פגיעות רכוש הן בין העבירות הנפוצות ביותר במשפט הפלילי. לא מעט מאתנו נתקלו במהלך חייהם בפריצה, שוד, או כל דבר שקשור ברכוש כזה או אחר. עורך דין עבירות רכוש, ידע מה לייעץ לכם במקרה שנעצרתם או זומנתם לחקירה באזהרה בחשד לעבירות רכוש. מה זה בכלל עבירות רכוש? במה יעזור לי עורך הדין? ואיך אני אבחר עורך דין כשיש כל כך הרבה כאלה בישראל? כל התשובות ממש כאן לפניכם.
עבירות רכוש
כשרוצים להגדיר מה זה בדיוק עבירות רכוש, מקובל לומר שמדובר על עבירות שמטרתן פגיעה ברכוש של אדם אחר, או פגיעה בכלל בזכויות הקניין שלו. פרק י"א בחוק העונשין מפרט את עבירות הרכוש השונות, ביניהן אפשר לראות למשל את עבירת הגניבה, גרימת נזק לרכוש, אחזקת רכוש גנוב, ופריצה.
כמובן שכל עבירה שונה מחברתה, וייחוס המעשה לסעיף העבירה נעשה על פי הנסיבות. למשל, אם מדובר בגניבה שהתרחשה תוך כדי אלימות, יכול להיות שכבר מדובר בשוד, עליו העונש חמור בהרבה. כלומר, אופן ביצוע העבירה, כמות הרכש שנגנבה או שהייתה מעורבת באירוע, והשאלה האם הייתה שם אלימות, הם הפרמטרים על פיהם ניתן להגדיר את העבירה.
סוגי עבירות הרכוש המוכרות
כאמור, ישנם מספר סוגים של עבירות, נביא דוגמא לכמה מהם.
- גניבה – השאלה מה זה אומר גניבה, הוגדרה בסעיף 383 (א) לחוק העונשין, כשנכתב שם: "אדם גונב דבר אם הוא –
(1) נוטל ונושא דבר הניתן להיגנב, בלי הסכמת הבעל, במרמה ובלי תביעת זכות בתום לב, כשהוא מתכוון בשעת הנטילה לשלול את הדבר מבעלו שלילת קבע;
(2) בהיותו מחזיק כדין דבר הניתן להיגנב, בפיקדון או בבעלות חלקית, הוא שולח יד בו במרמה לשימושו שלו או של אחר שאינו בעל הדבר".
העונש על גניבה, לפי סעיף 384 לחוק העונשין הוא 3 שנים, אלא אם הגניבה הייתה בנסיבות מיוחדות שמפורטות בסעיף 384א לחוק
- שוד – אם הגניבה הייתה מלווה גם באלימות, או איומים, מדובר כבר בשוד. סעיף 402 (א) לחוק העונשין מפרט מה זה בדיוק שוד, ומה העונש – 14 שנה: "הגונב דבר, ובשעת מעשה או בתכוף לפניו או לאחריו מבצע או מאיים לבצע מעשה אלימות באדם או בנכס כדי להשיג את הדבר הנגנב או לעכבו אצלו או כדי למנוע התנגדות לגניבת הדבר או להתגבר עליה, הרי זה שוד, ודינו של השודד – מאסר ארבע-עשרה שנים".
אם מדובר בשוד מזוין, כלומר, היה בו שימוש בנשק, או כל מכשיר שיכול לסכן, מדובר כבר בסעיף 402 (ב) לחוק העונשין, שהעונש עליו עומד על עשרים שנה. - פריצה – העבירות הנפוצות יותר כשמדברים על עבירות רכוש, וגם הקלות יותר. כשהסיפור העיקרי שלהן הוא, אם יש במהלך העבירה איזה שהוא רכיב של חדירה שאינה חוקית למקום כלשהו. סעיף 405 לחוק העונשין מפרט מה זה פורץ – אדם ששובר חלק חיצוני או פנימי של בניין, או פותח בכמה דרכים שמפורטות שם, דלת, חלון או תריס, נחשב כפורץ. אם מדובר בפריצה למקום תפילה, העונש עומד על חמש שנים. אם מדובר על פריצה כדי לגנוב, העונש יעמוד על שבע שנים. אם העבריין נושא עליו נשק חם או קר, לפי סעיף 408 לחוק, דינו יהיה כפליים מהעונש שקבוע מראש.
