מכירת אלכוהול לקטינים – סעיף 193א לחוק העונשין
מה אומר החוק על מכירת אלכוהול לקטינים? סעיף 193א לחוק העונשין קובע כי חל איסור מוחלט על מכירת אלכוהול לקטינים או אספקת אלכוהול לקטין שטרם מלאו לו 18 שנים. בגין מעשים אלו עלול אדם לעמוד לדין פלילי ולספוג עונשים שונים ובניהם עונשי מאסר וקנסות כספיים לצד הרשעה פלילית. כיצד להתמודד עם חקירה במשטרה בגין מכירת אלכוהול לקטין? האם ניתן לבטל כתב אישום על מכירת משקה משכר לקטין? והאם יישאר רישום פלילי בסופו של התהליך? עורך דין פלילי אלעד שאול מומחה במשפט פלילי מסביר כיצד לשמור על חפותך ואיך להתמודד עם עבירת מכירת בקרב קטינים.
מה העונש על מכירת אלכוהול לקטין או אספקת אלכוהול לקטין?
- סעיף 193א לחוק העונשין מחולק למספר חלקים ועוסק במספר עבירות שלכל אחת מהן רף ענישה אחר.
- סעיף 193א(א) קובע שבגין עידוד או שידול קטין לצרוך אלכוהול ישנו עונש מאסר של שלושה חודשי מאסר בפועל לצד קנסות כספיים.
- סעיף 193א(ב) לחוק קובע כי בגין מכירת משקאות משכרים ישנו עונש מאסר של שישה חודשי מאסר בפועל לצד קנסות כספיים.
בעלי עסקים שבבית העסק שלהם נמכר משקה משכר לקטין או סופק אלכוהול לקטין עשויים לעמוד לדין ואף לעמוד בפני הליכים משמעתיים, ביטול רישיון העסק ועוד. רשויות המדינה הכריזו מלחמה כנגד נגע הסמים והאלכוהול בקרב קטינים במדינת ישראל ועל כן בתי המשפט רואים בחומרה כל סיוע, שידול, עידוד, אספקה או מכירת אלכוהול למי שטרם מלאו לו 18 שנים.
לא ידעתי שהקונה קטין, אני פטור מעונש?
לא בהכרח! סעיף 193א(ג1) לחוק קובע:
(ג1) בעל עסק או מי שעובד בעסק שבו נמכרים משקאות משכרים, אשר מכר, הגיש או סיפק משקה משכר לקטין בניגוד להוראות סעיפים קטנים (א1) עד (ב), חזקה כי היה מודע לכך שמכר, הגיש או סיפק משקה משכר לקטין, אלא אם כן הוכיח, ברמת ההוכחה הנדרשת במשפט אזרחי, שהקטין הציג לו תעודה מזהה כאמור בסעיף קטן (ג), ולפיה הוא אינו קטין.
משמע, קיימת חזקה משפטית לפיה אדם אשר מוכר או מגיש אלכוהול לקטין יודע שמדובר בקטין ועל אותו אדם החובה להוכיח שהקטין הציג לו תעודה מזהה שמוכיחה כי הוא לא קטין. זאת אומרת, לא ניתן לטעון סתם כך "לא ידעתי שהוא קטין" אלא יש להוכיח שהקטין הציג תעודה והטעה את המוכר.
סעיף 193א(ג) קובע:
(ג) בעל עסק או מי שעובד בעסק שבו נמכרים משקאות משכרים, רשאי לדרוש מאדם המבקש שיספקו לו משקה משכר, שיציג לו תעודה בה ניתן לוודא את גילו. סעיף זה מקנה למי שרשאי למכור אלכוהול את הזכות לדרוש מהקונה הצגת תעודה מזהה לפיה ניתן לוודא שהקונה אינו קטין. כפי שניתן לראות, האחריות לוודא שהקונה לא קטין היא על המוכר!
מכירת אלכוהול לסוכן משטרה שהתחזה לקטין
משטרת ישראל מפעילה סוכנים סמויים על מנת להיאבק בתופעת מכירת אלכוהול לקטינים בקיוסקים ובפיצוציות. רוב הנחקרים והנאשמים בחשד למכירת אלכוהול לקטין מכרו או הגישו אלכוהול לסוכן משטרתי אשר נראה חזותית, לטענת המשטרה, כקטין וכי מוכר האלכוהול לא ביקש תעודת זהות ובעצם לא ווידא שהקונה אינו קטין.
במקרים אלו המשטרה עשויה לפעול באופן אסור בשיטת " סוכן מדיח" למשל, או בשיטות אסורות אחרות ולכן חשוב להתייעץ עם עורך דין פלילי מיד עם קרות המקרה ולפני החקירה במשטרה, וזאת על מנת למסור גרסה טובה שתשמור על זכויותיך.
