תופעת הסחיטה באיומים הפכה בשנים האחרונות למכת מדינה העלולה לפגוע בכולם – מבעלי משרות בכירות שנסחטים אחרי שנתפסו במעשה כלשהו, אנשי עסקים שנסחטים אחרי שהתגלה כי ניהלו רומן מחוץ לנישואין, עובדי ציבור ופוליטיקאים שנסחטים כדי שיוותרו על מועמדותם, אנשים מפורסמים, ועד לאדם מן היישוב. מעשי הסחיטה פוגעים בביטחון העצמי, האישי והכלכלי, בנורמות חברתיות ובמנהל תקין, ומדרדרים את אמות המוסר של החברה כולה לתהומות. במאמר זה נענה על השאלה "סוחטים אותי מה לעשות?", נבחן את הצעדים בהם יכולים הנפגעים לנקוט כדי לשמור על זכויותיהם, ואת התפקיד המכריע של היועץ המשפטי בניווט במצב מאתגר זה.
סחיטה על ידי ארגוני פשיעה
סחיטה על ידי ארגוני פשיעה מהווה סיכון על לחברה כולה, משום שאין לה גבולות ואין לה רחמים. ארגון פשיעה מוגדר כקבוצה של אנשים שפועלים באופן מאורגן למשך זמן, ומבצעים עבירות פשע בין היתר למטרות כמו הברחת סמים, ניהול הימורים, דמי הגנה, הלבנת הון, הלוואות בשוק האפור, וכולי. העבריינים לא חוששים מרשויות החוק, פועלים מתוך אינטרסים אפלים כשהם נוהגים לסחוט בין היתר אנשי עסקים באופן קבוע ושיטתי. חיילי ארגון פשע זורעים פחד באיומיהם האימתניים, תוך אילוץ קורבנותיהם לשלם להם סכומי כסף גדולים ללא אפשרות לסרב או לדון בעניין. בתי המשפט אמנם החמירו בעונשם של מי שנתפסו, אולם נדרש היה גם שינוי חקיקתי אשר הגיע באמצעות חוק המאבק בארגוני פשיעה תשס"ג 2003. החוק הזה נחקק במטרה להילחם ולהתמודד עם הפשע המאורגן בישראל והוא קבע הגדרות, וענישה לפי התפקיד של האדם בארגון (עונשי מאסר כבדים של בין 20 – 30 שנה). החוק הקל גם על מערכת המשפט בקבעו עונשים, שניתן להטיל לגבי רכוש שנלקח באופן לא חוקי.
התרחבות התופעה של סחיטה באיומים
התפיסה שסחיטה באיומים שייכת לארגוני פשיעה בלבד כבר אינה נכונה. מסתבר, שבעת האחרונה התרחבה התופעה גם בקרב אנשים נורמטיביים כביכול, בעלי מקצועות חופשיים, אקדמאים, וכולי. האיום משמש תפקיד מרכזי בעבירה והוא בא לביטוי בדרכים שונות: בכתב, בעל פה, בהתנהגות, בפגיעה פיזית בגוף וברכוש, בחירות האישית, בפגיעה בשם הטוב, בפרטיות, וכולי.
סחיטה עסקית – דוגמאות
- לא מזמן נתקלנו במקרה של זמרת מפורסמת שנעצרה בחשד לעבירת סחיטה איומים נגד האמרגן שלה כדי לקבל ממנו כספים. מקרה שהסתיים בעסקת טיעון במסגרתה נגזרו עליה 6 חודשי מאסר שהומרו בעבודות שירות.
- במקרה אחר, רופא מנהל מחלקת ניתוחי לב באיכילוב הורשע בסחיטה על כך שהתנה טיפול רפואי בתשלום ממטופלים. נקבע שהתנהגותו לא הולמת התנהגות של רופא בפרט, ושל אדם בכלל, ונגזרו עליו 6 שנות מאסר.
