תסקיר מבחן נערך על ידי אחד הגופים החשובים ביותר במערכת אכיפת החוק הוא שירות המבחן שעיקר מטרתו היא לסייע ולהפחית את המסוכנות של עברייני החוק מחד, ולבחון התאמה של עונשים ראויים לצד חלופות לענישה ולהמליץ לבית המשפט איזה עונש לגזור מאידך. במאמר זה נדון במשמעות של התסקירים שעורך שרות המבחן לחשודים ונאשמים, ובחלק מהתפקידים המהותיים המוטלים על שרות המבחן. כמו כן נציין את החשיבות בליווי עורך הדין בהכנה למפגשים עם קצין המבחן.
שירות המבחן
שרות המבחן הוא שירות סוציאלי שקם מתוך מסגרות רווחה ושירותים חברתיים, והוא פועל מכוח חוק סדר הדין הפלילי. מדובר בגוף שמתפקד תחת משרד העבודה והרווחה. שרות המבחן מכונה "זרועו הארוכה של בית המשפט" כאשר האחריות שלו קשורה לאבחון, טיפול ופיקוח על חשודים, נאשמים, ונפגעי עבירה.
קצין מבחן הוא עובד סוציאלי שיש לו הכשרה לאבחן, לטפל, ולשקם את מי שמעורב בעבירות, כדי לצמצם פשיעה וביצוע עבירות פליליות. קצין המבחן בודק את הנסיבות של מעשה העבירה ואת התנהגות העבריין, ובוחן האם מדובר במי שיש לו פוטנציאל לעבור עבירות נוספות או שמעד מעידה חד פעמית. המטרה היא לנתק את העבריין ממעגל הפשע, ולשלבו בקהילה במסגרת תעסוקתית וחברתית.
תסקיר שירות המבחן
במסגרת ההליך הפלילי, אמון שרות המבחן על הכנת תסקיר מעצר, תסקיר לעניין העונש, ותסקיר לנפגעי עבירה. התסקיר הוא חוות דעת הבוחנת בין היתר גם את האפשרות לשקם את הנאשם. חוות דעת זו כוללת מידע על הרקע הסוציאלי והנפשי של החשוד או הנאשם, ונותנת דעתה לגבי הענישה והשיקום שמתאימים לו.
יש הבחנה בין שירות מבחן למבוגרים ושירות המבחן לנוער (בגילאים 12- 18 ) שמהווה גוף אבחון סוציאלי ופסיכולוגי, הבודק את המצב הנפשי והפיזי של הקטין, תפקודו בבית הספר, במשפחה, והיכולת שלו להבין ולהתחרט על המעשה.
בכוחו של תסקיר שירות המבחן להוות שיקול נוסף ומשמעותי המונח לפתחו של בית המשפט בכל מה שקשור למעצר עד תום ההליכים תנאי המעצר, הטלת עונש מאסר, הימנעות מהרשעה (אי הרשעה) וכולי, והוא מבוסס על גישה טיפולית שמבקשת לאתר את מי שיש להם פוטנציאל להשתקם. התסקיר נועד לשרת את מערכת החוק ואת מי שנחשד בעבירה, והוא מייעל את ההליך הפלילי.
החשיבות בשיתוף פעולה עם שירות המבחן
חשוב לשתף פעולה עם שירות המבחן מאחר שלתסקיר יש יכולת להשפיע על עונשו ועתידו של החשוד או הנאשם ולפעול לטובתו. אי שיתוף פעול עלול לגרום לנזק, ותסקיר שלילי יכול לגרום להחמרה משמעותית בעונשו של הנאשם. כמו כן חשוב מאוד להתכונן לפגישות עם קצינת המבחן ולדעת היטב מה לומר, מה לא לומר וכיצד להציג את עמדתך. החשוד או הנאשם חייבים לדעת שהפגישה עם קצין המבחן, שיתוף הפעולה עמו והשארת רושם טוב – חשובה עבורם מאוד!
בשל חשיבתו של התסקיר, ההכנה לקראת הפגישה עם קצין המבחן חיונית. ההכנה למפגש עם קצין המבחן כוללת גם הדרכה למי שאמור לפקח על העצור, באם ישוחרר למעצר בית. ההכנה לפגישה עם קציני המבחן וליווי בהליך עריכת התסקיר מוטלת על עורך הדין הפלילי המייצג את החשוד או הנאשם.
תסקיר מעצר
תסקיר מעצר הוא אמצעי שבית המשפט עושה בו שימוש בכל הקשור להחלטה אם להשאיר חשוד במעצר עד תום ההליכים, או לשחרר אותו לחלופת מעצר בהתאם לנסיבות.
מדובר בשירות סוציאלי שמאפשר אבחון, פיקוח, שיקום, וטיפול למי שחשוד בביצוע עבירה פלילית, ו/או עצור עד תום ההליכים. תסקיר מעצר יכלול נסיבות אישיות היכולות להשפיע על חלופת מעצר (למעצר בית, מעצר בפיקוח אלקטרוני, שחרור בתנאים מגבילים וכולי), המלצה לשחרור בערובה, פיקוח, וכולי. התסקיר מתייחס לאורח החיים, לאישיות של החשוד, ולסיכויי השיקום שלו. במסגרת תסקיר המעצר בודקים את המסוכנות של הנאשם, העבירה הרלוונטית בה מואשם, עילות המעצר (שיבוש הליכי חקירה, המלטות וכולי) והיכולת של המפקחים המוצעים לאיין את מסוכנותו.
