זה יכול לקרות לכל אחד מאתנו. מישהו שהחליט להשתמש בכוח ובצע סחיטה באיומים, שבעקבותיה אנחנו נצטרך עורך דין סחיטה באיומים. מה זה אומר בכלל סחיטה באיומים? במה עורך הדין יעזור לי במקרה שאהיה מעורב באירוע כזה? ואיך בוחרים את עורך הדין המתאים? כל התשובות במאמר שלפניכם.
סחיטה באיומים – מה זה?
סחיטה בכוח
כשמדברים על המסגרת הנורמטיבית, כלומר, איפה בחוק מופיעה עבירת הסחיטה באיומים, אפשר ללכת לחוק העונשין. בסעיף 427 לחוק העונשין, מתייחס המחוקק לעבירת ה"סחיטה בכוח".
סעיף (א) של החוק קובע כי: "המשתמש שלא כדין בכוח כדי להניע אדם לעשות מעשה או להימנע ממעשה שהוא רשאי לעשותו, דינו – מאסר שבע שנים; הביא השימוש בכוח לידי עשיית המעשה או המחדל, דינו – מאסר תשע שנים. סעיף (ב) של החוק מגדיר שדין המאכיל או המשקה סמים או משקאות משכרים כדין המשתמש בכוח.
סחיטה באיומים
עבירת הסחיטה באיומים עצמה, עליה אנחנו מדברים כשכותבים על עורך דין סחיטה באיומים, מופיעה בסעיף 428, "המאיים על אדם בכתב, בעל פה או בהתנהגות, בפגיעה שלא כדין בגופו או בגוף אדם אחר, בחירותם, ברכושם, בפרנסתם, בשמם הטוב או בצנעת הפרט שלהם, או מאיים על אדם לפרסם או להימנע מפרסם דבר הנוגע לו או לאדם אחר, או מטיל אימה על אדם בדרך אחרת, הכל כדי להניע את האדם לעשות מעשה או להימנע ממעשה שהוא רשאי לעשותו, דינו – מאסר שבע שנים; נעשו המעשה או המחדל מפני איום או הטלת אימה כאמור או במהלכם, דינו – מאסר תשע שנים".
אז מה זה אומר?
מדובר בעבירה חמורה מסוג פשע, כלומר, העונש הקבוע עליה בחוק מעל 3 שנים. אפשר לראות שיש שתי דרגות בעבירה זו, דרגה אחת, כשהסחיטה לא הניבה כלום, ואז העונש הוא 7 שנות מאסר, וסחיטה באיומים שגרמו למעשה כלשהו להתקיים, ואז העונש עד 9 שנות מאסר.
אם אתם מדברים על עורך דין סחיטה באיומים, מדובר בהבחנה חשובה, אם המעשה שלאחר האיום התקיים כתוצאה מהאיום, או לא, משום שזה מכניס למסגרת נורמטיבית אחרת. כלומר, יש הבדל גדול כאמור, לעניין העונש, אם האדם מורשע לפי הרישא, הראש של הסעיף, או הסיפא, הסוף.
רציונל העבירה – ומה אומרת הפסיקה?
העבירה בעצם מתייחסת לכל איום בכתב, בעל פה, או כל התנהגות אחרת שנועדה לפגוע באדם אחר, או בכל משהו שקשור אליו, וזה כדי לגרום לו להימנע מביצוע מעשה כלשהו, או להפך, לבצע מעשה כזה. כמובן שמדובר בניסוח רחב, שמכיל בתוכו התנהגויות רבות, שהמבצע אותן, יכול אולי להיכנס לגדר "סוחט באיומים".
הפסיקה, למשל בע"פ 5569/12 אמיר אבו שמאלה נ' מדינת ישראל, קבעה כי על התביעה להוכיח גם את היסוד העובדתי של העבירה, כלומר על פי מבחן אובייקטיבי של האדם הסביר, מדובר באיום אמתי ולא סתם איום, איום סרק, וגם את היסוד הנפשי, שלאדם הייתה כוונה לגרום למעשה.
פירוש הביטוי "איומים"
במקרה ההוא קבע בית המשפט, שכאשר בוחנים את רכיב האיומים בסעיף העבירה, יש לבחון על פי נקודת מבט האדם הסביר, על רקע מערך נסיבות קונקרטי, בין השאר, אופן מסירת הביטוי, האופן בו הוא נקלט אצל האדם עליו מאיימים.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
דוגמא לסחיטה באיומים
היום, בעולם הטכנולוגי והגלובלי בו אנו חיים, סחיטה באיומים יכולה להתבצע במגוון דרכים, החל ממכתבים וטלפון, דרך הודעות וואטסאפ, ועד ניסיונות ברשתות החברתיות. למשל, בשנים האחרונות מתבצעות סחיטות כספיות באינטרנט, כשחבורות האקרים מאיימת על תאגידים מסוימים כי אם לא יעבירו סכום כסף עד זמן מסוים, יפרסמו את פרטי הלקוחות שלהם.
או, מקרים נפוצים של סחיטה מינית – איום של אדם כי אם לא יועברו סכומי כסף, יופצו תמונות מסוימות של מישהי או אדם מסוים, תמונות העלולות להביכו, או לגרום לו לנזק אחר.
עורך דין סחיטה באיומים
למה בכלל צריך עורך דין במצב כזה? אם אתם מעורבים באירוע כזה, בין אם בתור נאשמים ובין אם בתור נפגעים, עורך דין לענייני סחיטה באיומים חיוני עבורכם. כשאתם נאשמים, עורך הדין יתן לכם ייעוץ משפטי ראשוני, ילווה אתכם לפני החקירה במשטרה, ואז לאחר מכן, בהתנהלות בהליך המשפטי כולו, החל משלב השימוע, שמתבצע אחר החקירה ולפני החלטה אם להגיש כתב אישום, דרך, ניהול התיק או משא ומתן להסדר, ועד גזר הדין, וערעור, אם זה רלוונטי.
ההבדל בין איום לבין סחיטה באיומים
המחוקק הגדיר את ההבדל בין איום "סתם" לסחיטה באיומים בשאלה מה המטרה של האיום. האם המטרה היא רק להפחיד את הקרבן, או האם מטרתו של המאיים היא גם לגרום לאדם לבצע מעשה מסוים, מעשה שכנראה לא היה מבצע אלמלא האיום.
בשני המקרים, יש רצון להפחיד את האדם ולפגוע בנפשו. בסוף, בית המשפט, כאמור, יבחן האם אכן היה מדובר באיום באמת בר ביצוע או סתם התרברבות. בכל מקרה עבירת האיומים קלה יותר בחומרתה מעבירת הסחיטה באיומים, כשעונש המקסימום בגינה עומד על 3 שנים.
שימוש בכוח לסחיטה לעומת סחיטה באיומים
כפי שראינו כבר, יש הבדל אם נעשה שימוש בכוח בעת האיום, לבין מצב של איום במטרה לגרום לביצוע מעשה, סחיטה באיומים, ללא הפעלת כוח. וגם פה, חשוב לראות כפי שנכתב בחוק, ששימוש באלכוהול או סמים מסוגים שונים כדי לגרום לאדם לבצע מעשה, עומד בגדר שימוש בכוח. יש לפנות לעורך דין פלילי מנוסה בהקדם האפשרי ולמנוע נזק בעת חקירות ומשפט.