירה, וכן הוראות מיוחדות לגבי הליכי מעצר של קטינים, וזכותם לנוכחות של הורה בחקירה.
חובת מסירת הודעה להורה על חקירה או מעצר של קטין
על המשטרה מוטלת החובה למסור הודעה להוריו של קטין בעניין זימונו לחקירה. יש למסור את ההודעה תוך זמן מסוים.
ניתן יהיה לחקור את הקטין רק לאחר מסירת ההודעה להורה ואם אי אפשר למצוא את ההורה במאמץ סביר, יודיעו לקרוב משפחה בגיר שהוא מוכר לקטין. במקרה כזה יש לקבל את הסכמת הקטין למסירת ההודעה לקרוב המשפחה. כאשר לא ניתן לאתר את ההורה או את קרוב המשפחה, יש לתעד זאת בכתב.
במקרה שבו הקטין הגיע לתחנת המשטרה בעצמו (ולא זומן) יעדכן החוקר את הקטין בכך שעליו להודיע להורהו על כך. הקטין יכול להתנגד לכך רק במידה ויש לו נימוק סביר. גם במקרה זה, אם אי אפשר לאתר את ההורה במאמץ סביר, יודיעו לקרוב משפחתו. אותה הפרוצדורה תחול גם במקרה בו הקטין עצור.
מתי ניתן להזמין קטין לחקירה מבלי למסור הודעה להורה?
יש מצבים בהם אפשר להזמין קטין לחקירה מבלי למסור הודעה להורהו או לקרובו. בין היתר מדובר במצב שבו עלולה להיות פגיעה בגופו או בנפשו של הקטין, כאשר יש חשש לשיבוש הליכי חקירה, כאשר עלולה להיות פגיעה בביטחון המדינה, וכולי. את ההחלטה ינמקו כתב.
קיימת הגבלת שעות בהתאם, על זמן חקירת הקטין, כאשר לא היתה מסירת הודעה לגבי חקירת הקטין להורה או לקרוב משפחה.
זכות הקטין לנוכחות הורה במעמד החקירה במשטרה
קצין משטרה יביא לידיעת הקטין את זכאותו לנוכחות של אחד מהוריו או קרובו. יש לזמן את הורה הקטין למעמד החקירה.
החוק קובע כי הורה של קטין (החשוד במעורבות בעבירה) או קרובו הבגיר, יהיו נוכחים בחקירה, והקטין יכול להיוועץ איתם. החריגים לכך הם בין היתר מצב בו עלולה טובת הקטין להיפגע, עלול להיות שיבוש חקירה, וכולי. המשטרה תדאג להודיע להורה על החקירה ולא יתחילו בחקירה לפני הגעתו. הרציונל בבסיס הזכות הזו הוא להפחית מהטראומה של הקטין במהלך החקירה.
ההורה או קרובו הקטין לא יתערבו בחקירה ולא יצאו מהחדר בו מתקיימת החקירה אלא ברשות החוקר. החוקר רשאי להרחיק הורה שמפריע לחקירה, או כאשר איחר איחור שאינו סביר.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
החריגים: מתי ניתן להתחיל בחקירה ללא המתנה להגעת ההורה של הקטין?
המשטרה מחויבת לזמן את ההורה או קרוב המשפחה לחקירה ואין להתחיל בחקירה בלעדיהם. עם זאת יש מצבים שלא ימתינו להגעתו של ההורה המלווה ויחלו בחקירה וזאת כאשר:
ההורה לא הגיע לתחנת המשטרה בזמן סביר;
העיכוב בהגעת ההורה תגרום לפגיעה בגופו או נפשו של הקטין;
תשבש הליכי חקירה;
תסכן את בטחון המדינה;
תסכן מניעה של עבירות אחרות;
תמנע גילוי ראיות;
תימנע שחרור ממעצר של הקטין;
כשהקטין מתנגד לנוכחות הורה;
כשהקטין עצור;
כשנוכחות ההורה עלולה למנוע שחרור ממעצר של הקטין;
או כשנפגעת פרטיותו של אחר;
התייחסות בית המשפט לפגם בחקירת הקטין ללא נוכחות הורה:
נשאלת השאלה כיצד מתייחס בית המשפט למקרים בהם נפלו פגמים מהותיים בחקירת קטין כמו העדר נוכחות של הורה או קרוב בעת החקירה ללא נימוק מוצדק ?
החוק באופיו הפטרנליסטי, מבקש לאפשר להורה הקטין לשמור על זכויותיו כחלק מההגנה עליו. עם זאת בפועל, המשטרה נתלית פעמים לא מעטות בחריגים המנויים בחוק, ובמקרים מסוימים מונעת נוכחות הורה בחקירה בנימוק של שיבוש בהליכים. במידה וארע מצב כזה, על המשטרה להראות טעם ספציפי ונימוק משכנע וברור לחקירת הקטין ללא נוכחות הורה.
ככלל בית המשפט אינו מחויב לבטל ראיות שמושגות בחקירה בה נפלו פגמים. עם זאת, במקרים לא מעטים, מעירים השופטים לחוקרים, ובמקרים רבים שוקלים לדחות בקשות למעצר בעקבות "הפגיעה" בזכויות הקטין.