לגבי עצור שעדיין לא הוגש נגדו כתב אישום, יש לתסקיר חשיבות בהחלטת המשטרה והפרקליטות בעניין הגשת כתב האישום או הגעה לעסקת טיעון.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
תסקיר לעניין העונש
תסקיר לעניין העונש הוא תסקיר שעורכים ומגישים לבית המשפט בשלב הטיעונים לעונש. המטרה של התסקיר היא לאפשר לבית המשפט לקבל מידע על האישיות, האופי וההתנהלות של הנאשם ביום יום, העבר הפלילי שלו, המצב המשפחתי, המצב הכלכלי, הבריאותי, והנסיבות שגרמו לנאשם לבצע את המעשה, מידע לגבי האישיות שלו, ואיך יושפע ממאסר בפועל מהצד הנפשי.
כמו כן בודקים האם הנאשם הביע חרטה והאם הוא מביע אמפטיה כלפי הנפגעים, כשלבסוף מגיע שירות המבחן בהמלצה לבית המשפט אם להטיל על הנאשם עונש של מאסר בפועל, מאסר על תנאי, או דווקא להעדיף ענישה שיקומית כמו שעות לתועלת הציבור או מאסר לריצוי בעבודות שירות.
אם הנאשם לא התחרט ולא שיתף פעולה עם שרות המבחן, הרושם עשוי להיות שאין בכוונתו להשתקם בשלב זה. שרות המבחן נפגש עם הנאשם בודק את מצבו הפסיכולוגי וההתנהגותי. המטרה היא להביע דעה לגבי העונש הראוי, ולהמליץ האם לטפל בנאשם בגישה שיקומית.
תסקיר לעניין העונש לגבי בגירים נתון לשיקול דעת בית המשפט, בעוד שלגבי נאשם שהוא צעיר מגיל 21 יש חובה לקבל תסקיר.
תסקיר נפגעי עבירה
קצין המבחן עוסק גם בנפגעי עבירה ובוחן את המצב הנפשי, כלכלי/ תעסוקתי, והבריאותי שנגרם להם עקב עבירת אלימות או עבירת מין וכולי, כאשר יש לכך השפעה על העונש שיקבל הנאשם. תסקיר נפגע עבירה מוגש מכוח חוק זכויות נפגעי עבירה והוא מאפשר לבית המשפט להבין את ההשפעה על קורבן העבירה, הנזק שנגרם לו ולכל אלו השפעה ניכרת על העונש שיוטל על הנאשם.
האם בית המשפט מחויב להמלצות התסקיר?
יש בכוחו של התסקיר להשפיע לגבי התוצאה של ההליך הפלילי ובין היתר בכל הקשור לעונש, לתנאי הענישה ולשיקום. התסקיר הוא חוות דעת מקצועית שיש להתחשב בו ולכן בית המשפט נוטה לפעול על פי המלצותיו. אך חשוב לציין – מסקנות התסקיר הן רק המלצה לבית המשפט ולא מחייבות אותו, עם זאת בית המשפט ישקול ברצינות את תוכנו של התסקיר.
החשיבות של עורך דין פלילי בכל הקשור לתסקיר מבחן
לעורך הדין המייצג את החשוד או הנאשם יש תפקיד חשוב בכל הקשור לתסקיר מבחן. עליו להסביר ללקוח את החשיבות של תסקיר שירות המבחן והשפעותיו על כל ההליך הפלילי. עורך הדין יסביר ללקוח איך לשתף פעולה עם קציני המבחן וכיצד לא ליפול למלכודות שהם מציבים לחשודים ונאשמים כדי לבחון אותם. תפקידו של עורך הדין הוא להדריך את הנאשם ולהכין אותו באופן מקצועי לקראת תסקיר המבחן כך שיעבור אותו בהצלחה, ויסייע גם לגבי הגעה להסדר טיעון מטיב.
עורך דין אלעד שאול מבכירי עורכי הדין בתחום הפלילי מתמחה בהגנה והתמודדות עם המלצות לשיקום של חשודים ונאשמים. הוא טיפל במקרים רבים בהם חשודים או נאשמים שנדרשו להיפגש עם שרות המבחן לקראת הכנת תסקיר מעצר או תסקיר לעניין העונש. עורך הדין מנוסה מאוד בכל מה שקשור לזירוז עריכת התסקיר, ולהכנה לפני תסקיר מבחן, והוא עזר לרבים לעבור אותו בהצלחה רבה במסגרת פגישה מול שרות המבחן, ובכך להשפיע באופן חיובי על ההליך הפלילי, על הענישה, ועל אפשרות השיקום.
אם הסתבכתם בפליליים ואתם נדרשים להתייצב לפני שרות המבחן, תהיו חייבים להיעזר בעורך דין פלילי מקצוען, והדבר הטוב ביותר שתעשו הוא לפנות לעורך הדין אלעד שאול לצורך ייצוג בתיק, להכנה וליעוץ לקראת המפגש החשוב הזה.