רישום כוזב במסמכי תאגיד היא עבירה חמורה שיכולה לסבך את החשוד בה בתחום עבירות הצווארון הלבן והלבנת הון. תאגיד הוא גוף משפטי שמורכב מאנשים שהתאגדו כדי לבצע פעולות כלכליות ומסחריות יחד, למשל, חברה, עמותה, שותפות ועוד. קיימת חובה בחוק לנהל את התאגיד באופן תקין מתוך אחריות לציבור המשקיעים ולבעלי המניות, אחרת העבריין צפוי לענישה חמורה.עו"ד אלעד שאול מסביר.
עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד
עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד קבועה בסעיף 423 לחוק העונשין והיא אחת מעבירות המרמה החמורות ביותר. "רישום כוזב" הוא רישום פרט לא נכון במסמכי התאגיד או הימנעות מלרשום פרט שהיה חייב לרשום, במטרה לרמות או החברה, בעלי המניות, המשקיעים, הבנקים או הרשויות.
הנה מספר דוגמאות לרישום כוזב:
- רישום בעל מניות פיקטיבי – כדי להסתיר את בעל המניות האמתי משיקולים של הונאת רשויות המס, הבנקים או נושים.
- הימנעות מרישום בעלי תפקידים – אי רישום מנכ"ל, מנהל, דירקטור, רואי חשבון וכדומה.
- דוחות ודיווחים כוזבים – הגשת דוחות שנתיים, הצהרות לרשויות, הצהרות לבנקים – שאין בהם אמת.
עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד שייכת לעבירו המכונות "עבירות צווארון לבן" שהן עבירות שמבצע בעל תפקיד או משרה, בדרך כלל בזיקה כלכלית או עסקית. עבריין צווארון לבן משתמש בהשכלה אקדמית, משאבים כספיים או כישורים מיוחדים כדי ליצור רווח כספי בניגוד לחוק, על חשבון בעלי מניות, שותפים או על חשבון המדינה תוך ביצוע עבירות מס.
נזכיר לדוגמה את פרשת השר אברהם הירשזון שהורשע ברישום כוזב במסמכי תאגיד. הירשזון תפקד כיו"ר ועדת הכספים, שר התיירות ושר האוצר, הוגש נגדו כתב אישום בעבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות מרמה ועבירות הלבנת הון ונגזרו עליו 5 וחצי שנות מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס של 450 אלף ש"ח.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
סוגי רישומים כוזבים
הרישום הכוזב יכול להיות בכל מסמך רשמי מתוך כוונה להונות שותפים לתאגיד, רשויות מדינה, בנקים או כל אדם אחר, על ידי רישום מידע כוזב או הימנעות מתיעוד פרטים שרישומם נדרש.
רישומים כוזבים יכולים להיות בין היתר: רישום בעלי תפקידים פיקטיביים, הימנעות מרישום בעלי מניות או תפקידים מהותיים בתאגיד, אי רישום של קבלות, השמטה או שינוי מכוון של פרטים חשובים בהסכמים, השמטה של מידע חיוני, רישום כוזב של הצעות מחיר, רישום סכומים שגויים, פעולות פיננסיות שמסתירות את מקורות הכסף מפעילות לא חוקית וכולי.
חשוב להדגיש, הכוונה במונח רישום כוזב היא רחבה ולא מדובר רק במסמכים חשבונאיים, אלא גם ברישום של פרטים שגויים בהסכמים שמטרתם לרמות את השותפים. זה יכול להיות גם חשבונית פיקטיבית, אבל גם הצעות מחיר כוזבות בניסיון לזכות במכרזים ועבירות על חוק ההגבלים העסקיים.
דוגמה נוספת היא כשצד שלישי חותם חוזה עם התאגיד ולא נמסרים לו כל המסמכים הרלוונטיים לעסקה, מדובר ברישום כוזב ובמקרים מסוימים גם קבלת דבר במרמה, זאת משום שפעילות עסקית צריכה להתנהל באופן שקול והוגן והתאגיד חייב לספק מידע מלא ונכון בזמן אמת לאנשים ועסקים עימם הוא מתקשר – כדי לשמור על התאגיד ועל בעלי המניות שלו.
נושאי משרה ורישום כוזב במסמכים
מבצעי העבירה של רישום כוזב במסמכים הם בדרך כלל בעלי תפקידים בתאגיד כמו מייסד החברה, מנכ"ל, סמנכ"ל, מנהל בתאגיד, פקיד, עובד בכיר או עובד זוטר ובעצם כל מי שביכולתו לבצע רישום כוזב או שעליו החובה לבצע רישום שלא בוצע.
