תהליך הוצאת רישיון נשק יאפשר למבקש הרישיון בסיום ההליך לקבל אקדח אישי לנשיאה ולהגנה עצמית. במסגרת תהליך הוצאת רישיון לנשק נדרש המבקש להוכיח עמידה בקריטריונים אותם דורש המשרד לביטחון פנים, אי עמידה בתנאים יובל לדחיית הבקשה לקבלת רישיון לכלי ירייה. אם תוכיח עמידה בכל התנאים, התיק יעבור לבדיקה של משטרת ישראל, משרד הבריאות וגורמים נוספים שיכולים להתנגד להוצאת הרישיון.
רוצה לבדוק אם אתה זכאי לשאת אקדח במדינת ישראל? הגעת למקום הנכון. שמי עו"ד אלעד שאול ואני בעליו של משרד עורכי דין מהמובילים בישראל בתחום רישוי כלי הירייה. במאמר הבא אסביר לך בדיוק מי זכאי להוציא רישיון לנשק, איך מגישים את הבקשה לקבלת רישיון לכלי ירייה ובאילו מקרים מומלץ לפנות לעו"ד לקבלת רישיון נשק ולא להגיש באופן עצמאי.
הוצאת רישיון נשק בישראל – מי זכאי?
המצב הבטחוני במדינת ישראל ידע עליות וירידות. יחד עם זאת, לא כל אדם זכאי לקבלת רישיון לנשק! מדינת ישראל קבעה מדיניות מצמצמת להחזקת נשק על ידי אזרחים ועילות להחזקת נשק כמו "הגנה עצמית", "נהג אוטובוס" או "חלפן כספים" בוטלו וכבר לא קיימות.
הרציונל לצימצום רישיון נשק בידי אזרחים הם:
- אובדן אקדח – אקדחים שהלכו לאיבוד מצאו את דרכם לארגוני פשיעה ואף גרוע מכך, בידיהם של ארגוני טרור.
- עליה במקרי רצח – ככל שיש יותר אקדחים בקרב הציבור כך עולה החשש מפני מקרי רצח מיותרים. אירועים קיצוניים שהסתיימו באלימות פיזית "קלה" (אגרופים למשל), עלולה להסתיים במוות אם אחד מהצדדים נושא אקדח.
- אובדנות – אדם שמצוי בתקופה נפשית לא פשוטה עלול להתדרדר בקלות יתרה לשים קץ לחייו אם יש ברשותו אקדח זמין.
מן העבר השני, המצב הבטחוני, אינתיפאדאת הסכינים ופיגועי הדריסה שהפכו נפוצים בשנים האחרונות תפסו את משטרת ישראל וזרועות הביטחון "עם המכנסיים למטה". השלטונות הבינו שלא ניתן להציב שוטר בפינת כל רחוב ולכן הוחלט לאפשר לאזרחים מסויימים לקבל אקדח, האזרחים הללו יהוו "מכפיל כוח" למשטרת ישראל ולזרועות הביטחון.
אז מי זכאי להוצאת רישיון נשק בישראל? התשובה לקבלת רישיון נשק היא מי שעומד בתנאי הסף + בתבחינים שנקבעו על ידי השר לביטחון פנים, בואו נפרט קצת יותר:
תנאי הסף הבסיסיים לקבלת רישיון לכלי ירייה:
- מעמד בישראל: על מבקש הרישיון להיות אזרח או תושב קבע.
- ידיעת השפה העברית: צריך להוכיח הבנת עברית, כתיבה וקריאה.
- גיל: אזרחים שסיימו שירות צבאי בכל גיל. מי שלא שירת בצבא או בשירות לאומי יוכל לבקש רישיון מעל גיל 27.
- בריאות: הוכחת בריאות תקינה.
- הכשרה: עמידה במבחנים ובתנאי הכשרה (מבחן עיוני ומעשי הכולל ירי במטווח).
אם אינך עומד באחד מתנאי הסף לקבלת רישיון לכלי ירייה אין באפשרותך לקבל אקדח במדינת ישראל נכון לשנת 2021. אם אתה עומד בתנאי הסף עבור רישוי כלי ירייה, בוא נעבור יחד לרשימת התבחינים. אתה צריך לעמוד לפחות באחד התבחינים כדי להוכיח זכאות להוצאת רישיון נשק.
תבחינים לרישיון נשק פרטי:
- מגורים ביישוב זכאי: יש להוכיח מגורים קבועים ביישוב שהוגדר על ידי השר כמזכה ברישיון נשק.
- עיסוק ביישוב זכאי: תבחין מורכב להוכחה. יש להוכיח הגעה בתדירות גבוהה ליישוב זכאי. אני ממליץ לפנות אלינו להמשך טיפול.
