חקירה בביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי גובה ממרבית אזרחי המדינה סכומי כסף גדולים על בסיס חודשי כדמי ביטוח המבטיחים קיום בכבוד גם במצב בו יזדקקו לגמלה, הבטחת הכנסה או דמי אבטלה. כידוע, היכן שמצוי כסף גדול מצויה גם הזדמנויות לעבריינות מרמה, הונאה, זיוף וקבלת דבר במרמה. לכן במוסד לביטוח לאומי קיים גוף חוקר אשר תפקידו לאתר את המבוטחים אשר מקבלים קצבאות, כספית ותגמולים מהביטוח הלאומי במרמה, לעיתים תוך זיוף מסמכים ומצג שווא. עורך דין פלילי אלעד שאול, שותף מייסד בפירמת עורכי הדין אלעד שאול ושות', מסביר כיצד להתמודד עם זימון לחקירה בביטוח הלאומי, קבלת כתב אישום מביטוח לאומי ועוד.
הונאת ביטוח לאומי
ישנן מספר סוגי הונאות אפשריות הנוגעות למוסד לביטוח לאומי. הראשונה, הונאה של מעסיקים ובעלי עסקים במטרה להימנע מתשלום לביטוח הלאומי או להפחית את התשלום לביטוח הלאומי. הונאת בעלי עסקים נעשים לרוב באמצעות זיוף מסמכים, טענות סרק, מצגי שווא וכדומה. השנייה, היא הונאת הביטוח הלאומי במטרה לקבל קצבאות במרמה, קבלת תגמולים במרמה או כל מענק כספי אחר מהמוסד לביטוח הלאומי – שעה שהעבריין לא זכאי להם מלכתחילה. הונאות אלו מתקיימות לרוב באמצעות העברת מסמכים מזויפים או כוזבים למוסד לביטוח הלאומי, זיוף חתימות, תלושי שכר פיקטיביים, הצהרות כוזבות וחוות דעת רפואיות מזויפות. הונאה של הביטוח הלאומי עשויה להוביל לפתיחת חקירה בביטוח הלאומי ובסופו של דבר גם לחקירה במשטרה, פתיחת תיק פלילי וניהול הליך משפטי פלילי כנגד העבריין.
זיוף מסמכים בביטוח לאומי
על מנת לקבל במרמה תגמולים, קצבאות ומענקים מהביטוח הלאומי ישנם עבריינים אשר מוסרים לפקידי המוסד מסמכים מזויפים במטרה ליצור מצג שווא אשר יזכה אותם בכספים המיוחלים. בין היתר, באמצעות זיוף של מסמך ממש, כגון חוות דעת רפואית, תלוש שכר מזויף, אישורי העסקה, אישורי תשלום מיסים ועוד. אפשרות נוספת, היא באמצעות זיוף חתימות של אדם אחר, מעסיק, עובד, מומחה או כל אדם שחתימתו נחוצה על מנת לקדם את הליך קבלת הכספים והקצבאות. זיוף מסמך בביטוח לאומי היא עבירה פלילית לכל דבר ועניין (לפי סעיף 418 לחוק עונשין) ודינה בין שנת מאסר לבין שלוש שנות מאסר. ככל עביר פלילי, ניתן להגיש כתב אישום נגד העבריין, לנהל הליך פלילי נגד המזייף ובסופו של יום בתי המשפט מטילים עונשים כבדים, עיצומים כספיים ועונשי מאסר.
קבלת דבר במרמה מהביטוח הלאומי
על מנת לקבל במרמה תגמולים, קצבאות ומענקים מהביטוח הלאומי ישנם עבריינים אשר טוענים טענות כוזבות ושקריות בפני פקידי ביטוח לאומי, ומציגים מצג שווא מתוך כוונה לשכנע את הביטוח הלאומי שהם זכאים לכספים או לחילופין, אינם צריכים לשלם כספים מטעמים שאין בהם ממש. קבלת דבר במרמה מביטוח לאומי היא עבירה פלילית על פי חוק העונשין (סעיף 415 לחוק העונשין) ודינה בין שלוש שנות מאסר לבין חמש שנות מאסר כאשר מדובר בנסיבות מחמירות. חשוב לציין, הונאת הביטוח הלאומי נתפסת בחלק גדול מהמקרים כהונאה בנסיבות מחמירות, שכן הונאת רשויות המדינה, קבלת דבר במרמה מכספי המדינה או אי תשלום כספים וגריעתם מקופת המדינה תוך מרמה והצגת מצג שווא – מתקבלת בחומרה רבה בעיני בית המשפט ורשויות התביעה.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
חקירה בביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי אחראי על מיליארדי שקלים אשר משולמים לאזרחי המדינה בדרך של קצבאות נכות, דמי אבטלה וכדומה. מן העבר השני, אמון על גבייה וקבלת מיליארדי שקלים מאזרחי המדינה, שכירים, עצמאיים ובלתי מועסקים כאחד. לאור היקף הונאות הביטוח הלאומי, העלמת הכספים מהביטוח הלאומי וקבלת הקצבאות במרמה – פועל אגף החקירות בביטוח הלאומי אשר מתמחה באיתור, גילוי וחשיפת הונאות כנגד הביטוח הלאומי.
