בתחילת חודש ספטמבר 2020 מצא יואב צפריר, צעיר בן 19, את מותו במהלך בילוי במסיבת טבע מחתרתית שהתקיימה ללא אישור הרשויות. מוות מיותר, שיכול היה להימנע לו רק מארגני המסיבה היו פועלים לקבלת האישורים הדרושים על כל הכרוך בהם. עו"ד אלעד שאול, עורך דין פלילי, מסביר האם קיום מסיבת טבע מחתרתית היא מעשה פלילי?
מות הצעיר במסיבת הטבע שנערכה ללא אישור
מות הצעיר בנסיבות טרגיות לא מנעה ממארגני מסיבות טבע אחרים לקיים מסיבה נוספת, כשבוע לאחר האסון, סמוך לישוב שוהם. גם מסיבה זו נערכה ללא אישורי המשטרה, אישורי כבאות, המועצה המקומית ומגן דוד אדום. בשונה מהאירוע הטראגי בו מצא יואב צפריר את מותו, הפעם משטרת ישראל עשתה כל שביכולתה לאתר את מיקום המסיבה, איתרה את מארגן המסיבה, קנסה אותו ופיזרה את החוגגים.
אחת הדרישות הבסיסיות לקיום מסיבת טבע מאורגנת ו/או כל אירוע ובו התקהלות המונית – היא נוכחות מספקת של גורמי הצלה ומגן דוד אדום. הדבר חשוב למקרה שיצטרך פינוי של אחד המבלים בין אם בשל החום הכבד, או חלילה שימוש בסמים הנהוגים במסיבות מעין אלו (כגון אסיד, MDMA, אקסטזי וכדומה).
מארגן המסיבה נקנס וקיבל דו"ח על התקהלות בשטח בניגוד להנחיות משרד הבריאות. לצד הדו"ח עוקב מארגן המסיבה על ידי המשטרה בגין הפעלת עסק בלתי חוקי.
האם מארגן המסיבה אשם בגרימת מוות ברשלנות?
בהחלט יתכן! אדם המארגן מסיבה בלתי מוסדרת, בתנאים בלתי סבירים, תוך התקהלות רבה וללא נוכחות של גורמי ההצלה – מסתכן בחקירה פלילית ובהאשמה בגרימת מוות ברשלנות. רשלנות מוגדרת בחוק העונשין כ-"נטילת סיכון בלתי סביר להתרחשות התוצאה או לגרימת הסכנה כאמור".
עם קיום מסיבת טבע ללא אישורים, תוך ניסיון עיקש להסתיר את מיקום המסיבה, בידיעה שבמקום נעשה שימוש מאסיבי בסמים מסוגים שונים, תחת השמש הקופחת ובהיעדר גישה או נוכחות של כוחות הצלה – מדובר בנטילת סיכון בלתי סביר על חשבונם של משתתפי המסיבה.
אמנם, במרבית מסיבות הטבע האירוע עובר ללא אובדן חיים – אך מספר פעמים בשנה אנו עדים למסיבות שמסתיימות באורח טראגי. מארגני המסיבות נחקרים במשטרה בחשד לגרימת מוות ברשלנות, לעיתים מועמדים לדין ומרצים עונשי מאסר.
הפעלת עסק בלתי חוקי
סעיף 14 לחוק רישוי עסקים קובע שהפעלת עסק ללא רישיון היא עבירה פלילית שדינה עונש מאסר של עד 18 חודשים מאחורי סורג ובריח.
בחיפוש בכליו של מארגן המסיבה נמצאה מחברת ובה תיעוד לסכומים ששילם או התעתד לשלם עבור אנשי מקצוע שונים על מנת לקיים המסיבה. בכליו של שותפו נמצאו גם צמידים עם מספרים סידוריים שחולקו למבלים במסיבה. אלו כמובן מעלים חשד סביר לכך שמארגן המסיבה ניהל בעצם עסק בלתי חוקי.
ניהול עסק באופן לא חוקי ובעצם ללא רישיון מהווה עבירה פלילית שלה נלווה הליך פלילי שמתחיל בחקירה במשטרה, הגשת כתב אישום והעמדה לדין. במקרה הנ"ל קיים חשד סביר שמארגן המסיבה הפעיל עסק ללא רישיון ואף ללא אישורים הכרחיים ממשטרת ישראל, מכבי אש, הרשות המקומית בשוהם ועוד.
פעילות של ניהול עסק ללא רישיון עלולה להוביל לצו סגירה של העסק, הטלות קנסות כבדים ולהותיר את בעל העסק עם רישום פלילי. קיימים כמובן מקרים ובהם ניהול רחב של עסק כזה עלול גם להוביל להטלת עונשי מאסר בפועל של עד שנה וחצי.הגשת כתב אישום
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
עבדתי במסיבת טבע, האם אני חשוף להליך פלילי?
בהחלט! חוק רישוי העסקים חל גם על עובדי העסק ומטיל עליהם אחריות לניהול עסק ללא רישיון. בפועל, העובדים יכולים להיות מואשמים ולעמוד לדין תחת אשמה של ניהול עסק ללא רישיון.
עבירה נוספת מכוח רישוי עסקים היא מניעת כניסה לבית עסק של מי שמוסמך לערוך ביקורת מכוח החוק על מנת לבחון אם בית העסק עומד בתנאי הרישיון. לא אחת אני נתקל בחקירות פליליות שנפתחות כנגד עובדים במקומות בילוי שמונעים מפקחים לבצע את עבודתם מכוח חוק רישוי עסקים. אקט נוסף הנחשב לעבירה פלילית הוא סירוב להציג את רישיון העסק בפני בעלי התפקיד.
מי שממשיך בהפעלת עסק ללא רישיון לאחר שהוצא נגדו צו בית משפט המורה על הפסקת פעילות העסק הלא חוקי עלול למצוא עצמו במאסר בפועל של עד שנתיים.
אני רוצה לארגן מסיבת טבע מה עלי לעשות?
ראשית, עליך להכיר את הוראות החוק בנוגע לארגון אירועים המוניים, לפעול על מנת לקבל את כל האישורים הדרושים ולוודא שהמקום בטיחותי וערוך לקבלת קהל בכמות המותרת ברישיון שקיבלת.
התקהלות בלתי חוקית בתקופת משבר הקורונה
למול משבר הקורונה שפקד את ישראל, מתחילת השנה נחקקו מספר חוקים חדשים ובהם כמה עבירות פליליות חדשות שנועדו לבלום ולמנוע את התפשטות המחלה. בין היתר, קיומן של מגבלות ואיסורים על התקהלות המונית, כמו זו שקורית בדרך כלל במסיבות טבע מחתרתיות.
החוק בישראל מגדיר התקהלות כ"שהייה בסמיכות של מספר אנשים". באותה מסיבת טבע מחתרתית נחשפו השוטרים להתקהלות של מבלים רבים בשטח פתוח. בניגוד להנחיות משרד הבריאות המתירות עד 20 אנשים בשטח פתוח, במקום שהו מאות רבות של חוגגים.
קיום מסיבת טבע מחתרתית, לצד העובדה שהיא טומנת בתוכה גם השתלטות על שטח, לא מוגדרת כהתקהלות מותרת שניתן לאשרה. השוטרים שהגיעו למקום היו כמובן רשאים להורות על פיזור ההתקהלות ואף לקנוס את הנוכחים, וכך היה. נקראת לחקירה בגין קיום אירוע או התארגנות בלתי חוקית? עבירה על חוק רישוי עסקים? אנו לרשותך בכל עת!