- שירות בכוחות הביטחון: לוחמים רובאי 07, קצינים בדרגת סגן ומעלה; נגדים בדרגת רס"ר ומעלה.
- בוגרי הכשרה ייחודית: בוגרי קורס אחיד, קורס מאבטחי שב"כ וכדומה.
- כבאי: בעל ותק של שנתיים לפחות.
- שוטר: מי שמשרת או שירת בישראל במשך שנתיים לפחות; מתנדב פעיל בעל ותק של 10 שנים.
- מתנדבים ועובדי כוחות הצלה: עובדי מד"א בעלי ותק שנה; עובדי ומתנדבי זק"א ואיחוד הצלה בעלי ותק שנה.
- תבחינים אחרים: המלצה פרטנית של המשטרה, קב"ט, מדריך ירי, מורה דרך, חקלאי מוכר, הובלת חומרי נפץ, ציד, מדביר, ספורטאי פעיל.
אם אתה עומד גם בתנאי סף לקבלת רישיון לכלי ירייה וגם באחד התבחינים, אתה ככל הנראה זכאי לרישיון לנשק, ככל שלא יהיו התנגדויות ממשטרת ישראל או משרד הבריאות.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
האם צריך לפנות לעורך דין כדי להוציא רישיון נשק?
חשוב לציין כבר עכשיו, לא חובה לשכור עורך דין כדי לבקש רישיון לנשק, מדובר בתהליך אותו אפשר לבצע עצמאית מתחילתו ועד סופו ובחלק ניכר מהמקרים מדובר בהתעסקות בירוקרטית לא ארוכה במיוחד.
באילו מקרים ניתן להסתדר עצמאית ולבקש רישיון נשק ללא ליווי משפטי?
- תנאי סף ותבחינים: אזרח שעומד בוודאות בתנאי הסף ובקריטריונים.
- עבר משטרתי: מי שמעולם לא נחקר במשטרה, תושאל או הוגשה נגדו תלונה במשטרת ישראל.
- רקע נפשי: אדם שלא טופל פסיכולוגית או פסיכיטארית במסגרת הצבא (קב"ן) או באזרחות.
- מצב רפואי: אדם בריא ללא אבחנה רפואית קבועה.
- זמן פנוי: אם יש לך זמן פנוי וחשק להתעסק בבירוקרטיה.
כל עוד אתה עומד בקריטריונים של המשרד לביטחון פנים, אין לך שום מעורבות קודמת עם המשטרה, אין לך רקע נפשי או מצב רפואי שיכול להשפיע ויש לך זמן פנוי וחשק להתעסק עם זה – אתה בהחלט יכול לעשות זאת בעצמך.
באילו מקרים מומלץ לפנות באמצעות עו"ד להוצאת רישיון נשק?
אם יש ספק – אין ספק, בוא ניכנס לזה קצת יותר לעומק:
ספק לגבי עמידה בתנאי הסף או התבחינים
אתה לא בטוח שאתה עומד בתנאי הסף או בתבחינים המזכים ברישיון? פנה אלינו לקבלת ייעוץ ראשוני. בשונה ממשרדים אחרים, אנו לא גובים תשלום על בדיקת זכאות ראשונית וסבורים שזהו שירות בסיס שניתן לתת לאזרח גם ללא עלות. אם נגלה שאינך עומד בתבחינים או בתנאי הסף, המשמעות היא שאתה לא זכאי להוצאת רישיון נשק ועליך לוותר על השאיפה, או לפעול לעמידה באחד התבחינים.
בחלק מהמקרים אנו מגלים שעמידת הלקוח באחד התבחינים היא גבולית, או קשה מאוד להוכחה, שם נוכל לסייע באיסוף מסמכים רלוונטיים להוכחת התבחין כדי לשכנע את פקיד הרישוי שאתה זכאי לרישיון נשק פרטי.
עבר משטרתי או פלילי
אם נחקרת בעבר במשטרה, גם אם התיק נסגר ולא הוגש נגדך כתב אישום, אפילו אם מדובר בסך הכל בתלונת שווא של השכן נגדך או בריב עם גרושתך במסגרת הליך הגירושין – אני צופה אפשרות שמשטרת ישראל תתנגד למתן הרישיון.
במקרים כאלה אנו בוחנים את הרישום המשטרתי שקיים נגדך במחשבי המשטרה ובודקים אם יש אפשרות למחוק את הרישום על מנת שהבקשה תוגש ללא מכשולים, או להגיש בקשה מנומקת משפטית כדי לשכנע את המשטרה שלא להתנגד להוצאת הרישיון.