- במקרה נוסף גם אדם ששמו נמסר למשטרה, דרש מהגורם שמסר את שמו כספים כפיצוי במשך תקופה של כ 5 חודשים, תוך שהוא מאיים על קורבנו באלימות במקום העסק.
סחיטה של איש עסקים על ידי יריבו העסקי
במקרה אחר מאפריל 2014 איש עסקים נסחט על ידי יריבו/שותפו העסקי ואויים על ידו בעקבות עסקת נדל"ן שכשלה. לאחר שנסחט במליוני שקלים, ולא העביר הכספים המגיעים לטענת השותף, סבלו הוא ומשפחתו מאיומים קשים, ואף "הוזמן" מטען נפץ לפתח ביתו ברמת השרון.
סחיטה מינית
מדובר בתופעה רחבה שיכולה לפגוע בכל אדם, בכל גיל, ובכל מעמד, והיא מהווה מלבד סחיטה באיומים גם הטרדה מינית. סחיטה מינית יכולה להיות שימוש במידע של סרטונים או תמונות של הקורבן אם הוא לא יבצע את מה שנדרש על ידי הסוחט: תשלום כספים בתמורה לשתיקה.
לחילופין, סחיטה מינית יכולה להיות סחיטה לבצוע מעשה מיני – למשל סחיטה מינית בעבודה, כאשר גורם בעל סמכות דורש ממי שכפוף לו לבצע פעולות בעלות אופי מיני כדי להתקדם בעבודה. למשל בימאים או סוכני דוגמניות שדורשים משחקניות או דוגמניות לבצע פעולות מיניות כדי להתקדם, או להתקבל לתפקיד.
סחיטה מינית כדמי שתיקה של איש עסקים מעשירי המשק על ידי עוזרו האישי
פרשה זו שהחלה ב- 2017 היא דוגמא להתרחבות התופעה נגד אנשי עסקים בעלי ממון. מקרה זה מגולל הסתבכות של איש עסקים מעשירי הארץ ,שהסתבך בפרשיית אהבים, ונאלץ לשלם לעוזר האישי שלו ושל המאהבת שלו 8.8 מיליון ש"ח תמורת דמי שתיקה בעניין הרומן האסור, וגם בקשר לחשבונות פיקטיבים וכספי מזומנים ששולמו למאהבת ולבנם המשותף, וכן נסיעות לחו"ל שהוסוו כנסיעות עסקיות.
סחיטה על רקע מיני כנגד קבלן מאזור הדרום
אירוע סחיטה קשה באזור הדרום מאוגוסט 2018 שהיווה אחד מתוך אירועים רבים של סחיטה מינית נגד גברים נשואים. במקרה הנדון מאהבת וחברתה סחטו מינית קבלן אמיד במסגרת סכסוך גירושין. הצעירה סחטה אותו ובקשה תשלום של 10,000 שח כל חודש כדמי שתיקה תמורה הסתרת מעשיו מאשתו החוקית שעבדה בעירייה בתפקיד בכיר. הנסחט נדחק לפינה שכן לא רצה לפגוע באשתו ובשמו הטוב, אולם בצר לו, הפסיק לשלם ואז מומשו האיומים – הצילומים האינטימיים שלו נשלחו לאשתו והיא פתחה בהליך גירושין קשה והגישה תביעה לפיצוי. במקרה הנדון הומלץ לנסחט להגיש תלונה במשטרה, אולם הוא נמנע מכך בשל חששו הכבד מאיומים של העולם התחתון.
סחיטה של יותר ממיליון שקלים על רקע מיני כנגד בכיר בתחום הציבורי
באירוע סחיטה חמור מאוד מנובמבר 2021, בכיר בתחום הציבורי בירושלים נסחט ביותר ממיליון שקלים על רקע מיני וכדמי שתיקה עבור אי גילוי למעבידו אודות תמונותיו האינטימיות ממפגשים מיניים. הסוחטים ידעו פרטים על מקום עבודתו ואיימו עליו גם ברצח. הבכיר אולץ להעביר לגורמים שסחטו אותו עשרות אפי שקלים כתשלום דמי שתיקה. סבל נפשי עצום וכספים רבים שירדו לטמיון היו מנת חלקו כתוצאה מהסחיטה.