כך למשל, יש לבחון האם הסוכן המשטרתי באמת קטין או שמדובר באדם שכל אדם סביר היה חושב שהוא בגיר מבחינה חזותית? כמו כן יש לבחון האם הסוכן קיבל לידיו בפועל משכה אלכוהולי והאם המכירה או ההגשה תועדה במצלמת וידאו, שאם לא כן התיק עשוי לקרוס מבחינה דיני הראיות.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
איך להימנע ממכירת אלכוהול לקטין?
חוק העונשין מטיל אחריות על בעל עסק ועל מוכר אלכוהול לבדוק את תעודת הזיהוי של אדם אשר רוכש אצלו אלכוהול. החוק מעניק למוכר את הסמכות לדרוש תעודת זיהוי ואף לסרב למכור אלכוהול לאדם שלא מציג תעודת זהות כדי להימנע מתופעת מכירת אלכוהול לקטינים. לפיכך ההמלצה היא תמיד לבדוק תעודת זהות בעת מכירת אלכוהול, על אחת כמה וכמה לקונים בעלי חזות צעירה. אם הלקוח לא הציג תעודת זהות או סרב לבקשתכם – לא למכור ולא להגיש לו אלכוהול.
חקירה במשטרה בגין מכירת אלכוהול לקטינים
ישנם טיעונים שנחקר חייב לטעון בעת חקירה במשטרה בחשד להגשה או מכירת משקאות משכרים, מנגד, יש טענות שאסור לחשוד לטעון, טענות שעשויות לסבך אותו בפלילים ולהוביל להעמדה לדין ולענישה פלילית. כמו כן, יש לא מעט פרמטרים שצריך לבדוק במהלך החקירה המשטרתית אשר עשויים להוביל לסגירת התיק ולמחיקתו מהמרשם הפלילי.
לשם כך, חובה לפנות לעורך דין פלילי, להתייעץ ולנקוט פעולות משפטיות על מנת לשמור על חפות הנחקר ולגרום לסגירת התיק ללא העמדה לדין. נחקרים רבים סוברים שיוכלו להתמודד לבד עם חוקרי המשטרה בשיטת "סמוך עלי יהיה בסדר", אולם הנחקרים לא לוקחים בחשבון שמהעבר השני עומד חוקר משטרה מנוסה, נחמד ככל שיהיה, שתפקידו להפוך תיקים לכתבי אישום, וכן – גם בתיקים שנראים על פניו "קלים".
לצורך כך מותר לחוקר המשטרה להפעיל מגוון פעולות חקירה ותרגילי חקירה ואף לשקר לנחקר ולעודד אותו להודות. זומנת לחקירה במשטרה? פנה לעו"ד לייעוץ משפטי בתחום מכירת אלכוהול לקטינים.
כתב אישום על מכירת אלכוהול לקטינים
התנהלות הנחקר בחקירת המשטרה ולאחריה תשפיע השפעה מכרעת על הסיכוי שיוגש נגדו כתב אישום. עד להגשת כתב האישום ניתן להגיש באמצעות עו"ד פלילי בקשה לסגירת תיק המשטרה ובכך להימנע מההליך הפלילי. אם בקשה כזו לא הוגשה, או הוגשה וסורבה – יש להתמודד בפני הליך משפטי פלילי ולהתגונן מפני כתב אישום.
מדינת ישראל מפעילה את הרשות החוקרת, משטרת ישראל, וכן את הרשות התובעת בתיקים מעין אלו – מפלגת התביעות הפליליות של המשטרה. בתום חקירת משטרה התיק עובר למפלג התביעות לעיונו של תובע, עו"ד במקצועו. התובע בוחן את חומר הראיות ומחליט האם יש מקום להעמיד את החשוד לדין. כבר כאן יש לוודא שעורך דין פלילי מטעמך משכנע את התובע לגנוז את התיק.
אף אם הוגש כתב אישום בגין מכירת אלכוהול לקטין, ניתן לבוא במגעים עם התביעה במטרה להוביל לביטול כתב האישום, סיום ההליך באי הרשעה פלילית או הסכמה על הסדר טיעון מקל שלא כולל ענישה כבדה.
עו"ד פלילי מנוסה בתחום מכירת אלכוהול לקטינים
כותב המאמר הוא עורך דין פלילי אלעד שאול, סנגור פלילי ובעל משרד עורכי דין פליליים הממוקם בתל אביב ומייצג חשודים ונאשמים בכל רחבי הארץ בנאמנות וביעילות. עורך דין פלילי שאול בעברו ייצג את מדינת ישראל בהליכים פליליים והתמחה בפרקליטות מחוז תל אביב. נחקרת בחשד למכירת אלכוהול לקטין? הוגש נגדך כתב אישום בנושא זה? אתה מוזמן לפנות למשרד עורך דין פלילי אלעד שאול לייעוץ ראשוני ללא עלות.
משרדנו הראשי ממוקם בתל אביב ואנו מייצגים בכל רחבי הארץ.