עבירת ריבוי נישואין – פוליגמיה, קבועה בסיף 176 לחוק העונשין ומייחסת לנאשם נישואין ליותר מאדם אחד. לאחר שנים רבות בהן משטרת ישראל לא אכפה את הדין בעבירה זו, מסתמנת מגמה לאכיפה ממשית בנושא ריבוי הנישואין, בין היתר במגזר החרדי ובמגזר הערבי. זימון לחקירה במשטרה בגין עבירת ריבוי נישואין עלולה להגיע כדי פתיחת תיק פלילי, הגשת כתב אישום וענישה פלילית של ממש. עו"ד אלעד שאול, שותף מייסד במשרד אלעד שאול ושות', מסביר את המורכבות שבעבירת ריבוי הנישואין ואכיפתה.
מה העונש על עבירת ריבוי נישואין – פוליגמיה?
סעיף 176 לחוק העונשין מציב את עבירת ריבוי הנישואין כעבירה חמורה מסוג פשע שדינה עד 5 שנות מאסר. לשון סעיף החוק: "נשוי הנושא אישה אחרת ונשואה הנישאת לאיש אחר, דינם – מאסר חמש שנים. העבירות הפליליות מתחלקות למדרג משולש, העבירות החמורות פחות הן עבירות חטא, העבירות החמורות יותר הן עבירות עוון, ואילו העבירות החמורות מכולן הן עבירות פשע שהעונש בגינן הוא מעל 3 שנות מאסר. עבירת ריבוי הנישואין היא אחת העבירות החמורות בספר החוקים והענישה בצידה מחמירה ביותר.
האם האיסור הפלילי על ריבוי נישואין חל גם על נשים?
בהחלט! קיים איסור מפורש לגבר לשאת מספר נשים וכן חל איסור מפורש לאישה לשאת מספר גברים. לשון החוק חסרה לעניין עבירת ריבוי נישואין – פוליגמיה של זוגות חד מיניים שהרי לשון החוק מדברת על "נשוי הנושא אישה אחרת" וכן "נשואה הנושאת איש אחר" – בעידן זה, המחוקק טרם תיקן את החוק כך שיכלול גם זוגות חד מיניים.
השינוי במדיניות אכיפת החוק בעבירות ריבוי נישואין – הנחיית היועמ"ש מספר 4.1112
בשנת 2017 פרסם היועץ המשפטי לממשלה הנחיה המורה למשטרת ישראל, התובעים המשטרתיים ולפרקליטי משרד המשפטים להתחיל ולאכוף את עבירת ריבוי הנישואין על מנת להילחם בתופעת הפוליגמיה – ההנחיה ידועה בכינויה "מדיניות התביעה- סוגי עבירות ומבצעי עבירות – עבירת ריבוי נישואין" ומספרה "הנחיה 4.1112 להנחיות היועמ"ש".
בהנחיה סקר היועמ"ש את החוליים של תופעת הפוליגמיה וטען שמדובר בתופעה קשה ביותר, פוגענית כלפי בני המשפחה הפוליגמית ואף מהווה קרקע פורה לעבירות פליליות נוספות כגון עבירות מין, עבירות כלכליות, עבירות אלימות במשפחה והזנחת ילדים.
בין היתר, קבע היועמ"ש שתופעת הפוליגמיה נועדה לעיתים לצורכי רווח כלכלי, כך למשל, ישנו תמריץ למשפחות ברוכות ילדים לקבלת קצבאות מהביטוח הלאומי כאשר בסופו של יום ראש המשפחה מקבל לכיסו את סכומי הכסף הגדולים שמתקבלים ממוסדות המדינה לרווחת בני משפחתו המרובה. לאור האמור, הנחה היועץ המשפטי לממשלה לאכוף את החוק ולהגיש כתבי אישום פליליים בגין עבירת ריבוי הנישואין.
מדיניות הענישה בעבירת ריבוי נישואין
כיצד יקבע עונשו של זה הנושא לו יותר מאישה אחת? כנקודת מוצא, הפרקליטות דורשת עונש מאסר בפועל בתיקי פוליגמיה. עם זאת, סנגור פלילי מנוסה יכול לשכנע שמתקיימות נסיבות מקלות המצדיקות הטלת עונשים מקלים יותר. מה הן הנסיבות המחמירות במקרה של עבירות ריבוי נישואין – פוליגמיה? כאשר גילה של האישה נמוך באופן מהותי מגילו של הגבר, למשל, כשגבר בן 50 נושא לאישה נוספת בחורה בת 20.
נסיבה מחמירה נוספת היא שהנישואין הנוספים התקיימו שלא בידיעת אחת מהנשים, למשל, כשגבר מסתיר מאשתו החדשה שהוא כבר נשוי. נסיבות מחמירות נוספות כוללות ביצוע עבירות פליליות כדרך אגב לריבוי הנישואין כגון אלימות כלפי אחת הנשים, כפיה או הפעלת לחץ, נישואין לצורכי מרמה ועוד.
