סגירת תיק פלילי פתוח הינה משימה מורכבת שמבוצעת על ידי עורך דין פלילי מטעם החשוד שנחקר במשטרה. במסגרת ההליך נדרש עורך הדין לשכנע את גורמי התביעה הפלילית שאין עילה להגשת כתב אישום וכי יש לסגור את התיק מבלי להעמיד את החשוד לדין. נגד כל אדם שנחקר במשטרה נפתח תיק פלילי וקיים רישום פלילי או משטרתי לחובתו, הרישום הזה חשוף לעיני גופים שלטוניים וציבוריים רבים ועשוי להשפיע על מקום העבודה, שמו הטוב ועל עתידו של הנחקר. מעטים יודעים, שגם חקירת משטרה שלא התקדמה לכדי כתב אישום, וגם חקירה משטרתית חד פעמית שנסגרה, גוררים רישום פלילי משטרתי. עו"ד אלעד שאול, יוצא פרקליטות מחוז תל אביב, מסביר על הפעולות שיש לבצע כדי להוביל לסגירת תיק פלילי פתוח, מהן הדרכים והשיטות המקובלות וממה חשוב להיזהר.
נחקרתי במשטרה – האם יש לי רישום פלילי?
כנגד כל אדם שנחקר במשטרה תחת אזהרה נפתח תיק פלילי וישנו רישום פלילי המכונה תיק מב"ד. ישנם גופים מסוימים שיכולים לעיין במרשם המשטרתי ולראות את התיקים בהם נחקרתם, סוג העבירות וסטטוס החקירה, המידע הזה יכול להוביל לפגיעה בזכויותיו של הנחקר, בין היתר, רישום משטרתי כזה יכול להוביל לביטול רישיונות ממשלתיים דוגמת רישיון נשק, השעיה או פיטורין ממקום העבודה (בייחוד במשרות ציבוריות), מניעת העסקה או קבלה לגופים מקצועיים דוגמת לשכת עורכי הדין, מועצת רואי החשבון, משרדי ממשלה ועוד.
כך למשל בעל רישיון נשק שנחקר במשטרה תחת אזהרה צפוי לקבל לביתו תוך שבועות ספורים הודעה על ביטול רישיון הנשק ודרישה מהמשרד לביטחון פנים להפקיד את הנשק בתחנת המשטרה בשל הרישום המשטרתי והמסוכנות לציבור שנלמדת ממנו.
לכן, אם נחקרתם במשטרה תחת אזהרה, לאחרונה או לפני זמן רב, אני ממליץ לכם לבדוק האם נותר לכם רישום פלילי, רישום משטרתי או שקיים תיק פלילי פתוח שממתין להכרעת הפרקליטות אם להגיש נגדכם כתב אישום או לסגור את התיק.
אם כבר הוגש נגדכם כתב אישום והורשעתם בפני בית המשפט, אתם זקוקים להליך אחר לחלוטין מאשר סגירת תיק פלילי – הליך זה נקרא מחיקת רישום פלילי ואני מציע לכם לקרוא את המאמר המלא על מחיקת רישום פלילי כאן.
העילות לסגירת תיק פלילי במשטרה
אם נחקרת בעבר במשטרה ולא הוגש נגדך כתב אישום התיק כנראה נסגר באחת מעילות הסגירה שקבועות בחוק. קיימות מספר עילות לסגירת תיק פלילי ולכל עילה השלכות שונות כפי שקבוע בחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982, חלקן נדירות, כגון עבריין לא נודע, מות החשוד או חשוד לא בר עונשין (למי שטרם מלאו לו 12 שנים). אלו העילות המרכזיות לסגירת תיק חקירה:
חוסר ראיות מספיקות
סגירת תיק פלילי מחוסר ראיות מרמזת שקיים ספק בנוגע לחפותו של הנחקר. זאת אומרת שהמשטרה לא מצאה מספיק ראיות להעמדת הנחקר לדין מצד אחד, כשמהצד השני, הגרסה שסיפק הנאשם בחקירה לא ניקתה אותו מכל אשמה. סגירת תיק מחוסר ראיות מספיקות גוררת רישום משטרתי ועלולה להשפיע על עתיד הנחקר ולכן מומלץ לבצע הליך שינוי עילת הסגירה, במסגרתו עורך דין פלילי מטעמכם פונה לתובע שסגר את התיק ומשכנע אותו שעילת הסגירה הראויה היא חוסר אשמה.
