תלונת שווא במשטרה היא תופעה מכוערת אליה אני נחשף בשנים האחרונות יותר ויותר. בחברה המבוססת על אמון ושיתוף פעולה, מערכות אכיפת החוק ממלאות תפקיד מרכזי בשמירה על הסדר והביטחון. תלונות השווא הן שימוש ציני במשאבים של מערכת אכיפת החוק ופגיעה קשה בזכויות האדם. לעתים קרובות תלונות השווא מוגשות למשטרה בכוונה זדונית לפגוע באדם אחר במסגרת סכסוכים עסקיים, אישיים או בהליכי גירושין. מעשה זה לא רק מבזבז משאבים יקרים של המשטרה, אלא גם בעל השלכות חמורות על פי החוק ופוגע מאוד בחשוד שנחקר על לא עוול בכפו. עו"ד אלעד שאול מסביר.
תלונת שווא במשטרה – עבירה פלילית
במדינת ישראל תלונת שווא במשטרה נחשבת לעבירה פלילית מסוג מסירת ידיעה כוזבת שעלולה להוביל לעונשים חמורים של עד שלוש שנות מאסר. כאשר אדם מפברק תלונה במשטרה, זה מסיט את תשומת הלב המשטרתית המוגבלת ממקרים אמיתיים הדורשים תשומת לב, דבר שעלול לסכן חיים ולהשפיע על היעילות הכוללת של מערכות אכיפת החוק.
תלונות שווא יכולות לנוע בין האשמות של גניבה, תקיפה, הטרדה מינית או אפילו פשעים חמורים יותר כמו אונס. תלונות אלו עשויות להיות מוגשות מתוך כעס, רצון לנקום או כדי לנסות לתפוס עמדה חזקה בסכסוך שמתנהל כגון הליכי גירושין או סכסוכים משפטיים אחרים.
מה ההשלכות של תלונת שווא במשטרה?
ההשלכות של הגשת תלונת שווא במשטרה עשויות להיות משמעותיות. החל מעצם החקירה תחת אזהרה במשטרת ישראל שהיא מעמד קשה, מסוכן ולא נעים ועד הגשת כתב אישום פלילי לבית משפט וניהול הליכים משפטיים פוגעניים.
מי שימצא אשם בעבירה פלילית עלול לעמוד בפני מגוון עונשים וסנקציות משנות חיים לרבות קנסות, עבודות שירות או אפילו מאסר בפועל, בהתאם לחומרת המקרה.
יחד עם זאת, גם מגיש תלונת השווא חשוף להליכים פליליים, אם החשוד הצליח לסגור את התיק הפלילי שנפתח נגדו ויש ברשותו ראיות לכך שהתלונה הוגשה מלכתחילה כתלונת שווא, המתלונן צפוי לעונשים הקבועים בחוק שנועדו לא רק להרתיע אנשים מהגשת תלונות שווא אלא גם כדי להבטיח את האמון של האזרחים במשטרה ובמערכת המשפט.
טיפ זהב
לשקר אין רגלים! תמיד אפשר להוכיח שהמתלונן משקר. במסגרת בניית אסטרטגיה משפטית מקיפה, אנחנו מוצאים את הסדקים בתלונת המתלונן, פועלים לאיסוף ראיות המוכיחות שהוא שקרן ומעבירים את הראיות בצורה חכמה ומסודרת לרשויות אכיפת החוק. אל תתמודדו לבד!
מה עושים במקרה של תלונת שווא?
אם נפלתם קורבן לתלונת שווא, חשוב לפנות לייעוץ משפטי בהקדם האפשרי. עורך דין פלילי אלעד שאול מיומן ובעל מומחיות בהתמודדות נגד תלונות שווא יכול להעניק לכם את הליווי והתמיכה הדרושים כדי להתמודד עם הסיטואציה הקשה שנוצרה. כמו כן, הוא יכול לעזור לכם לבנות הגנה חזקה ולהשיג ראיות שיוכיחו שמדובר בתלונת שווא, לאחר מכן, להבטיח שהזכויות שלכם מוגנות ושהאמת תצא לאור.
במסגרת ניסיוננו הרב, עמדנו לרשותם של מאות לקוחות שהתמודדו עם תלונות שווא וסייענו להם לצאת עם ראש מורם. אם אתם הוגשה נגדכם תלונת שווא במשטרה, פנו אלינו לייעוץ בהקדם ונסייע לכם.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
תביעה אזרחית על תלונת שווא
מעבר למשמעות הפלילית של תלונות שווא, במקרה של תלונת שווא ניתן להגיש תביעה אזרחית על תלונת שווא נגד המתלוננים בגין מגוון עוולות אזרחיות כגון נגישה, פגיעה בפרטיות, לשון הרע ועוד. במידה שנפלתם קורבן לתלונת שווא, תוכלו להגיש תביעה אזרחית ולקבל פיצוי עבור הנזקים שנגרמו לכם. בין אם מדובר בפגיעה במוניטין שלכם, פגיעה בקריירה, הוצאות תשלום שכר טרחת עורכי דין והוצאות משפט או כל נזק אחר, תוכלו לקבל את הפיצוי שמגיע לכם.
סוגים תלונות שווא נפוצות
תלונת שווא במשטרה היא עבירה חמורה עם השלכות קשות למדי עבור מי שהתלוננו נגדו תלונת שווא. מעבר לכך, תלונות שווא עלולות לשבש את מערכות הצדק, לבזבז משאבים יקרים ולגרום נזק רב. אם התלוננו נגדכם תלונת שווא במשטרה, פנייה לייעוץ משפטי מקצועי היא קריטית. ישנם מספר לא מבוטל של סוגי תלונות שווא אליהן אני נחשף ביום יום:
א. תלונת שווא על תקיפת בת זוג – בדרך כלל התלונה מוגשת במסגרת סכסוך גירושין או לקראת תחילת הליך פירוק הזוגיות. לצערנו, עורכי דין רבים לענייני משפחה נוהגים להמליץ ללקוחותיהם להגיש תלונות שווא כדי לזכות ביתרון משפטי בבית הדין הרבני או בבית משפט לענייני משפחה.
ב. תלונת שווא על תקיפה או תלונות שווא על איומים – מוגשת בדרך כלל בסכסוכים בין שכנים (ראו גם תלונת שווא בין שכנים) ולפעמים מוגשת גם בעימותים יום יומיים כמו ריב נהגים בכביש.
ג. תלונות שווא של קטינים – מוגשת לפעמים מבלי לשים לב, כאשר קטין מספר שחווה אירוע לא נעים, למורה, מטפל או יועצת יש חובת דיווח למשטרה. כך במקרים רבים המשטרה פותחת בחקירה כאשר הקטין כלל לא התכוון לכך.
ד. תלונת שווא על אונס או תלונת שווא על הטרדה מינית – מוגשות על ידי נשים וגברים במטרה לפגוע באדם איתו הייתה להם אינטראקציה רומנטית כלשהי. לעיתים המתלוננת בודה את התלונה מליבה באופן מלא ולעיתים מדובר במתלוננת שבאמת מאמינה שעברה אונס או עבירת מין אחרת ומגישה תלונה מבלי להבין שאין לה כל בסיס.