- אחזקת רכוש גנוב – עבירות הרכוש כוללות גם אם אתם רק מחזיקים בידכם רכוש שקיים יסוד סביר להניח שהוא גנוב, ולא הצלחתם להוכיח שמדובר ברכוש שנרכש כדין וכחוק. יש לציין שלפי סעיף 413 לחוק העונשין, העונש על כך יחסית מינורי, לפחות ביחס לעבירות שהזכרנו – מאסר שישה חודשים.
עורך דין עבירות רכוש
כפי שניתן לראות עבירות רכוש זה שם כולל למתחם רחב של עבירות. כמובן שההבדלים בין החומרה שלהן גדולים. וזו הסיבה שעורך דין שיבצע עבודה טובה, וינתח את הראיות בצורה האופטימלית, יכול לשנות את דינו של הנאשם אותו הוא מייצג באופן דרמטי.
בסוף, יש הבדל גדול בין הרשעה בפריצה, גניבה, או שוד מזוין, ולעיתים מדובר בהבחנה שנעשית על פי ראיה אחת ויחידה. עורך דין לענייני רכוש, מקצועי ויסודי, ידע למצוא את הדרך לגרום לבית המשפט, או לתביעה כבר בשלבי ניהול ההליך לפני, לשנות את סעיף העבירה, או לפחות את העונש.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
עבירות רכוש כעילה למעצר
צריך לדעת שמעצר עד תום הליכים בעבירות רכוש הוא דבר די נדיר. בסוף, לעומת עבירות אחרות, לעבירות אלה אין חזקת מסוכנות סטטוטורית. עבירות שכן יש להן חזקה כזו, כוללות בתוכן עילות מעצר מובהקות.
מה שכן, אם התביעה תוכיח כלפיכם שהיה שימוש באמצעים מיוחדים או כל תחכום אחר, שהיו מספר הזדמנויות בהן בוצעו העבירות, שהיקף הרכוש ניכר, ושיש פוטנציאל שתתפתח אלימות, וגם אם מדובר בפגיעה חמורה בפרנסת הבעלים, יכול להיות שהמעצר החריג כן יהיה אפשרי. הלכת רוסלן, בש"פ 5431/98 היא אחד מפסקי הדין המנחים לעניין מעצר עד תום הליכים. שם היה מדובר על נאשם בהונאת משרד החינוך, כשסך ההונאה כמעט 2 מיליון ₪.
המדרג בעבירות רכוש
אפשר לראות שיש מדרג קבוע מראש בעבירות הרכוש, ביחס לענישה, כשהמחוקק בכל עבירה כמובן התחשב בעובדה שהיו נסיבות מיוחדות, שהיה שימוש בנשק, או שהיה ביצוע בצוותא. על עבירת הגניבה אפשר לקבל עד שלוש שנות מאסר, על עבירות שוד אלימות, עד 14 שנות מאסר, ועל עבירת שוד כשיש נסיבה מיוחדת עד 20 שנות מאסר.
הרציונל של עבירות הרכוש
האיסור בחוק על עבירות רכוש מובן מאליו ונראה שאין צורך להסבירו. אך נאמר שהן נועדו להגן על שלום הציבור וביטחונו, וכן על זכות הקניין של האזרח. במקרה שעורך דין פלילי בקיא בדיני המשפט הישראלי בתחומי עבירות רכוש יראה שלא היתה פגיעה כזאת, הנאשם עשוי לצאת זכאי.