חוסר עניין לציבור
עילה זו נקראת גם מכלול הנסיבות אינו מצדיק העמדה לדין ובשונה מחוסר ראיות מספיקות, כאשר תיק נסגר מחוסר עניין לציבור, המשטרה סבורה שיש לה מספיק ראיות להגשת כתב אישום נגד החשוד. אולם לאור נסיבות המקרה, נסיבות העבירה, או נסיבותיו האישיות של החשוד עצמו המדינה לא רואה טעם להגיש כתב אישום ולנהל הליך פלילי. זו עילת הגניזה החמורה מבין שתי העילות. סגירת תיק מחוסר עניין לציבור גוררת רישום משטרתי ועלולה להשפיע על עתידו של הנחקר.
סגירת תיק בהסדר מותנה
דרך נוספת לסגירת תיק פלילי במשטרה היא בהטיית התיק להליך שנקרא הסדר מותנה, מדובר בהליך שנועד לעבירות קלות יחסית, כשמבצע העבירה הוא אדם נורמטיבי וללא עבר פלילי מכל סוג. במסגרת התהליך החשוד נדרש להגיע עם עו"ד פלילי מטעמו ליחידת התביעות במשטרה, להודות בטיוטת כתב אישום ולהתחייב לעמוד בעונש מסוים. כל זאת, מבלי שהתיק מוגש לבית המשפט וללא הרשעה פלילית. לפרטים נוספים על הליך הסדר מותנה לחץ כאן.
סגירת תיק פלילי מחוסר אשמה
עילת הסגירה לה שואף כל חשוד, ואחריה רודף כל סנגור פלילי. תיק שנסגר מחוסר אשמה פלילית נמחק לחלוטין מרישומי המשטרה ולא מותיר אחריו כל זכר. סגירת תיק מעילה זו יש בה מן ההצהרה שהאדם אשר נחקר בחשד לביצוע עבירה מסוימת הוא צח כשלג ואין אשמה פלילית במעשיו. כשאנו מטפלים בלקוחותינו אנו חותרים לסגירת תיק פלילי בחוסר אשמה פלילית כדי שהוא ימחק לחלוטין מהרישום המשטרתי והפלילי.
האם החשוד זכאי לקבל את התיק הפלילי ולעיין בו?
ישנם שלושה מקרים בהם חשוד זכאי לקבל את התיק הפלילי וכל חומר הראיות שנמצא בו ולעיין בו:
- לאחר הגשת כתב אישום.
- במסגרת שימוע לפני הגשת כתב אישום.
- במשא ומתן לקראת סגירת תיק פלילי בהסדר מותנה.
מעבר לשלושת ההליכים הללו, החשוד לא זכאי לעיין בחומר הראיות שנאסף על ידי המשטרה מחשש לשיבוש הליכי חקירה והשפעה פסולה על עדים. בכל פניה לתחנת המשטרה או לתובע שמטפל בתיק הפלילי שלכם, חשוב מאוד להיות מיוצגים על ידי עורך דין פלילי מנוסה, שידע אילו טענות לטעון ואילו טענות לשמור תחת חיסיון, בשל העובדה שרק המשטרה חשופה לחומר הראיות. כעורכי דין יוצאי הפרקליטות והתביעה הפלילית, אנו יודעים היטב איך לנהל הליכי משא ומתן לסגירת תיק מבלי לכבול את הלקוח לגרסה בעייתית ותוך שמירת כל הזכויות שלו לשלב מאוחר יותר, אם יקבל לידיו את חומר החקירה.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
בקשה לסגירת תיק פלילי – מה היא כוללת וממה צריך להיזהר?
בקשה לסגירת תיק פלילי יכולה להיות מוגשת במספר מועדים ושלבים של ההליך הפלילי: במהלך חקירת המשטרה, לאחר העברת התיק מהמשטרה לפרקליטות, במסגרת שימוע לפני הגשת כתב אישום ואף לאחר הגשת כתב האישום בפורמט של בקשה לביטול כתב אישום.
בכל אחד מהשלבים הללו, הבקשה תוגש באופן מעט שונה מתוך שיקולים אסטרטגיים ומשפטיים, לדוגמה: בשלב החקירה החשוד ועורך הדין הפלילי שלו לא חשופים לחומרי החקירה לראיות שנאספו על ידי היחידה החוקרת במשטרה. לכן חשוב מאוד שלא לטעון טענות שעלולות לחזק ראיות שמוחזקות על ידי המשטרה וכך 'לירות לעצמך ברגל' ( כלומר, להפליל את עצמך ).
בשלב מאוחר יותר של ההליך, לאחר העברת התיק מהמשטרה לפרקליטות, ניתן ליצור קשר ישיר עם הפרקליטה או הפרקליטה המטפלים בעניינכם ולנהל מולם משא ומתן בעל-פה או בכתב ואף לבקש לעיין בחומרי החקירה שנאספו.