בתאריך 28.2.2019 ניתן פסק דין בעבירת ריבוי נישואין בבית משפט השלום בבאר שבע (ת"פ 25462-04-18), הפרקליטות דרשה מבית המשפט להטיל עונש הנע בין 7 חודשי מאסר בפועל ועד שנה וחצי מאסר. הסנגור טען, בין היתר, שהנאשם נשא לעצמו אישה שניה על מנת לקיים מצווה דתית מוסלמית והוסיף טענות הגנה נוספות. לבסוף, קבע בית המשפט מתחם ענישה שנע בין 9 חודשי מאסר ל-24 חודשי מאסר בפועל לצד ענישה כלכלית כבדה.
עורכי דין אלעד שאול ושות׳
ייצוג משפטי מוביל בתחומי המשפט הפלילי!
איך מתגוננים מפני אישום בעבירת ריבוי נישואין?
ישנן לא מעט טענות הגנה ואנו משתמשים בטענות אלו, הלכה למעשה, באופן יום יומי במסגרת משא ומתן מול רשויות התביעה ואף טוענים טענות אלו בבתי המשפט ברחבי הארץ. בין היתר, ישנן טענות של אכיפה בררנית או הגנה מן הצדק שעשויות להוביל לביטול כתב האישום או לסגירת תיק החקירה; כמו כן, יש לקחת בחשבון את מועד הנישואין הנוספים – ככל שמועד הנישואין הנוספים אירע במועד מוקדם יותר, כך ישנה נטייה שלא למצות את הדין. נסיבות מקלות נוספות ניתן למצוא בהוכחה שלא התקיימו יחסי ניצול או פגיעה באישה הראשונה, בנשים הנוספות או במי מילדי התא המשפחתי. ישנן אין ספור נסיבות מקלות שעשויות להקל בעונשו של אדם שנשא יותר מאישה אחת, ובחלק מהמקרים, ניתן אף להימנע מהגשת כתב האישום הודות לייצוג איכותי של עורך דין פלילי מומחה.
אם התגרשתי באופן לא פורמלי והתחתנתי בשנית, האם עברתי עבירה?
על פניו, כן. סעיף 177 לחוק קובע שפקיעת נישואין מקבלת תוקף משפטי אך ורק כאשר הדבר נעשה בין כתלי בית המשפט, בית דין מוסמך, או בשל מותו של בן הזוג. לכן, מי שהתגרש בדרך אלטרנטיבית והתחתן לאחר מכן עם אדם אחר – מבצע, לכאורה, עבירה של ריבוי נישואין.
אם התחתנתי באופן לא פורמלי עם האישה השנייה, האם ביצעתי עבירה?
על פניו, כן. סעיף 178(2) לחוק קובע שאף אם הנישואין הנוספים אינם תקפים על פי החוק, ניתן לשפוט את הנאשם בהתאם לכוונתו להתחתן – אם התובע הפלילי ישתכנע שהחשוד התכוון להתחתן בנישואין נוספים, מבלי שסיים את נישואיו הקודמים, ניתן להגיש כתב אישום בגין ריבוי נישואין גם כשהנישואים אינם תקפים חוקית.
חקירה במשטרה או כתב אישום בגין ביגמיה – ריבוי נישואין
זימון לחקירת משטרה היא מאורע קריטי המחייב פניה לעו"ד פלילי מומחה בייצוג חשודים ונאשמים בעבירת ריבוי הנישואין. ישנן דקויות וטענות הגנה אותן יש לטעון כבר משלב החקירה, על מנת להפחית את הסיכוי להגשת כתב אישום והעמדה לדין פלילי. זומנת לחקירה במשטרה? הוגשה נגדך כתב אישום בגין ריבוי נישואין? אני ממליץ לך לפנות בדחיפות לעו"ד פלילי מומחה לייעוץ ולייצוג משפטי איכותי, על מנת להימנע, ככל האפשר, מהטלת ענישה קשה, מאסר בפועל וקנסות כספיים כבדים.
אלעד שאול ושות' משרד עו"ד פלילי מומחה בעבירות ריבוי נישואין
עורך דין אלעד שאול, מייסד משרד אלעד שאול ושות', בין המשרדים המובילים בישראל בתחום המשפט הפלילי ועבירות צווארון לבן. המשרד מדורג כמוביל בתחומים אלו על ידי חברת הדירוג BDI. עורכי הדין הפליליים במשרד יוצאי הפרקליטות והתביעה המשטרתית, מכירים את רשויות התביעה ואת ההליך הפלילי באופן מוחלט ואבסולוטי. המשרד מייצג באופן קבוע קהל לקוחות עילית מכל רחבי המדינה, בכל ערכאות המשפט הפלילי, החל מבית משפט השלום ועד לבית המשפט העליון. זקוקים לעורך דין פלילי בתל אביב? משרד עורכי הדין אלעד שאול ושות' מלווה ומייעץ ללקוחות בכל רחבי הארץ!