זומנת לחקירה פלילית? זה הזמן להתייעץ עם עורך דין פלילי מנוסה ומיומן. חקירה פלילית היא כרטיס כניסה לעולם קשה ומורכב אשר כרוך בסיכון ממשי לפגיעה בשמו הטוב ובחירותו של כל אדם. מן הסיבה הזו חשוב לדעת כיצד להתגונן בפני האשמות פליליות וכיצד לנהוג נכון בעת החקירה. עו"ד אלעד שאול, שותף מייסד בפירמת עורכי הדין אלעד שאול ושות', עונה על כל השאלות החשובות כדי שגם אתם תוכלו להגיע לתוצאות הטובות ביותר מבחינתכם ולהסיר מליבכם דאגה.
זימנו אותי לחקירה במשטרה בטלפון – אני חייב להתייצב?
רבים מלקוחותיי שואלים האם זימון לחקירה במשטרה בטלפון מחייב התייצבות? חשוב לדעת שעל פי חוק אין חובה מפורשת בחוק להתייצב לחקירה במשטרה, ביחוד כאשר הזימון נעשה טלפונית אשר עשויה לעורר בכל אדם תחושה של ספק האם אכן דיבר עם נציג מטעם המשטרה או שמישהו מנסה להערים עליו. עם זאת, סירוב להתייצב לחקירה במשטרה עשוי להוביל להוצאת צו מעצר, הגעת ניידת משטרה למקום המגורים או מקום עבודת החשוד והבאתו לחקירה בניגוד לרצונו כעצור, מה שעלול לגרום לאי נעימות גדולה, לפגוע בשמכם הטוב כמו גם לטראומה לא פשוטה. מסיבה זו, במידה ויצרו איתך קשר טלפוני והזמינו אותך להתייצב לחקירה, פנה לייעוץ משפטי מהר ככל הניתן על מנת להיערך לבאות.
חשוב לדעת – בסיום הליך החקירה התיק מועבר לתובע משטרתי או פרקליט שבוחן את חומר הראיות ויכול להחליט על העמדת החשוד לדין והגשת כתב אישום פלילי ולכן יש להיערך באופן אופטימלי לחקירה כדי למנוע הפללה עצמית ולענות על כל השאלות בצורה ברורה ועניינית שאינה יכולה להתפרש לשני פנים.
התקשרו אלי מהמשטרה והזמינו אותי לעדות – האם אני עומד להיחקר?
הניסיון מלמד שבחלק גדול מהמקרים חוקרי המשטרה נמנעים מלספר בטלפון לנחקר שהוא עתיד להיחקר מן החשש שיברח או ינסה לתאם גרסאות עם שותפיו לפשע. לכן מוסרים לו שהוא מזומן "למסור עדות" בלבד. מדוע השוטר מסתיר את העובדה שהנחקר מזומן לחקירה תחת אזהרה ומטעה את הנחקר? ישנן כמה סיבות עיקריות:
- על מנת לגרום לחשוד לחשוב שהוא מגיע לעדות בלבד – ולהפתיע אותו בזמן אמת.
- על מנת להקטין את הסיכוי שהחשוד יתייעץ עם עורך דין לפני החקירה.
- על מנת להקטין את הסיכוי שהחשוד ישבש את החקירה, יהלך אימים על עדים נוספים או ימלט.
אם כן, זימון טלפוני על ידי שוטר למתן "עדות" עלול להתברר בסופו של דבר כזימון מתוכנן מראש לחקירה באזהרה בחשד לביצוע עבירה פלילית. ההמלצה היא להתייעץ עם עורך דין פלילי מיד לאחר קבלת שיחת הטלפון מהמשטרה ולהגיע מוכנים ומזומנים לכל מצב.
מה אני צפוי לחוות במהלך החקירה?
חקירה פלילית היא אירוע קשה, לא נעים ומלחיץ ביותר. לחוקרי המשטרה יש "ארגז כלים" מקצועי ובו כלים מתוחכמים שתכליתם להוציא את האמת מהנחקר במקרה הטוב, או לגרום לאדם חף מפשע להודות, במקרה הרע. בין הכלים הללו ניתן למנות את תרגילי החקירה הבאים:
- שוטר טוב – שוטר רע: חוקר אחד מקשה על הנחקר, צועק עליו, מגדף אותו, משפיל אותו – ולאחר מכן מגיע "שוטר טוב" אשר גורם לחשוד להרגיש בנוח ולשתף פעולה.