בשלב זה, בקשה לסגירת תיק פלילי תהיה מבוססת על חומר הראיות תוך תקיפה ישירה של הראיות, איתור והצבעה על כשלים ובקשה לביצוע השלמות חקירה שיסייעו ללקוח. גם בשלב זה צריך להיזהר שלא לספק תחמושת לפרקליטות, שכן היא רשאית להורות למשטרה להמשיך לחקור ולבדוק כיווני חקירה נוספים.
המסקנה הסופית היא שבקשה לסגירת תיק פלילי חייבת להיות מוגשת על ידי עורך דין מנוסה בפלילים, בעדיפות מובהקת ליוצאי הפרקליטות ורשויות התביעה. בסופו של דבר, לתובע הפלילי או לפרקליט יש שיקול דעת נרחב והיכולת להחליט אם להגיש כתב אישום, לבצע השלמות חקירה, או לסגור את התיק ובאיזו עילה לסגור אותו.
כמי שהתחילו את דרכם בפרקליטות, אנו מכירים את הנהלים וההנחיות המחייבות את הפרקליטים ומבססים את הליכי המו"מ והפניה לסגירת התיק גם על נהלים פנימיים ותקדימים המוכרים רק ליוצאי המערכת.
התיק נסגר ונותר רישום משטרתי – איך מוחקים את הרישום?
במקרים רבים סגירת תיק משטרה מחוסר ראיות מספיקות או מחוסר עניין לציבור מתבצעת על ידי המשטרה ללא חשיבה מעמיקה, או לחילופין, מכוח ההרגל. כשאין אפשרות משפטית להעמיד חשוד לדין, המשטרה תמיד תעדיף לסגור את התיק הפלילי בעילה שלא מובילה למחיקת הרישום כדי לשמור לעצמה את האפשרות לפתוח את התיקים הסגורים בהמשך.
המשמעות היא, שגם במקרים בהם צריך היה לסגור את התיק בעילת חוסר אשמה פלילית, המשטרה או התביעה הפלילית מעדיפות לסגור את התיק בעילות אחרות, פוגעניות יותר, כדי לשמור ברשותם את המידע המפליל על החשוד. לחשוד קיימת אפשרות למחוק את הרישום המשטרתי בכמה אופנים: הגשת ערר על החלטת סגירת התיק בבקשה לשנות את עילת הסגירה לעילת חוסר אשמה או העדר אשמה פלילית.
בקשות לשינוי עילת סגירה מבוססות על חומר החקירה, נסיבות אישיות של החשוד, הנחיות פרקליט המדינה, היועץ המשפטי לממשלה ואגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל. במקרים רבים אנו מצליחים להוכיח לפרקליטות שעילת הסגירה הראויה היא חוסר אשמה ולא מותירים להם ברירה אלא למחוק את הרישום ממחשבי המשטרה.
חשוב מאד לדעת! את הבקשה לשנות את עילת הסגירה מגישים לתובע משטרתי או לפרקליט פלילי, וכל דבר שתרשמו בו יכול בהחלט לשמש לרעתכם ובמקרים קיצוניים אפילו לפתיחת התיק להמשך חקירה. לכן חשוב מאוד לנהל את ההליך באמצעות עו"ד פלילי מומחה ומנוסה. לצערי הרב, אני נתקל בלקוחות רבים שהחליטו להגיש בקשה לשנות את עילת הסגירה באופן עצמאי, לרוב בהמלצת שוטר זוטר בתחנה, והבקשה נדחתה. בקשה לשינוי עילת הסגירה ניתן להגיש פעם אחת בלבד, במקרים נדירים אנו מצליחים לקבל אישור להגשת הבקשה פעם נוספת כחלופה לבקשה העצמאית שהגיש הלקוח.
לסיכום
עורך דין פלילי אלעד שאול, יוצא רשויות התביעה של מדינת ישראל, התמחה בפרקליטות מחוז תל אביב (פלילי) וכיום מהווה סנגור פלילי המייצג חשודים ונאשמים בהליך הפלילי. במשרדנו עורכי דין פליליים מנוסים המייצגים את לקוחות המשרד ומעניקים יעוץ וטיפול משפטי מן השורה הראשונה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, בדיסקרטיות מוחלטת. אנו מייצגים במספר רב של תיקי פליליים ובעברנו מאות סגירות של תיקי חקירה, תיקי משטרה, תיקים פליליים ומחיקות רישום פלילי ומשטרתי.
זכרו! פניה לעורך דין פלילי חסויה מכוח החוק.