בחלק מן המקרים פועלים חוקרי ביטוח לאומי באופן אקראי ומזמנים מקבלי קצבאות לחקירה ולתשאול, ובחלק אחר מהמקרים מקבל אגף החקירות בביטוח הלאומי מידע מודיעיני בנוגע לאזרחים אשר קיבלו קצבאות או כספים במרמה, בנוגע לבתי עסק אשר נמנעים מלשלם לביטוח הלאומי תוך הצגת מצג שווא ולגבי שאר הונאות ורמאיות כנגד המוסד.
חוקרי הביטוח הלאומי רשאים לבקר בביתו של מבוטח התובע גמלה או שקיבל גמלה, בכל זמן סביר, על מנת לחקור חשד להונאה בקבלת הגמלה וזאת מכוח סעיף 146 לחוק הביטוח הלאומי. חשוב להדגיש, חקירה בביטוח לאומי עשויה להתפתח עד כדי כתב אישום פלילי וניהול הליך משפטי שבסופו עונשים לא פשוטים לרבות הרשעה בפלילים, קנסות, עונשי מאסר בפועל ועונשי מאסר על תנאי.
לשם ההמחשה, בתום החקירה מעבירים חוקרי הביטוח הלאומי את ממצאי החקירה לגוף התובע במשטרת ישראל (להב 433 והיחידה לפשיעה כלכלית במשטרת ישראל), יחידה הנחשבת ל- FBI הישראלי. לכן, אם זומנת לחקירה בביטוח לאומי פנה בדחיפות אל עורך דין פלילי על מנת לקבל ייעוץ לפני החקירה, ליווי לחקירה במידת הצורך ולוודא שכל זכויותיך כנחקר נשמרות. מספר כללי ברזל לנחקר במוסד לביטוח הלאומי:
- ברר את "הסטטוס" בו אתה נחקר: יש הבדל מהותי בין חקירה תחת אזהרה ובין מסירת עדות. אל תצפה שהחוקר יתנדב למסור לך מידע זה, שאל אותו בעצמך! זכור – ככל שאתה נחקר תחת אזהרה על החוקר להזהיר אותך שהנך נחקר תחת אזהרה בחשד לעבירה פלילית ולמסור לך את סעיף העבירה בו אתה חשוד.
- ברר את "סוג העבירה" בה אתה חשוד: על מנת למצות את זכויותיך ולנהל את חקירתך באופן משכל, ברר עם החוקר באיזו עבירה אתה חשוד. העבירות הנפוצות ביותר הן עבירת הזיוף, קבלת דבר במרמה ושימוש במסמך מזויף.
- זכותך להתייעץ עם עורך דין: על פי חוק, בתחילת החקירה על החוקר להקריא לך את זכויותיך, בראש ובראשונה עליו לומר לך שזכותך להתייעץ עם עורך דין פלילי וכי אינך מחויב לומר דבר עד שתזכה להיוועץ עם עורך דינך. גם כאן, אל תצפה שחוקר הביטוח הלאומי "יגדיל ראש" ויספק לך את מלוא זכויותיך על מגש של זהב. התכונן לחקירה ופנה לייעוץ משפטי מבעוד מועד.
- נצל את זכותך והתייעץ עם עו"ד מבעוד מועד: הזכות החשובה ביותר היא זכות ההיוועצות עם עורך דין. נצל אותה. אם קיבלת זימון לחקירה והשכלת לפנות לקבלת יעוץ משפטי מבעוד מועד – מצוין! אם לא, ואתה מצוי בחדר החקירות, בקש לעצור הכל ולהתקשר לעורך דין פלילי. עו"ד אלעד שאול עומד לרשותך בטלפון 03-7775555.
- הזכות להימנע מהפללה עצמית: חלק אינטגרלי מזכויותיך כנחקר בהליך פלילי, הוא לא להפליל את עצמך! מדובר בזכות יסוד חוקתית המקובלת על מערכת המשפט כולה, כולל השופטים היושבים בבתי המשפט. במסגרת יעוץ משפטי עם עו"ד יוסדר האופן הנכון ביותר להימנע מהפללה עצמית מבלי שהדבר יהווה שיבוש חקירה או יפגע בזכויותיך.
- הזכות לשמור על שתיקה: חלק אינטגרלי נוסף מזכויותיך כנחקר הוא הזכות לשמור על שתיקה! זכות זו עומדת לך בכל שלב של החקירה, אינך חייב לומר דבר לחוקרים. שמירה על זכות השתיקה עשויה לחזק את הראיות נגדך, על כן יש להשתמש בה בתבונה לאחר ייעוץ משפטי מעו"ד פלילי.
