צו מעצר בינלאומי הינו כלי המשמש את מדינות העולם כדי לעצור מבוקשים, גם מחוץ לגבולותיהם הטריטוריאליים. מדינה תוציא צו מעצר בינלאומי כנגד אדם, צו המעצר יופיע במערכת האינטרפול ועל סמך צו מעצר זה ניתן יהיה לעצור את המבוקש. מתי ניתן להוציא צו מעצר בינלאומי? מה המשמעות של צו שכזה? כל זאת ועוד, בהמשך המאמר.
הוצאת צו מעצר
כאשר אדם נחשד בביצוע עבירה, בית המשפט יוציא צו מעצר המאפשר למשטרה לעצור את החשוד. על פי רוב, המשטרה תהיה זו אשר מבקשת מבית המשפט את הוצאת צו המעצר. ככל שבית המשפט ישתכנע כי אכן נכון וצודק להוציא צו מעצר כנגד החשוד, הרי שיוצא הצו למעצר החשוד.
תוקפו של צו מעצר רגיל מוגבל לגבולות הטריטוריאליים של המדינה. הצו מאפשר למשטרה לעצור את האדם כחלק מעבודתה הרגילה וממילא היא לא תוכל לעצור את המבוקש מחוץ לשטחי מדינת ישראל. מה ניתן לעשות, אם כן, במקרים בהם החשוד נמלט אל מחוץ לגבולות המדינה? כיצד ניתן יהיה להוביל למעצרו? התשובה היא שבמקרים שכאלו, המדינה תוכל להוציא צו מעצר בינלאומי כנגד החשוד.
צו מעצר בינלאומי כנגד חשודים
לא אחת, עבריין נמלט מגבולות המדינה תיכף לאחר ביצוע העבירה. זאת, כדי לחמוק מהרשויות הישראליות ולהימנע מהעמדה לדין. במקרים שכאלו, הרשויות הישראליות תבקשנה את הוצאתו של צו מעצר בינלאומי כנגד החשוד. בקשה זו תופנה לאינטרפול.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
האינטרפול – מה זה בעצם?
האינטרפול הינו הארגון הבינלאומי לשיטור פלילי. מדובר בארגון הבין – מדינתי השני בגודלו בעולם. חברות בו כ-190 מדינות המשתפות ביניהן פעולה לצרכי אכיפה ושיטור פלילי. חשוב לי להדגיש כי האינטרפול, על אף גודלו וחשיבותו הרבה, הינו גוף המתנהל בעמימות מסוימת ולא מפרסם קריטריונים ברורים לפעולה. על כל פנים, תפקידו לסייע למדינות בשיטור בין מדינתי.
בקשת הוצאת צו בינלאומי מהאינטרפול
כדי להוציא צו מעצר בינלאומי, הרשויות הישראליות יפנו אל רשויות האינטרפול. רשויות האינטרפול יבחנו האם הבקשה מוצדקת וככל שימצאו לנכון, יוציאו צו מעצר בינלאומי כנגד החשוד.
צו מעצר גלוי וצו מעצר סמוי
רשויות האינטרפול תוכלנה להוציא צו מעצר גלוי או צו מעצר סמוי כנגד החשוד. צו מעצר גלוי יפורסם ברבים בעוד שצו מעצר סמוי יעבור ברשת האינטרפול בלבד. על כל פנים, בין אם מדובר בצו סמוי או גלוי, רשויות ביקורת הגבולות ואף בת המלון במדינות האינטרפול תקבלנה התראה על צו המעצר. במידה שייתקלו בחשוד הנמלט, תופיע להם התאמה בין צו המעצר לבין דרכונו של המבוקש וניתן יהיה לעצור אותו על סמך צו זה.
מעצר במדינות ללא הסכם הסגרה עם ישראל
חשוב להדגיש כי גם מדינות אשר אינן חתומות על הסכם הסגרה עם ישראל תוכלנה לעצור את החשוד. עם זאת, הסיכויים כי הן תסגרנה בפועל את החשוד לישראל לאחר מעצרו, כמו גם הסיכויים כי החשוד אכן יובא בהן למעצר, נמוכים יותר באופן משמעותי.
ניתן לחלק, באופן כללי ולא מדויק, בין מדינות ללא הסכם הסגרה להן יחסים עם ישראל, לבין מדינות שאינן מיודדות במיוחד עם ישראל. במדינות דוגמת מרוקו או איחוד האמירויות, צו המעצר צפוי להיות מכובד, המבוקש ייעצר ויוסגר לישראל. במדינות אחרות, דוגמת לבנון או ונצואלה, הסיכויים כי צו המעצר יכובד הינם קלושים.
ביטול צו מעצר בינלאומי
לקוחות רבים פונים אליי, לרוב באופן טלפוני, לאחר הוצאת צו מעצר כנגדם או כאשר הם חושדים כי הוצא צו סמוי שכזה. הלקוחות סבורים כי חרב עליהם עולמם וכי צו המעצר סתם את הגולל על מסעם. חשוב לי להדגיש כי זהו לא המצב. ניתן, בעזרת עבודה משפטית נכונה, להוביל לביטולו של צו מעצר בינלאומי. הכלים המשפטיים השונים העומדים לרשותי אפשרו לי לבטל צווי מעצר בינלאומיים שהוצאו כנגד לקוחותיי ולסייע להם בטיהור שמם.
אני, עו"ד אלעד שאול, מתמחה במשפט פלילי ובמשפט בינלאומי. בעברי, עבדתי בפרקליטות מחוז תל אביב, כך שהיכרותי עם התנהלות רשויות האכיפה בישראל הינה מעמיקה ואני יודע לצפות מה יהיו המהלכים הבאים שלהן. זקוקים לסיוע משפטי סביב צווי מעצר בינלאומיים? פנו אליי, וזכו לשירותים משפטיים מקיפים מהשורה הראשונה, תוך מתן יחס אישי לכל לקוח ושמירה על דיסקרטיות מלאה.