סחיטה ברשת האינטרנט
עם התרחבות השימוש באינטרנט וברשתות החברתיות התעצמה גם התופעה השלילית של סחיטה גם ברשתות האינטרנט. מדובר במצב בו הסוחט עושה שימוש בתמונות או סרטונים של הנסחט ללא ידיעתו ובניגוד להסכמתו. סחיטה ברשת האינטרנט מתרחשת באמצעות דואר אלקטרוני, מסרונים, ווטס אפ, רשתות חברתיות כמו פייסבוק או אינסטגרם ועוד. מדובר בעבירות מטרידות מאוד שעלולות להרוס ולמוטט את הנסחט מבחינה נפשית וכלכלית. הוא מוצא עצמו מבוהל ומבועת שמא פרסומים מביכים אודותיו יתפרסמו ויגיעו למכריו ומשפחתו, ואין לו מושג כיצד להתמודד לעצור את "הסיוט" שנקלע אליו.
העבירות הפליליות הקשורות לסחיטה ברשת
- סחיטה נחשבת לעבירה פלילית ומוגדרת בחוק העונשין כשימוש בכוח או באיומים לצורך הנעה של אדם לבצע פעולה או להימנע מביצועה. העונש הקבוע בחוק הוא בין 7 ל 9 שנות מאסר.
- עבירה של סחיטה ברשת שייכת גם לעבירות סייבר, פריצה לחומרי מחשב, עבירות מחשב, וכולי.
- כאשר מדובר בסחיטה על רקע מיני באינטרנט וברשתות חברתיות היא נחשבת מלבד עבירת סחיטה וסייבר, גם לעבירת הטרדה מינית, פגיעה בפרטיות, וכו'.
סחיטה באמצעות המייל
ניסיונות הסחיטה במייל מתבצעים באמצעות הודעה של דואר אלקטרוני שמנסה לשכנע את הקורבן, כי פרצו למחשבו, וגנבו נתונים של רשימות אנשי קשר, בנקים, כרטיסי אשראי, מידע רגיש, וכולי. האיום מתמקד בפרסום התכנים בציבור ולקרובי משפחה, וגם בנעילת המחשב ובמחיקת נתונים מהמחשב, כל זאת מידה והנסחט לא ישלם כופר.
סחיטה בפייסבוק או באינסטגרם על רקע מיני
פייסבוק ואינטגרם הן רשתות חברתיות עולמיות עם המוני משתמשים, המאפשרות לצרף חברים ולשתף תמונות, פרטים ונתונים שונים אודות החיים הפרטיים של כל משתתף. האפשרות הזו יצרה כר פורה לסחיטה מינית באמצעות איומים כלפי הקורבן וניצול רגשי של מצבים מביכים שלו. העבריינים בדרך כלל פועלים במסגרת פשע מאורגן באמצעות זיוף של פרופילים, והתחזות לדמויות מפתות, ועל ידי תכתובת או שיחה בעלת אופי אינטימי מקליטים את הקורבן ולאחר מכן מאיימים להפיץ את צילומי המסר ותמלילי השיחות לקרובים ובני משפחה, אם לא ישלם להם כספים.
כאן המקום לציין שתיקון לחוק למניעת הטרדה מינית קובע, שהטרדה מינית נחשבת גם ל:"פרסום, תצלום, סרט או הקלטה של אדם המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום…..". הגורם שיצר את הפרסומים וגם מי שהפיץ אותם מעורבים בביצוע העבירה.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
מה הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם סחיטה?