כך דחה בית משפט לנוער בעכו בקשת משטרה לעצור קטין בשל פגמים בחקירה, ובין היתר אי מתן זכות להיוועצות עם עו"ד, העדר הורה מלווה ונוכח בחקירה, ותיעוד לקוי. בית המשפט ציין דבריו כנגד התנהלות המשטרה, ודחה טענות לגבי שיבוש חקירה. (כב' השופט וויליאם חאמד בבית משפט לנוער בית משפט שלום בעכו בתיק מ"י 53433-07-13 בעניין משטרת ישראל תחנת עכו נגד פלוני).
במקרה אחר בית משפט לנוער בנצרת ביטל כתב אישום נגד נער בן 15 שנחשד בתקיפת תלמיד בבית הספר, ונחקר ללא נוכחות הוריו לאחר שסרב לנוכחותם. הסתבר, כי השוטרים לא בדקו מדוע סרב לנוכחות הוריו או קרובו, ולא הסבירו לו את זכויותיו.
נקבע, שמדובר בפגמים מהותיים בחקירה וגם זכותו להיוועץ עם עורך דין הופרה. בית המשפט פסק שנער שרוצה להיחקר ללא נוכחות הורה, צריך לתת נימוק סביר, והחוקר צריך לתעד זאת. החוקר חייב לברר את הסיבה לסירובו של הקטין, וכן היה עליו לשקול האם להמשיך בחקירה ללא נוכחות ההורה וללא נימוק מספק לכך, שכן בכך נפגעה זכותו של הקטין להליך הוגן.
כתב האישום בוטל מחמת "הגנה מן הצדק". בית המשפט קורא למשטרה להפעיל שיקול דעת ולכבד את זכויות הקטינים על פי החוק.
במקרה נוסף בבית המשפט לנוער בנצרת בת"פ 2648-06-17 בעניין מדינת ישראל נגד פלוני ואח' (ניתן ביום 3.12.18) ביטל בית המשפט כתב אישום שהוגש נגד 2 בני נוער שהואשמו בתקיפת שוטר (ביוני 2016) וזאת לאחר שמצא פגמים בחקירה, ובין היתר באי נוכחות של קרוב משפחה בחקירה ופגיעה בזכות לסנגור ציבורי.
כב' השופטת אילנית אימבר קבעה שהיו "מחדלים אקוטיים" בחקירה, וכי נימוק שהאב לא בבית והאם מבוגרת ולא יכולה להגיע – אינו מתקבל. הנימוק למנוע מנאשם קטין זכות של נוכחות הורה חייב להיות מנומק ומבוסס. כמו כן חשוב להסביר לקטין את זכותו לסנגור ציבורי.
בית המשפט קבע ש"משטרת ישראל מחויבת למלא בדווקנות אחר הוראות חוק הנוער וביתר שאת כאשר הוריו של הקטין אינם נמצאים לימינו. ….
…תחושתי היא כי לא נעשה כל מאמץ למלא אחר הוראות המחוקק, נהפוך הוא התרשמתי כי הטופס מולא באופן טכני ולא כוונה להעניק למבקשים הקטינים את מלוא זכויותיהם. בנסיבות אלה ונכוח קיומם של הטפסים האמורים, דעתי היא כי נפל פגם מהותי הן בדבר החובה להודיע להורה של הנאשם 1 על חקירתו והן בדבר זכותם של הנאשמים לנוכחות הורה או קרוב אחר בחקירתם כחשודים ובכך קופחה ללא ספק זכותם להליך הוגן".
חשיבות היוועצות עם עורך דין פלילי
במקרה שקטין הסתבך בפליליים וזומן לחקירת משטרה, קיימת חשיבות מיוחדת להתקשר עם עורך דין פלילי לצורך ייעוץ וליווי בהליך. לקטינים זכויות מיוחדות על פי החוק שלא תמיד מיושמות, ועקב כך הם עלולים להסתבך יותר ויותר. תפקידו של עורך הדין הוא לשמור בין היתר על זכויותיו של הקטין בחקירה, למנוע הודאות מהירות ולא שקולות ללא יעוץ, ורק מתוך לחץ או טראומה. עורך דין מקצוען ומנוסה ימצא את הכשלים והפגמים בחקירת המשטרה ויעשה בהם שימוש כדי למנוע מעצרים, וכן לבטל כתבי אישום.
עורך הדין אלעד שאול מבכירי עורכי הדין הפליליים בישראל, מומחה בליווי וייצוג קטינים חשודים בפליליים הן בשלבי החקירות במשטרה והן בייצוג בבית המשפט. עורך הדין אלעד שאול מנוסה ובעל ידע בכל הקשור לזכויות קטינים על פי החקיקה וההלכות בפסיקה. אם ילדכם הסתבך בפליליים וזומן לחקירה במשטרה ולא הודיעו לכם, או אם נחקר ללא ליווי ונוכחות של הורה, כנראה שנשללו זכויותיו על פי החוק. אל תמתינו. פנו בהקדם לעורך דין אלעד שאול לצורך ייעוץ וייצוג. מובטח לכם טיפול משפטי מעולה ומסור, וכן דיסקרטיות מלאה.