עורך דין הפרת אמונים

מי מאיתנו לא שמע על עבירת הפרת האמונים, כשבדרך כלל כשמדברים עליה היא מכונה "מרמה והפרת אמונים". בשנים האחרונות אנו שומעים על נבחרי ציבור, וגורמים בכירים רבים בשירות הציבורי שמואשמים בה. מה עלי לעשות אם קיבלתי זימון לחקירה באזרה בחשד לעבירת הפרת אמונים? איך יודעים עם איזה עורך דין הפרת אמונים כדאי להתייעץ? ומה מקור העבירה? כל הפרטים כאן

עבירת מרמה והפרת אמונים

מקור העבירה בסעיף 284 לחוק העונשין:

"עובד הציבור העושה במילוי תפקידו מעשה מרמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור, אף אם לא היה במעשה משום עבירה אילו נעשה כנגד יחיד, דינו – מאסר שלוש שנים". בעצם מדובר כאן במעשה של עובד ציבור, שמפר את האמון שהציבור נותן בו.

במהלך השנים הורחבה העבירה גם לנבחרי ציבור, שמואשמים בכך שמפרים את האמון שהבוחר נתן בהם, לעשות את תפקידם ללא משוא פנים. בסוף, עובד הציבור מחויב לפני הכל לציבור, ולכן עליו לגרום לאמון הציבור במערכת השלטונית להיות גבוה, וזאת על ידי שמירה על טוהר המידות ועל האינטרס הציבורי.

 

מה זה אומר אינטרס ציבורי? ואיך יכולה להתרחש הפרת אמונים?

הפסיקה הגדירה את יסודות העבירה, בין השאר בע"פ 884/80 מדינת ישראל נ' גרוסמן. באותו מקרה, היה מדובר בפקיד ציבור שקנה דרך המשפחה שלו אג"ח בהתאם למידע שהגיע לידיו כעובד ציבור. הוא השתמש בסמכותו שלא כהלכה וניצל אותה לרווחיו האישיים. השופטים ברק ובייסקי הרשיעו אותו.

באותו מקרה, הם טענו שאין לפרט מה זה בדיוק הפרת אמונים, דרך נסיבות, אלא טענו שמדובר בעיקרון, שיש ליישם, ועליו עומדת העבירה. הם לא רצו להיכנס לרזולוציה מדויקת כיוון שהם לא יכולים לחזות את כל התסריטים בהם היא תתקיים. במקרה הזה הם הרשיעו – בגלל האמון, הנראות וחשיבות אמון הציבור במערכת המתוקנת – אבל עדיין מעדיפים לא לקבוע מסמרות. באותה עבירה הם התמקדו בתוצאה.

 

פסק הדין המנחה בעבירת הפרת האמונים

פסק הדין, אליו מתייחסים כמנחה במסגרת פרשנות העבירה, הוא פסק הדין "שבס" שהפך את הלכת גרוסמן, וקבע שמדובר בעבירת התנהגות. כלומר, פחות חשובה התוצאה, אלא ההתנהגות של הנאשם, וכך נקבע בדנ"פ 1397/03 מדינת ישראל נ' שבס:

"הערכים המוגנים של העבירה הם אמון הציבור בעובדי הציבור, טוהר המידות של פקידי הציבור (שהוא ערך שזכה למעמד חוקתי במשפט הישראלי) ואינטרס הציבורי עליו מופקד עובד הציבור (שעניינו הבטחת פעילותו התקינה של המנהל הציבורי). כל אחד מערכים אלה עומד בפני עצמו, ואין דרישה כי בכל מקרה של הפרת אמונים ייפגעו שלושת הערכים גם יחד"

בעצם בית המשפט קבע 3 דברים מרכזיים לגבי העבירה:

  • מעבירה תוצאתית – מעבר לעבירה התנהגותית. אין צורך שעובד הציבור יבין את הפגם המוסרי – הפגיעה באמון הציבור קורית בעצם התרחשות העבירה. הפגיעה היא אמורפית ואין צורך לכמת אותה.
  • אין צורך בסמיכות זמנים – ככל שציר המרחק גדל הרבה יותר קשה להוכיח את הפגיעה שנעשתה. יש מסה קריטית של אירועים שלאחריה קשה מאוד לשקם את אמון הציבור. (מתן שוחד כ"שלח לחמך" כשבהמשך נתגלית התוצאה שלו).
  • לא כל הפרת אמונים היא פלילית – שבס מדבר על סיטואציה של ניגוד עניינים, בין האינטרס של האחים לאינטרס הציבורי. השופט ברק אומר שלא תמיד ניגוד עניינים יהווה עבירה פלילית. כדי ש"סטיה מן השורה" תהווה הפרת אמונים יש צורך בפן מחמיר.

