מהי התחזות?
הצגה עצמית כוזבת במטרה להשיג מראה, סמכות או זכות שאינה קנויה לאדם תחשב כהתחזות. אולם, יש לציין כי התחזות תחשב כעבירה רק בהתקיים 2 יסודות – היסוד הראשון הוא ידיעה, והשני כוונה. כלומר המתחזה צריך לדעת שהוא מציג את עצמו כאדם אחר או לחלופין שהאדם העומד מולו חושב שהוא אדם אחר, וכן למתחזה צריכה להיות כוונה להונות או לרמות על מנת להשיג תועלת או טובת הנאה כלשהי שהמתחזה אינו זכאי לה.
חוק העונשין התשל"ז -1977 , מתייחס למספר עבירות שונות של התחזות אשר נסיבותיהן שונות ובהתאם לכך, גם הענישה בגינן שונה. כך למשל סעיף 441 לחוק (שהוא הסעיף המרכזי העוסק בעבירת ההתחזות) מתייחס להתחזות לאדם אחר, סעיף 442 מתייחס למצב בו אדם מודה בשם של אדם אחר בחבות כלשהי בפני בית – משפט, הוצאה לפועל ועוד.
סעיף 443 לחוק מתייחס לאדם המתחזה כבעל תעודה, סעיף 445 מתייחס למי שמשתמש באופי של אדם אחר על – מנת להשיג עבודה, סעיף 238 מתעסק בהתחזות לעובד ציבור (פקיד ממשלתי למשל) וכן ישנם סעיפים רבים ונוספים בחוק זה ובחוקים אחרים המתייחסים למצבים שונים הקשורים כולם להתחזות.
מתי התחזות תחשב כמותרת?
התחזות תחשב כפעולה חוקית במילוי תפקיד של חוקר פרטי, מרגל, סוכן חשאי וכו'. במצבים אלה מלבישים לאותם אנשים זהות שונה מזהותם האמיתית, וזאת בכדי לקבל מידע בעבור האדם אחריו הם עוקבים. אולם במצבים אלה ההתחזות הינה למטרה ראויה וחוקית, ואדם המתחזה באופן זה לא יורשע בדבר על – פי חוק העונשין.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
מהי התחזות כבעל תעודה ומה כל כך חמור בה?
סעיף 443 לחוק העונשין קובע כי אדם שמתחזה לאדם שקיבל תעודה מאת רשות מוסמכת, המעידה שלאותו אדם יש כשירות מוכרת לעניין מסוים, או שהוא נושא משרה מסוימת, או שזכאי לעסוק במקצוע או בעסק מסוים, או שלחלופין בעל התעודה זכאי לזכות מסוימת – עשוי להיות מורשע בהתאם לסעיף זה, ועונשו יכול להגיע עד חמש שנות מאסר.
כלומר, התחזות כבעל תעודה עשויה לבוא לידי ביטוי במספר דרכים, כמו למשל התחזות לאדם בעל רישיון לעסוק בתחומו, או לחלופין התחזות לאדם שקיבל תעודה המעידה על התנהגותו או מקצועו. כך למשל המתחזה יכול להתחזות לרופא, פסיכולוג, עורך – דין, שוטר, אדם שקיבל תעודת יושר ועוד.
התחזות כבעל תעודה עשויה לסכן את מבקש העזרה או העצה, ואף את הציבור כולו – במידה ומדובר באדם שבזכות זיוף תעודת יושר, וחרף עברו האלים והפוגע – התקבל למשרה בעלת השפעה וכוח לדוגמא. יתר על כן, סעיף 444 לחוק העונשין קובע כי גם אדם שהעביר את תעודתו הרשמית (שניתנה לו כחוק) לאדם אחר על מנת שאותו אדם יוכל לעשות בה שימוש ולהתחזות לו – ייענש, ועונשו יהיה עד שלוש שנות מאסר.
יש לציין כי רמת חומרת העבירה משתנה בהתאם לאופי התפקיד, למשך זמן זיוף התעודה והונאת הסביבה, וכן בהתאם לנזק שנגרם כתוצאה מהזיוף. עם – זאת, במידה ומדובר במעידה חד פעמית, שבצועה על – ידי אדם נורמטיבי לחלוטין, קיימת אפשרות שנסיבותיו האישיות וכן נסיבות האירוע, יביאו לכך שאדם זה לא יורשע כלל.
ת"פ 19-11-10362 מדינת ישראל נ' סנוקרט ואח'
האחים עאמר ומוחמד סנוקרט סיפקו במשך עשרה חודשים לאתרי בניה שמונה מפעילי עגורונים שאינם מוסמכים. בפסק – דין זה הנאשמים סיפקו עובדים מתחזים, כאלה שאין להם הסמכה או רישיון כדין, זייפו להם תעודות מתאימות, וכן שידלו את עובדיהם להתחזות ולהציג את עצמם כבעלי רישיונות מתאימים. על – פי ככתב האישום, עבירות אלו נעשו במטרה לקבל במרמה תשלומים בעבור אספקת כוח – אדם המשמשים להפעלת עגורוני צריח.
במעשיהם הנאשמים סיכנו את חייהם של מפעילי העגורנים וגורמים בסביבה שלהם, ולבסוף הורשעו במספר רב של עבירות, כשבניהם גם עבירת שידול התחזות לבעל תעודה, על פי סעיף 443 לחוק העונשין.
ייצוג משפטי בעבירת התחזות כבעל תעודה
מכיוון שעבירה זו הינה עבירה פלילית לכל דבר, והרשעה בעבירה זו עלולה להסתיים בעונש מאסר בפועל (כשלעיתים לצידו מושת גם קנס כספי) – באם נקלעתם למצב בו נחקרתם בחשד לכך שעברתם על עבירה זו, או לחלופין באם נאשמתם בכך – מומלץ לפנות לעורך – דין המבין בתחום זה שיוכל לסייע לכם.
ייצוג משפטי יבטיח כי זכויותיכם ישמרו במהלך החקירה ולאחריה, וכן שהאינטרסים שלכם יוצגו בצורה הטובה ביותר.