כאשר אדם נקלע לסיטואציה של סחיטה, הוא בדרך כלל פועל אינסטנקטיבית מתוך לחץ ובהלה, וחושב להיכנע מיד לגורמים שסוחטים אותו כדי שיניחו לו.
חשוב להדגיש, הדרך להתמודדות עם כל סוגי הסחיטות היא לפנות מיד לגורמי החוק ולטיפול של עורכי דין בתחום הפלילי. יש בכוחו של עורך הדין לסייע באיתור הסוחט, למנוע את האיומים, לסייע לנסחט בהגשת תלונה, והוכחת המקרה.
מה אסור לעשות?
בשלב ראשון חשוב לעצור ולא להיכנע לגורמים הסוחטים. כניעה מתפרשת כחולשה וגוררת המשך הסחיטה. חשוב לדעת שלגורם הסוחט ברוב המקרים אין מידע אישי, לכן מומלץ בשלב ראשון להתעלם מההודעות ולפנות מיד ליעוץ משפטי.
מה ניתן לעשות באופן מעשי עם סחיטה ברשת האינטרנט
כאשר נקלעים למצב של סחיטה חשוב לא להתמודד עם זה לבד אלא לפנות מיד ליעוץ של עורך דין פלילי המומחה בין היתר בתחום עבירות הסייבר;
- ברוב המקרים מומלץ להתעלם, לנתק מגע, ולא להיענות לסחיטה;
- לעכב את הסוחט עד שיוצרים קשר עם עורך דין בתחום ועם מומחי סייבר;
- נדגיש כי חשוב מאוד להגיש תלונה במשטרה ולתאר את נסיבות המקרה;
- עם זאת יש לתעד את האירוע, לשמור פרטים ותמונות; לצלם את מסך המחשב;
- לא לחסום את הגורם הסוחט, אבל להסיר אותו מרשימת החברים ברשת החברתית;
- אם מדובר בסחיטה ברשת חשוב גם לדווח לפייסבוק ו/או לאינסטגרם לפי העניין, או להיעזר באגודת האינטרנט הישראלי;
- אם חלילה התפרסם הסרטון המביך ברשת, יש לפעול להסרתו בעזרת מומחי סייבר;
מה ניתן לעשות באופן מניעתי כנגד סחיטה ברשת
- חשוב מאוד להיות מודעים לתופעה של סחיטה ולנסות למנוע אותה ככל האפשר. חלק מהמניעה היא נקיטת משנה זהירות בשימוש ברשתות החברתיות והגבלת המידע;
- יש לדאוג להגדרת פרטיות בפייסבוק, לא לאשר בקלות בקשות לחברות עם גורמים לא מוכרים, ולפעול במחשבה ובשיקול דעת;
- להימנע ככל האפשר משיתוף של תכנים רגישים;
- כדאי ומומלץ להבטיח מידע וסיסמאות;
- לדאוג להתקנה והפעלה של אנטי וירוס;
- ולשנות בעת הצורך כתובת מייל או פרופיל;
לסיכום
במקרה של סחיטה מכל סוג שהוא, חשוב לא לאבד את שיקול הדעת ולא לפעול מתוך לחץ. העצה החשובה ביותר היא לא להתמודד לבד, אלא לפנות מיד לעזרה ובעיקר לעורך דין מומחה לתחום הפלילי ודיני מחשבים. עורך הדין אלעד שאול מומחה ובעל ניסיון עשיר בהתמודדות עם מקרים של עבירות של סחיטה ברשת, ועבירות סייבר. אם נקלעתם למצב של סחיטה, מומלץ מאוד שתפנו ללא היסוס למשרד עורכי דין אלעד שאול ושות'. מובטח, כי תקבלו את הטיפול המסור, המוצלח, והנכון ביותר עבורכם, תוך שמירה על פרטיותכם, ומתן תחושת בטחון שאתם נמצאים בידיים הנכונות.