עורכי דין אלעד שאול ושות׳

ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!

 

מהי הפרת אמונים?

מדובר במונח רחב, שעדיין מפרשים אותו בפסקי דין בבית השפט העליון:

  • שימוש בסמכויות וכוחות שניתנו לעובד הציבור שלא כדי לשרת את האינטרס, שהכוח והסמכות באו להגשים/אינטרס אחר כלשהו. עובד ציבור, המעמיד את עצמו במצב של ניגוד עניינים.
  • עובד ציבור, המשתמש במידע פנימי שבא לו במסגרת תפקידו למטרותיו הפרטיות
  • עובד הציבור הפועל "בדרך הנוגדת את התנאים, שעל פיהם עליו למלא את תפקידו הציבורי".
  • עובד הציבור הפועל בניגוד למדיניות עליה הופקד.

 

"במילוי תפקידו", מה זה?

בתחילת הדרך הפרשנות הייתה שהעבירה צריכה להיות ממש חלק ממילוי תפקידו. בגרוסמן ביהמ"ש שואל אם ההתנהגות היא הפרת אמון במילוי התפקיד. עם השנים, בשל הנסיבות, הרחיבו את הרכיב הזה. בגלל החשיבות שהמחוקק מייחס לערך המוגן של אמון הציבור ובשל העובדה שהדבר לא ניתן לכימות הייתה הרחבה זו. בימ"ש קבע שגם השימוש במעמד ובשם יכול להיות חלק מהעבירה.

כלומר, כאשר השר מטיל את מלוא עוצמתו, מעמדו ושמו כדי לקדם דברים לא ראויים – נפרש את התפקיד בצורה רחבה. השר ידע שניצול השם והמעמד יביא להתייחסות אחרת מצד אותם גורמים. כאמור, בהלכת שבס, שהזכרנו לעיל, בית המשפט קבע שאמון הציבור הוא חשוב, וכל אחד מהערכים עומד בפני עצמו.

 

מודעות לעניין העבירה

נדרשת מודעות – לא לפגיעה בציבור ולפסול שבמעשה, אלא לנסיבות: לכך שאתה עובד ציבור ולהתנהגות שלך. חשוב לזכור שלעובדי ציבור יש דין משמעתי, ולנבחרי ציבור אין. ניגוד עניינים הוא מדרון חלקלק. אלו חלק מהסיבות שוועדה בשם וועדת אשר תיקנה כללים למניעת ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים.

 

עורך דין הפרת אמונים

מדובר בעבירה מסובכת מאוד, וכפי שניתן לראות, גם בתי המשפט חלוקים ביחס להפעלתה במקרים מסוימים. הרבה מהמעשים שבגינן תזומנו לחקירה באזהרה נמצאים ב"תחום האפור", ולכן מומלץ לכם מאוד להיעזר בעורך דין פלילי שמתעסק בדיון בעבירות אלה, ובעל ניסיון ביישום הלכות בית המשפט והחוק.

בסוף, כל מילה שתאמרו, כל כוונה שתספרו עליה בחקירה, יכולה להיות רלוונטית ובעלת משמעות בניהול ההליך. העונש על עבירות אלה אמנם "רק" שלוש שנים, אך המכה הציבורית לנבחר הציבור שמורשע בעבירה ממין זה – קשה במיוחד.

5 מתוך 5 - (1 הצבעות)
זקוקים לייעוץ אישי בנושא עורך דין הפרת אמונים?
השאירו פרטים ונשוב אליכם במהרה:
תרצו לחזור לנקודה מסוימת בכתבה?
כותב המאמר
עורך דין אלעד שאול
עורך דין אלעד שאול
שותף מייסד במשרד. מעורכי הדין הפליליים המובילים בישראל, יוצא פרקליטות מחוז תל-אביב ובוגר האוניברסיטה העברית בירושלים. נחשב לאחד המומחים הבולטים בתחומי עבירות מחשב, סייבר, מרמה והונאה ועבירות צווארון לבן. מוסמך מטעם גופי ממשל בארץ, באירופה ובארה"ב לניהול סיכוני סייבר, הגנת הפרטיות וניהול משברים.