במקרים רבים אנו נתקלים בעובדים זוטרים, יחסית, שזומנו לחקירה תחת אזהרה בלהב 433 או לחקירה ברשות לניירות ערך ובכוונתם למסור שהרישום הכוזב נעשה בהוראת גורם בכיר יותר בתאגיד. טענה זו יכולה להיות טעות קשה וחשוב לפנות לייעוץ לפני חקירה עם עורך דין פלילי מומחה לעבירות צווארון לבן, לפני שניגשים לחקירה.
בפרשת ארנסט יפת (שהיה בתפקיד מנכ"ל בנק לאומי) נקבע שגם אם העובד לא ביצע אישית את הרישום הכוזב, הוא היה זה שנתן את ההוראה לבצע את הרישום ולכן הוא אשם ברישום כוזב במסמכי תאגיד. יפת הואשם בעבירת רישום כוזב במסמכי הבנק בפרשת ויסות מניות הבנקים, מה שהוביל להתמוטטות הבנק (ע"פ 2910/94).
עבירות נלוות לעבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד
עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד שייכת לקבוצת עבירות המופיעה בסימן ו' לחוק העונשין העוסק בעבירות מרמה, סחיטה ועושק. מדובר בעבירות הונאה הנחשבות לחמורות מאוד ובהן: קבלת דבר במרמה, רישום כוזב במסמכי תאגיד, זיוף, שימוש במסמך מזויף, תחבולה, העלמה במרמה, עבירות מס, עבירות חוק ניירות ערך, ועוד.
העבירות הללו הן המקור להחלת חוק איסור הלבנת הון שהסנקציות והמגבלות בצידו הן, בין היתר, תפיסה זמנית לצורכי חילוט, הקפאת רכוש פרטי, עיקול חשבונות, שעבוד מקרקעין, תפיסת כלי רכב, השבתת העסק וכולי. הנאשם בעבירות הונאה צפוי לשנות מאסר ממושכות, קנסות, וחילוט רכוש פרטי ועסקי עד גובה שווי העבירה שביצע.
עבירת רישום כוזב היא עבירה כלכלית שאופייה כעבירת העושק, ובבסיסה ניצול המצוקה של האחר, עבירה זו יכולה להיות חלק מעבירות נוספות שנלוות אליה כמו:
- עבירת מרמה והפרת אמונים בתאגיד – בעל תפקיד בתאגיד שמציג מצג שקרי ביודעין בזמן ניצולו לרעה את האמון שניתן בו, לקידום מטרותיו שלו (בכך הוא גורם לפגיעה באמון הציבור ולנזק לתאגיד).
- עבירות של מנהלים או עובדים בתאגיד – העוסק באי גילוי מידע ופרסום מטעה בידי נושא משרד בכיר בתאגיד.
- גניבה בידי עובד – ניצול של האמון שנתן המעסיק בעובד, ופגיעה ביחסי אמון בעבודה ובין היתר: גניבת פרטים עסקיים, גניבת רשימת לקוחות, גניבת נכסים ושימוש בכספים, חיוב של העסק או לקיחת כסף לחשבון הפרטי של העובד.
- גניבה בידי מנהל – ככל שדרגתו של העובד גבוהה יותר, כך חומרת מעשה הגניבה.
- גניבה בידי עובד הציבור – מעובד ציבור מצופים נאמנות ומוסר מוגברים. גניבה בידי עובד ציבור מגלמת פגיעה באינטרס של אמון הציבור והחברה כולה. המחוקק ראה לנכון להחמיר בעונש בעבירה זו עד ל- 10 שנים מאסר.
חשוב לפנות לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי בהזדמנות הראשונה בשל ההשלכות הקשות של הליכים פליליים מסוג זה.
איסור הלבנת הון
הלבנת הון היא ביצוע פעולות כלשהי ברכוש או בהון שאינם חוקיים, או בניסיון להסתיר את מקור הכספים, את בעל הכספים וכדומה. לרוב מדובר בכספים שמקורם בפשיעה, מניפולציה או עסקה לא כשרה.
הלבנת הון נעשית בין היתר על ידי ניפוח הכנסות, הפקדות סכומים נמוכים במטרה לטשטש את הכספים הלא מדווחים, הברחות של נכסים וכספי מזומן מחו"ל והעברות כספים בגין עסקאות פיקטיביות או לאנשי קש.
במקרים רבים הלבנת הון קשורה לעבירות מרמה ובין היתר לעבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד. ההון הבלתי חוקי מתקבל באמצעות רישום כוזב או אי רישום.