- דברייך ישמשו כראיה בהליך הפלילי: כל מה שתאמר בחקירתך עשוי לשמש כראיה נגדך בהמשך. התכונן לחקירתך והתייעץ מבעוד מועד. זו זכותך.
- עורך דין פלילי מומחה בחקירות ביטוח לאומי, ובייעוץ לפני חקירה בכלל – מכיר את כל תרגילי החקירה שחוקרי הביטוח הלאומי עשויים לבצע על הנחקר, את כל התכסיסים והטריקים שעשויים לגרום לנחקר חף מפשע להפליל את עצמו. לכן, כלל הזהב הוא להתייעץ עם עורך דין מיד עם הזימון לחקירה בביטוח לאומי.
חיפוש בביתו של חשוד בהונאת המוסד לביטוח לאומי
סעיף 383 לחוק הביטוח הלאומי קובע:
"383. (א) מי שהסמיכו לכך המוסד רשאי להיכנס, בכל עת סבירה, לכל מקום שיש לו יסוד להניח שעובד בו אדם כעובד עצמאי או שמועבד בו עובד, או לשם חקירה בקשר לתביעה או לתשלום גמלה, ובלבד שלא יהא רשאי להיכנס בכוח למקום מגורים לשם חקירה כאמור אלא על פי צו מאת שופט בית משפט השלום."
החוק מסמיך את חוקרי המוסד להיכנס לכל מקום בו מצוי אדם, שכיר או עצמאי אשר ביקש גמלה, ולדרוש ממנו להציג מסמכים הנוגעים לעניין, לחקור את האדם, לחקור אנשים נוספים שנמצאים בסביבה ולערוך חיפוש במקום. כמו כן, החוק מסמכיך חוקר לערוך חיפוש בביתו של האדם, לתפוס מסמכים וחפצים מביתו או ממקום עבודתו של האדם והכל בתנאי שניתן צו חיפוש על ידי שופט בית משפט השלום. כאשר לחוקרי הביטוח הלאומי אין צו חיפוש אסור להם לבצע חיפוש בביתו של חשוד, במקום עבודתו או ברכבו של החשוד אלא אם החשוד הסכים לחיפוש. זה המקום להדגיש, שיש לחשוד את הזכות המלאה לסרב לחיפוש מבלי שהדבר יגרור כל סנקציה כנגדו וזאת כל עוד לא קיים צו בית משפט המורה על חיפוש. עוד יודגש, שחוקרי הביטוח הלאומי מחויבים להסביר לחשוד שיש לו את הזכות לסרב לחיפוש שנערך ללא צו מבלי שיהיו לכך השלכות. כל עבירה על הכללים המנויים לעיל עשויה לפעול לטובת הנחקר ולהוביל לזיכויו בהמשך.
כתב אישום על הונאת ביטוח לאומי
הונאת ביטוח לאומי, זיוף מסמכי הביטוח הלאומי וקבלת דבר במרמה מהמוסד לביטוח לאומי עשויה להסתיים בהגשת כתב אישום לבית המשפט וניהול הליך פלילי נגד מי שנחקר בחשד להונאת המל"ל. כפי שצוין לעיל, כתב אישום בנושא זה עשוי לכלול את עבירות הזיוף מכוח סעיף 418 לחוק העונשין, עבירות קבלת דבר במרמה לפי סעיף 415 לחוק העונשין ואף עבירת שימוש במסמך מזויף לפי סעיף 420 לחוק העונשין. העונש המקסימלי בגין עבירות אלו יכול להגיע גם ל חמש שנות מאסר כאשר מדובר בנסיבות מחמירות ובהונאה בסכומי כסף נכבדים. במקרה שנחקרתם בביטוח הלאומי ואתם לא מלווים בתהליך על ידי עורך דין פלילי (טעות חמורה כשלעצמה) וכעת קיבלתם כתב אישום, חשוב מאוד לפנות לעורך דין פלילי אשר מנוסה בניהול הליכים פליליים מול הביטוח הלאומי ומוסדות המדינה השונים. ניהול ההליך הפלילי בצורה רשלנית עשוי לשנות את חייב של הנאשם מן הקצה אל הקצה, ועל כן מומלץ לבחור עורך דין פלילי מומלץ לענייני ביטוח לאומי ולא להתפשר על ההגנה על חפותך.
עורך דין פלילי מומחה בעבירות ביטוח לאומי
משרד אלעד שאול ושות' מתמחה בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות על חוק הביטוח הלאומי, עבירות הונאה, זיוף ומרמה, בדגש על עבירות כנגד מוסדות המדינה, המוסד לביטוח לאומי, רשות המיסים, מס הכנסה, מע"מ והמכס. עו"ד פלילי אלעד שאול יוצא רשויות התביעה של מדינת ישראל, בעברו הוכשר כתובע פלילי בפרקליטות מחוז תל אביב, חבר בוועדה לעניינים פליליים בלשכת עורכי הדין במחוז תל אביב ובוועדה לאיסור הלבנת הון.