עו"ד אלעד שאול בפייסבוק • עו"ד אלעד שאול ביוטיוב • מייל אישי [email protected]

שאלות ותשובות
כשאתם מחפשים עורך דין לענייני הפרת אמונים, חשוב מאוד שתבדקו, כפי שנאמר לעיל, שיש לו ניסיון בתחום. עורך דין מקצועי, שעבר כמה תיקים דומים, ידע למצוא עבורכם את החורים בתזה של התביעה, וידע לעזור לכם להסביר את המעשים שלכם, כך שמצבכם יהיה טוב בהרבה.
כולנו שומעים בתקשורת שמות של עורכי דין, כמובן שככל שהם יותר מקצועיים ומפורסמים, שכר הטרחה שלהם יהיה מן הסתם גם יותר גבוה. בנוסף, מומלץ מאוד להיעזר במשפחה וחברים, חלקם מן הסתם נתקלו בשמות של עורכי דין לענייני צווארון לבן ועבירות הפרת אמונים ושוחד.
לפני הכל, עליך להיות מודע לזכויותיך, ולדעת שאתה זכאי להיוועצות עם עורך דין, ואף זכאי לשתוק בחקירה. עורך הדין ייעץ לך האם אכן כדאי לך לשתוק כבר בשלב זה, או דווקא כן למסור גרסה, שאולי דווקא תציג את הצד שלך, כך שהסיפור יראה חיובי יותר עבורך.
בסוף, אמנם המקסימום הוא 3 שנים, אך לעיתים קרובות לא תואשמו רק בעבירה זו, אלה גם בעבירות דומות, כמו "רישום כוזב במסמכי תאגיד", או עבירת ה"שוחד". וגם אם אתם מואשמים רק בעבירת הפרת האמונים, בשל הנסיבות, ומורכבות העבירה, קשה לשער האם תקבלו כמה חודשים של עבודות שירות, במקרה הטוב, או שנתיים וחצי מאסר, במקרה הפחות טוב.
עורך דין אלעד שאול רקע שקוף
זקוקים לייעוץ?
השאירו פרטים ונשוב אליכם במהרה
הנושא דחוף? חייגו 24 שעות ביממה
לשיחת ייעוץ עם עו״ד אלעד שאול, ללא עלות וללא התחייבות, חייגו עכשיו!
מאמרים נוספים בתחום
ספק סביר

הכלל הבסיסי של המשפט הפלילי הוא שאדם נחשב חף מפשע כל עוד לא הוכחה אשמתו. על פי עקרונות המשפט הפלילי הנטל להוכיח את אשמת הנאשם רובץ לפתחה של המאשימה, היא

קרא עוד
ראיות פורנזיות

דיני הראיות במשפט מהוות חלק מסדרי הדין, כאשר לצורך הוכחת המעשה הפלילי יש צורך בהצגת ראיות.  צריך להבחין בין ראיות ישירות (למשל עדויות) שיוצרות קשר ישיר למעשה הפשע, לבין  ראיות

קרא עוד
ESE.CO.IL ונדליזם
ונדליזם

תופעות של ונדלים במחוזותינו הינם שכיחים ומוכרים. אנו נתקלים חדשות לבקרים במקרים של ונדליזם שבא לביטוי בהשחתת רכוש ציבורי או פרטי ללא סיבה הגיונית ולצורך ההנאה מפעולת ההרס בלבד. מקורה

קרא עוד
תלונות שווא על איומים
תלונות שווא על איומים

לתלונות שווא על איומים יכולות להיות השלכות קשות למדי, לא רק על אלו שהוגשה נגדם תלונת השווא אלא גם על יחסי האמון בין האזרחים ובין רשויות אכיפת החוק. כדי למנוע

קרא עוד
עורך דין אלעד שאול רקע שקוף
זקוקים לייעוץ?
השאירו פרטים ונשוב אליכם במהרה
הנושא דחוף? חייגו 24 שעות ביממה