- מדובבים: הפגשת הנחקר עם חשודים או עצורים אחרים (חלקם שוטרים סמויים) שינסו לדובב את הנחקר ולהוציא ממנו הודאה בביצוע העבירה במסגרת שיחה שנראית תמימה לחלוטין.
- איומים: במסגרת החקירה עשוי הנחקר לספוג איומים במעצר, איום שיזרקו אותו לכלא, יקחו לו את הילדים, יפסיד את עבודתו – אלא אם ישתף פעולה עם המשטרה.
- הפעלת לחצים: ישנם מגוון כלים שתכליתם לגרום לנחקר להישבר ולמסור גירסה שתואמת את התיזה של החוקר המשטרתי.
- שקרים והבטחות: חוקר המשטרה עלול להבטיח הבטחות ללא כיסוי ואף לשקר לנחקר על מנת לשכנע אותו להודות בביצוע העבירה.
כל אלו, ועוד אירועים רבים ומגוונים, צפויים לך כנחקר במהלך החקירה המשטרתית.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
איך להגן על עצמי מפני חקירה משטרתית?
הדרך היחידה היא לפנות בדחיפות לייעוץ עם עו"ד פלילי מומחה. עורך הדין מכיר את כל תרגילי החקירה האפשריים ובמסגרת הייעוץ יחשוף בפניך את כל הקלפים והסודות של חוקרי המשטרה. יתרה מכך, ייעוץ לפני חקירה מגלה לנחקר את כל זכויותיו במהלך החקירה הפלילית ובניהן "הזכות לשמור על שתיקה", "הזכות להימנע מהפללה עצמית", ו-"זכות ההיוועצות עם עורך דין" לפני החקירה. ישנן זכויות רבות נוספות לנחקר ועלייך לדעת אותן בטרם הגעתך לתחנת המשטרה.
האם ייקחו ממני טביעות אצבע ויצלמו אותי למאגר החשודים של המשטרה?
פקודת מטא"ר (המטה הארצי) מספר 14.05.04 קובעת:
"הנסיבות שבהן רשאי שוטר המוסמך לכך ליטול מאדם אמצעי זיהוי או להורות על נטילה כאמור
בידי בעל מקצוע רפואי הן אלה:
(1) האדם חשוד בעבירה, והוא נחקר עליה באזהרה;
(2) האדם נאשם בעבירה;
(3) האדם הורשע בעבירה בישראל;
(4) האדם הורשע מחוץ לישראל ונושא את עונשו בישראל"
על פי הנחיות המשטרה המובאות לעיל, שוטר רשאי ליטול מחשוד בעבירה אמצעי זיהוי ובניהן טביעת אצבע ואף צילומי פנים.
האם מותר לי לסרב למסור טביעות אצבע וצילומי פנים?
פקודת המטא"ר קובע את הנוהל במקרה בו אדם מסרב למסור טביעת אצבע או צילומי פנים שיכללו במאגרי המשטרה:
"(1) טביעת אצבעות או תצלום – השוטר יבקש את אישור הקצין המורשה לנטילה ללא הסכמה ולשימוש בכוח סביר, אם יידרש כזה."
משמעות הדברים היא, כי אדם רשאי לסרב למסור טביעות אצבע וצילומי פנים, אולם הוא בחלק גדול מן המקרים ניתן לגבות ממנו את אמצעי הזיהוי תוך הפעלת כוח סביר עליו. לעניין זה, נטילת טביעות צבע תוך הפעלת כוח על החשוד, וצילום החשוד בניגוד לרצונו ותוך העמדתו בכוח אל מול המצלמה.
האם חקירה במשטרה משאירה רישום פלילי?
חקירה במשטרה יכולה להוביל להגשת כתב אישום, הרשעה פלילית ורישום פלילי אותו קשה מאוד למחוק. בד בבד, מיד עם חקירת החשוד תחת אזהרה נפתח לחובתו תיק פלילי המהווה רישום פלילי משטרתי מסוג מב"ד (תיק ממתין לבירור דין). עם רישום מסוג זה, עשוי האדם להתקשות במציאת עבודה או להוציא תעודת יושר, ולכן יש לפנות להתייעצות עם עורך דין כדי לברר מה ניתן לעשות בנוגע לכך.
עו"ד אלעד שאול, שותף מייסד בפירמת עורכי הדין אלעד שאול ושות', נמצא לשירותכם בכל זמן למתן ייעוץ משפטי ומענה על כל שאלה או בקשה שיש לכם.