רקע נפשי או רפואי
אזרחים רבים נתקלו במהלך חייהם בגורמי בריאות הנפש, אם במסגרת פגישה עם קב"ן במהלך השירות הצבאי ובין אם בתקופות קשות שחוו בחייהם הפרטיים. מעורבות עם גורמי בריאות הנפש עשויה להיות מתועדת במחשבי משרד הבריאות, קופות החולים או גופים ממשלתיים אחרים. לפני שתגיש בקשה לרישיון נשק אני מציע לבדוק אם התיק הנפשי והרפואי שלך ולהעריך את הסיכוי שהדבר יפריע בתהליך הוצאת רישיון נשק בו אתה מעוניין.
במקרים מסוימים אנו דואגים, מבעוד מועד, להצטייד בחוות דעת רפואיות מטעמנו ולצרף אותן לבקשה על מנת להגדיל את הסיכוי שפקיד הרישוי יקבל את הבקשה ולא יפנה לגורמים הרפואיים לבדיקה מעמיקה יותר. גם בכל הנוגע למצב רפואי פיזי אני ממליץ לבחון היטב את הכשירות הרפואית לפני שמגישים בקשה.
זמנך יקר ואתה סולד מבירוקרטיה
אגף רישוי כלי ירייה אחראי על תחום רישיונות הנשק לאזרחי מדינת ישראל, בין תפקידיו להבטיח שאך ורק אזרחים שמתאימים לכך יישאו אקדח על מנת למנוע תופעות פסולות כגון שימוש בלתי חוקי בנשק, אלימות במשפחה, אובדן כלי נשק שמתגלגלים לגורמים עבריינים וכדומה.
בשל התפקיד החשוד והקשה של פקידי הרישוי, הם מקפידים בצורה יוצאת מגדר הרגיל על הוראות החוק, הנהלים וההנחיות – באופן שלפעמים מקשה מאוד על הוצאת רישיון נשק באופן עצמאי. כך למשל, הוצאת רישיון נשק מכוח עבודה ביישוב מסוכן היא אחת המשימות הקשות ביותר בהתנהלות מול פקידי הרישוי. יש לצרף מסמכים ספציפיים, לחתום על תצהירים ולהוכיח באופן מעמיק וחד משמעי את הצורך בהחזקת אקדח.
יחד עם זאת, יש מקרים בהם הוצאת רישיון נשק יכולה להיות משימה פשוטה למדיי – למשל:
אם אתה בן 30, יוצא יחידה קרבית בצה"ל, מוסמך רובאי 07, ללא עבר רפואי, נפשי או משטרתי, כל שנדרש ממך לעשות הוא למלא טופס מקוון באתר המשרד לביטחון פנים ולצרף אליו מסמכים שמוכיחים את הפרטים הללו. אין צורך בחתימת עורך דין או בהגשה באמצעותנו.
אם יחסרו מסמכים, או שפקיד רישוי כלי ירייה יסרב לאשר לך את הרישיון, תצטרך להגיש מסמכים נוספים או לערור על ההחלטה בפני הממונה. אתה בהחלט מוזמן לפנות אלינו מטעמי נוחות וחיסכון בזמן ונשמח להגיש את הבקשה עבורך בצורה מסודרת, מרשימה ומשכנעת מה שיגדיל את הסיכוי לקבל רישיון ללא הסתבכויות מיותרות.
לסיכום, אני נתקל בלא מעט לקוחות, בעלי חברות, אנשי עסקים, קצינים במילואים ואזרחים מהשורה שאין להם זמן להתעסק עם הליך הוצאת רישיון נשק והם מעדיפים להגיש את הבקשה פעם אחת ולתמיד, בצורה מסודרת, אחרי שבדקנו עבורם את הזכאות ואנו מתנהלים בשמם מול המשרד לביטחון פנים.
המשרד שלי מתמחה ברישוי כלי יריה ומטפל במאות לקוחות בתחום זה, החל מבקשות להוצאת רישיון נשק, דרך הגשת עררים על החלטות של פקיד הרישוי ועד עתירות מנהליות לבית המשפט המחוזי נגד אגף רישוי כלי ירייה.
חלק גדול מהשירותים שמוצעים על ידי משרדי עורכי דין אחרים בתשלום, אנו מבצעים בחינם ומתוך רצון לספק שירות מיטבי ללקוחותינו ולכלל האזרחים שפונים אלינו. את שאר הפעולות המצריכות השקעה רבה של זמן ומשאבים אנו מתמחרים בצורה ראויה והוגנת המשקפת את הידע שלנו, המוניטין, ההיכרות שלנו עם אגף רישוי כלי ירייה וההיכרות שלהם עמנו – כל אלו מבטיחים שסיכויי הבקשה שלכם יגדלו, ללא ספק.