דוגמה מעניינת לקשר בין רישום כוזב במסמכי תאגיד לעבירות הלבנת הון – היא פתיחת חשבון בנק על שם איש קש, למטרת שימוש בחשבון על ידי גורם שלישי – כל סכום שיכנס לחשבון המדובר הוא בחזקת "רכוש אסור", עלול להיתפס לצורכי חילוט ובעל החשבון עשוי להיחקר בחשד להלבנת הון.
חוק איסור הלבנת הון, תש"ס 2000 מבקש להילחם בתופעה של הלבנת הון שמתלוות לסחר בסמים, ולעבירות המרמה והמס השונות. על פי החוק, על הבנקים לדווח על פעולות שכוללות הפקדות מזומנים גבוהות, העברות של כסף מחו"ל, וקובע עונשי מאסר ממושכים המגיעים עד 10 שנות מאסר בגין הלבנת הון.
מאפייני עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד
עבירת רישום כוזב במסמכי התאגיד מאופיינת בפעולה של רישום כוזב, או לחילופין במחדל – אי רישום. במסגרת הוכחת העבירה לא צריך להוכיח שהמסמך זויף, אלא, שפרט הושמט או שנרשם פרט כוזב ושאינו נכון.
אין חובה להוכיח את עצם הרישום הכוזב ומספיק להוכיח שקיים מסמך המכיל רישום כוזב. כדי להקים אשמה פלילית על המשטרה להוכיח כוונה מצד מבצע הרישום, או מי שנמנע מרישום שחייב לבצעו, לרמות או להשיג דבר מה – על התביעה להוכיח שהעבירה בוצעה ביודעין ולא ברשלנות או בחוסר תשומת לב.
העבירה מתקיימת גם כאשר עובד בכיר גרם לעובד אחר לבצע את הרישום הכוזב במסמכים, במקרים כאלו, צפוי העובד הבכיר לעמוד לדין יחד עם העובד הזוטר.
עונש על רישום כוזב במסמכי תאגיד
המחוקק ביקש להחמיר עם נושאי משרה בתאגידים שלא שומרים על שקיפות, הגינות והתנהלות תקינה. התנהלות זו פוגעת בבעלי המניות שנותנים אמון בתאגיד ובנושאי המשרה בו לשמירה על כספם ורכושם.
העונש על רישום כוזב במסמכי תאגיד הוא עד 5 שנות מאסר, בין אם מנכ"ל החברה ביצע את העבירה או עובד זוטר. השיקולים לעונש הם הנזק הכלכלי שנגרם לתאגיד, לצד שלישי או לרשויות המדינה, נסיבות העבירה, ושיקולי הרתעה למי שמנצל את מעמדו כאיש ציבור או נושא משרה בתאגיד, לצרכי רווח אישי.
לפני הגשת כתב אישום בגין רישום כוזב במסמכי תאגיד, יישלח לחשוד מכתב יידוע ראשון המעדכן אותו בדבר הזכות לעורך שימוע לפני הגשת כתב אישום. חשוב מאוד לנצל את הזכות ולשכור עורך דין פלילי מומחה לעבירות אלו – זו הפעם הראשונה בה ניתן יהיה להעתיק את חומרי החקירה המוחזקים בידי המשטרה, לעיין בהם ולהתגונן בפני הפרקליטות.
לאחר מכן צפוי החשוד לקבל כתב חשדות המכונה מכתב יידוע שני, והוא יוכל לממש את זכות השימוע בטרם העמדתו לדין, באמצעות עורך דין פלילי מטעמו.
ייעוץ עם עורך דין פלילי לעבירות רישום כוזב
מדובר בעבירה של צווארון לבן שבצידה עונשי מאסר בפועל והשלכות כלכליות במישור האישי של נושא המשרה ושל החברה כולה. הרשעה יכולה להשפיע על העתיד המקצועי של הנאשם ועל עתידו וחירותו בכלל.
לכן חשוב להיעזר בעורך דין פלילי שיש לו הצלחות וניסיון במקרים דומים, עורך הדין ישמור על זכויותיו של החשוד וינסה למנוע הגשת כתב אישום. אם יוגש כתב אישום עורך הדין ינסה לגרום לביטולו, צמצומו או להגעה לעסקת טיעון מקלה מול הפרקליטות.
עורך הדין אלעד שאול הוא מבכירי עורכי הדין הפליליים בישראל, יוצא הפרקליטות ובעל ניסיון רב שנים בייצוג בעבירות צווארון לבן. אם הסתבכת בחשד לעבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד, הדבר החכם ביותר עבורך הוא לפנות לעורך הדין אלעד שאול שילחם וישמור על האינטרסים שלך. צוות המשרד יעשה הכול כדי להפחית מחומרת החשדות ולהוכיח העדר פגמים בהתנהלותך. הייצוג יאפשר לך הרגשת בטחון ודיסקרטיות מלאה.