רשות הגנת הפרטיות במשרד המשפטים היא גוף הרגולציה, הפיקוח והאכיפה על יישומם של חוקי, תקנות וצווי הגנת הפרטיות. לרשות ניתנה סמכות רחבה לחקור חשודים בחשד להפרת הוראות החוק ולפגיעה בפרטיות, ברוב המקרים, בקשר לעבירות הקשורות במאגרי מידע. הרשות משתפת פעולה עם משטרת ישראל, להב 433 והיחידה הארצית לחקירות הונאה ולאחרונה אף מגישה כתבי אישום פליליים חמורים ודורשת ענישה מרתיעה. עו"ד אלעד שאול, מומחה לעבירות צווארון לבן והגנת הפרטיות מסביר:
זומנתי לחקירה ברשות הגנת הפרטיות, האם זה פלילי?
בהחלט כן. מכוח חוק הגנת הפרטיות וצווים שניתנו על ידי שר המשפטים, לרשות הגנת הפרטיות הסמכות לחקור בחקירה פלילית מלאה כל מי שנחשד בעבירה על חוק הגנת הפרטיות, תקנות הגנת הפרטיות, או כל חוק אחר בזיקה לכך. עבירות לפי חוק הגנת הפרטיות הן עבירות חמורות ביותר, רובן המכריע עבירות מסוג פשע שהעונש עליהן הוא עד 5 שנות מאסר. לעיתים קרובות, רשות הגנת הפרטיות משתפת פעולה עם יחידות עילית במשטרת ישראל והחקירה מבוצעת על ידי שני הגופים גם יחד. בין היתר, חקירה ברשות בחשד לפגיעה בפרטיות יכולה להתבצע בשיתוף חוקרי להב 433, יאח"ה, היחידה המרכזית (ימ"ר) או יחידות הונאה אחרות במשטרת ישראל.
מה הזכויות שלי בחקירה ברשות הגנת הפרטיות?
ראשית, כבכל חקירה פלילית, זכותך הבסיסית והחשובה ביותר היא להתייעץ עם עורך דין פלילי לפני החקירה! זכות ההיוועצות היא זכות קריטית שזכתה למעמד חוקתי מיוחד בפסיקת בית המשפט העליון, והסיבה לכך ברורה. ההמלצה היא חד משמעית, בכל חקירה פלילית מכל סוג, זומנת לחקירה? פנה מיד וללא דיחוי לייעוץ משפטי עם עו"ד פלילי מנוסה ומומחה. במקרים של חקירה ברשות הגנת הפרטיות – מומלץ לפנות לעו"ד המתמצא בדיני הגנת הפרטיות. שנית, זכותו של נחקר לשמור על זכות השתיקה. יחד עם זאת, "זכות השתיקה" עלולה לחזק את הראיות כנגד הנחקר, לכן יש להשתמש בזכות זו בצורה מושכלת ביותר, לאחר יעוץ עם עו"ד פלילי ובשים לב ליתרונות ולחסרונות של זכות זו. שלישית, זכותו של נחקר (ואף אדם המעיד ואינו חשוד) להימנע מהפללה עצמית. משמע, אין ציפייה מאף אדם לספר לרשויות או לספק לרשויות החקירה מידע שעלול לגרום להרשעה פלילית של אותו אדם. כמו יתר הזכויות, גם בזכות זו יש להשתמש באופן מושכל ולאחר ייעוץ משפטי.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
הוזמנתי למתן עדות ברשות הגנת הפרטיות – האם עלי לדאוג?
לצערנו הרב, רשויות חקירה שונות נוהגות לזמן אזרחים לחקירה במסווה של עדות, זאת על מנת לשמר את אפקט ההפתעה ולהרוויח יתרון אסטרטגי על הנחקר. אין לתאר את עצמת ההלם האוחזת באדם שמגיע למשרדי רשות חקירה, תוך מחשבה שזומן אך ורק להעיד, ומוטחות בו המילים "אני מודיע לך שאתה חשוד בביצוע עבירה פלילית, כל מה שתגיד ישמש כנגדך…". לכן, גם במקרה בו זומנת לרשות הגנת הפרטיות לצורך "מתן עדות", ההמלצה היא לפנות לעו"ד מומחה הגנת הפרטיות על מנת לפרוס בפניו את מלוא המקרה, לקבל יעוץ משפטי ולהתכונן לאפשרות שתיחקר תחת אזהרה.
האם הרשות מוסמכת לחקור חברה או גוף ציבורי?
בהחלט כן. רשות הגנת הפרטיות מוסמכת ואף חוקרת בפועל חברות פרטיות, חברות ציבוריות, בעלי מניות, דירקטורים, מנכ"לים, סמנכ"לים ומנהלים זוטרים בחשד להפרת הפרטיות. ברוב המקרים מדובר לעבירות על חוק הגנת הפרטיות בקשר למאגרי מידע. יתר על כן, הרשות מוסמכת לחקור גם גופים ציבוריים ובניהם ראשי ערים, ראשי מועצות, רבני ערים, משרדי ממשלה ועוד. הגברת האכיפה והדגשת חשיבות הגנת הפרטיות באה לידי ביטוי גם בתקנות החדשות לעניין אבטחת מידע והן תקנות הגנת הפרטיות (אבטחת מידע), תשע"ז-2017. החל משנת 2019, אנו רואים עליה חדה באכיפת החוק כלפי גופים ציבוריים וחברות, בדגש מהותי על עבירות הנוגעות למאגרי מידע. כך למשל, אי רישום מאגר מידע, הדלפת מאגרי מידע בניגוד לחוק ולתקנות, מכירת מאגר מידע או רכישתו שלא כדין ושימוש במאגר מידע בניגוד לייעודו הרשום – עלולים להוביל לחקירה פלילית, הגשת כתב אישום בגין פגיעה בפרטיות ולצערנו, לעיתים, גם להטלת עונשים כבדים.
עו"ד פלילי מומחה הגנת הפרטיות
משרד עורכי דין אלעד שאול ושות' הוא בין המשרדים המובילים בישראל בתחום עבירות הצווארון הלבן והמשפט הפלילי. המשרד מדורג על ידי חברת הדירוג הבינלאומית BDI כמשרד מוביל בתחום הצווארון הלבן והמשפט הפלילי. עו"ד אלעד שאול, שותף מייסד במשרד, יוצא פרקליטות מחוז תל-אביב ורשויות התביעה של מדינת ישראל, הוא בין עורכי הדין המובילים בישראל בתחום הגנת הפרטיות ועבירות המבוצעות, לכאורה, על ידי בעלי תפקידים בזיקה לחוק הגנת הפרטיות. זקוק לשירותי עורך דין פלילי בתל אביב? משרד עו"ד אלעד שאול ושות' מלווה ומייעץ ללקוחותיו בכל רחבי הארץ!